ΠΑΝΔΟΙΚΟ Προτάσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών

20/06/2024                                                           ΠΑΝΔΟΙΚΟ2023-24/563

 

Προς: 1) Τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη

  • Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη
  • Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη
  • Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων κ. Ελ. Αυγενάκη
  • Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια

Κοιν.  ΜΜΕ

Θέμα: Προτάσεις αντιμετώπισης πυρκαγιών

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης 6977-686838

Κύριε Πρωθυπουργέ

Κύριοι Υπουργοί,

Όλοι πλέον έχουν κατανοήσει ότι η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες παγκοσμίως και στη χώρα μας, με τα ακραία φαινόμενα να είναι εντονότερα και συχνότερα. Μερίδιο σε αυτό έχουν και οι πυρκαγιές, οι οποίες μάλιστα φέτος μας έχουν επισκεφτεί αρκετά νωρίς. Σας στέλνουμε ορισμένες προτάσεις που πιστεύουμε ότι μπορούν να μετριάσουν το μεγάλο πρόβλημα των πυρκαγιών.

  1. Επιδότηση θρυμματιστών

Η χώρα μας έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις στον τομέα της ανακύκλωσης. Πολλοί αγρότες συνηθίζουν να καίνε κλαδιά και χόρτα με αποτέλεσμα πολύ συχνά να προκύπτουν πυρκαγιές, συχνά καταστροφικές. Όμως με τη χρήση θρυμματιστών μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Με τη χρήση τους η ωφέλεια θα είναι πολλαπλή. Η οργανική ύλη θα μετατρέπεται σε λίπασμα (κομπόστ) βελτιώνοντας τα παραγόμενα από τους αγρότες προϊόντα. Θα αποφεύγεται η ρύπανση των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα από τα λιπάσματα. Οι αγρότες θα εξοικονομούν έτσι χρήματα. Επίσης θα αποφεύγεται η καύση οργανικής ύλης που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με CO2.

Αυτό ισχύει και για τους Δήμους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του πράσινου κάδου αποτελούν τα οργανικά υλικά. Η δαπάνη δεν είναι απαγορευτική.

Σας προτείνουμε λοιπόν να φροντίσετε για την επιδότηση των θρυμματιστών, ιδιαίτερα των μικρών, που μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους αγρότες για τη δημιουργία κομπόστ. Για την επιδότηση των θρυμματιστών ίσως μπορεί να αναζητηθούν Ευρωπαϊκά προγράμματα και κονδύλια.

  1. Ενεργότερη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων

Προτείνουμε την ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στη διαδικασία πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, με αντίστοιχα κίνητρα που μπορεί να δοθούν στους φαντάρους οι οποίοι θα συμμετέχουν μετά από ειδική εκπαίδευση και εθελοντικά, σε ειδικά σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι «εχθρός» είναι πλέον και οι φυσικές καταστροφές με τη μορφή του σεισμού, της φωτιάς και της πλημμύρας. Γιατί άραγε μπορούν να συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών εθελοντές πολίτες και όχι εθελοντές οπλίτες; Οι εκπαιδευθέντες μάλιστα στρατιώτες θα μπορέσουν, με την πείρα που θα αποκτήσουν, να πλαισιώσουν στο μέλλον εθελοντικές ομάδες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

  1. Τεκμήριο εμπρηστή

Τίποτε όμως δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αν δε χτυπηθούν στη ρίζα τους οι μηχανισμοί που «οπλίζουν» το χέρι των εμπρηστών. Σε μια χώρα που δεν έχει ολοκληρωμένο Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο, με συνεχείς νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τους καταπατητές, δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα εμπρησμών. Στο θέμα αυτό προτείνουμε την καθιέρωση του «τεκμηρίου εμπρηστή». Δηλαδή να χαρακτηρίζεται «οιονεί εμπρηστής», με τις αντίστοιχες συνέπειες, όποιος επωφελείται από την πυρκαγιά σε καμένες εκτάσεις (χτίζει, περιφράσσει, καλλιεργεί κλπ.). Όλες οι πυρκαγιές και καταπατήσεις δασών και στη συνέχεια το χτίσιμο των αυθαιρέτων ή η καλλιέργεια καμένων και αναδασωτέων εκτάσεων και μάλιστα με επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν ονοματεπώνυμο! Υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα και εταιρείες που πούλησαν τα οικόπεδα στα οποία οι πολίτες έχτισαν αυθαίρετα χτίσματα και στη συνέχεια νομιμοποίησαν (ή «τακτοποίησαν») παίρνοντας ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

  1. Χρήση σύγχρονης τεχνολογίας

Με τη σύγχρονη τεχνολογία πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται το χτίσιμο αυθαιρέτων. Πρέπει να δημιουργηθεί μία υπηρεσία η οποία να «σαρώνει» την Ελληνική επικράτεια και να ελέγχει τις κατασκευές αποτρέποντας την ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών, σε συνδυασμό με τις θεσμοθετημένες ευθύνες των μηχανικών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόβλημα της προστασίας των δασών και της αντιμετώπισης των πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, δεν εξαντλείται με τις παραπάνω προτάσεις, τις οποίες θεωρούμε βασικές. Υπάρχουν και πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν, αλλά χρειάζεται ευρύς διάλογος για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με μηχανισμούς πρόληψης, δεδομένου μάλιστα ότι λόγω της κλιματικής κρίσης, τα φαινόμενα αυτά θα εντείνονται και θα επιδεινώνονται, αφού προβλέπεται ότι το κλίμα της Ελλάδας, σχετικά σύντομα, θα προσιδιάζει με αυτό της Βόρειας Αφρικής, με συνέπεια ακόμα και την ερημοποίηση του 35% της Ελληνικής γης.

Η Επταμελής Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

 

Ν. Ασλάνογλου (Βέροια) 6946-381707 Κ. Βολιώτης (Βόλος)  6977-686838

Φ. Γερόπουλος (Βόλος) 6975-661819, Θαν. Θεοδωρόπουλος (Πάτρα) 6972-880774

Γ. Καλλιαμπέτσος (Αθήνα) 6944-842384, Δ. Μίχαλος (Ρόδος) 6944-862254

Μαίρη Χουλιέρη (Χαλκίδα) 6978-026141