Δελτία Τύπου

 Δελτίο Τύπου για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

   Εν μέσω πανδημίας και συλλογικής, πλέον , παγκόσμιας διαπίστωσης  της  αδιαμφισβήτητης σχέσης  του περιβάλλοντος και της υγείας των έμβιων όντων, ολοκληρώνονται την Τρίτη 5 Μαΐου οι διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Επί της ουσίας , πρόκειται για ένα «αντιπεριβαλλοντικό» νομοσχέδιο που υποτάσσει την οιαδήποτε εκ νόμου προστασία του περιβάλλοντος στις ανάγκες προσέλκυσης επενδύσεων, όπως κυνικά ανέφερε ο αρμόδιος Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στην Επιτροπή της Βουλής: «Αν τα αφήσουμε έτσι και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν χρόνια προφανώς ο επενδυτής θα πάει αλλού να ανοίξει δουλειές και εμείς θα είμαστε εδώ θύματα μιας νέας ύφεσης και κρίσης».

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει  την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς  προβλέπονται  διατάξεις που μετατρέπουν σε προσχηματική την όλη διαδικασία,  προβλέπεται  η ιδιωτικοποίηση των ελέγχων που ως τώρα  υλοποιούν κρατικοί φορείς , ενώ χωροθετούνται με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία έργα σε βάρος οικοσυστημάτων και περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας .

Προβλέπει σύσταση Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ΝΠΙΔ  που θα αφορά τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, την ανάθεση , ουσιαστικά, της ευθύνης διαφόρων τομέων του περιβάλλοντος σε επιχειρηματίες και ΜΚΟ.

Επιπλέον, αποχαρακτηρίζονται  εθνικοί  δρυμοί, περιοχές, δηλαδή ,όπου, δεν επιτρεπόταν  καμία παρέμβαση στον πυρήνα τους και η φύση τους έμενε αδιατάρακτη, και μετονομάζονται  σε εθνικά πάρκα, βάζοντας, με αυτόν τον τρόπο ένα τέλος στο καθεστώς προστασίας τους.    Επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών, αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες  εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες , προβλέπεται η νομιμοποίηση όλων των παράνομων αλλαγών χρήσεων γης που είχαν γίνει έως το 1975, ενώ, παράλληλα, είναι προφανής ο σκοπός των ρυθμίσεων περί διαχείρισης των αποβλήτων : η μεταφορά  των απορριμμάτων από τη Φυλή στο Γραμματικό.

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος  περιοχής ΚΥΧ, ενώνει την φωνή του μαζί με αυτές των υπόλοιπων περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων που ζητούν  την απόσυρση των  διατάξεων  που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το περιβάλλον.

_____________________________________________________________________________________________________________________________
Οι ασθένειες του ελαιοκάρπου
                Τα διαχρονικά προβλήματα του ελαιοκάρπου παρουσιάστηκαν στην ενδιαφέρουσα & επίκαιρη, ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσαν με πολύ επιτυχία ο Δήμος Ερυμάνθου και ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (Κ.Υ.Χ.), την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο νέο Δημαρχείο στη Χαλανδρίτσα.
                Στην κατάμεστη αίθουσα παρέστησαν ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Α. Ριζούλης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αθ. Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Κουτρουμάνης, οι Αντιδήμαρχοι Ερυμάνθου κκ. Παπαναγιώτου και Κανελλάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, αρκετοί εκπρόσωποι φορέων καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
               Ο Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Καρπής προλόγισε την εκδήλωση ως συνδιοργανωτής και συντονιστής και ανεφέρθη στην αναγκαιότητα της πραγματοποίησής της. Τη συνάντηση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Β. Κοτσώνης, ο οποίος με τη σειρά του καλωσόρισε και αυτός τους παριστάμενους και ευχαρίστησε τον προσκεκλημένο ομιλητή του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, καθηγητή, κ. Επ. Παπλωματά.
              Ο ιατρός κ. Π. Θεοδωρόπουλος, ως συντονιστής και αυτός, ανεφέρθη στο σκεπτικό της όλης διοργάνωσης, η οποία ξεκίνησε, όπως είπε, από την καταστροφική επιδημία (επιφυτεία) του 2018 με την αποστολή δείγματος ελαιοκάρπου της περιοχής στο φυτοπαθολογικό εργαστήριο του Παν/μίου Αθηνών, όπου προΐσταται ο προσκεκλημένος ομιλητής. Αδραξε, ωστόσο την ευκαιρία να εκφράσει ευχαριστίες προς το Δήμαρχο κ. Καρπή για τα 30 χρόνια συνεργασίας που είχε μαζί του για την προώθηση των αιτημάτων της σωστής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, καθώς και για τη στήριξη των δυο σημαντικών και καινοτόμων για την περιοχή Συλλόγων, οι οποίοι ξεπήδησαν από το Κ.Υ.Χ. για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, όπου δραστηριοποιούνται
(πρ. Δήμοι Μεσσάτιδος & Φαρρών).
             Ο κ. Παπλωματάς, Καθηγητής Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον πειστικό και κατανοητό του λόγο ενημέρωσε το ακροατήριο για τις κυριότερες ασθένειες του ελαιοκάρπου, όπως για το γλοιοσπόριο, την κερκοσπορίαση, το κυκλοκόνιο, την ξυλέλα, και άλλα. Η ομιλία εστιάστηκε στην πρόσφατη
καταστροφική επιδημία του γλοιοσπορίου στην περιοχή μας και όχι μόνο.
            Ανεφέρθη επίσης στη σημαντική προσβολή του ελαιοκάρπου από το δάκο, αλλά και την εμπλοκή του με μυκητολογικές επιμολύνσεις.
            Σε κάθε επιμέρους ασθένεια συνέστησε τους τρόπους πρόληψης και καταστολής αυτών. Τόνισε την επιβεβλημένη λήψη των γενικών μέτρων, που σχετίζονται με τους εποχικούς χαλκούχους ψεκασμούς, με το σωστό κλάδεμα, με τη σωστή λίπανση, αφού προηγηθεί η ανάλογη χημική ανάλυση από τα φύλλα της ελιάς.
           Ακολούθησε ωριαία και πλέον συζήτηση, εξαιτίας του γενικότερου ενδιαφέροντος που παρουσίασε το όλο θέμα, ειδικά μετά τις απογοητευτικές εμπειρίες με το γλοιοσπόριο, το οποίο ευνοήθηκε από την αυξημένη υγρασία πάνω από 90% του περασμένου έτους και τις ανάλογες θερμοκρασίες.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Γενικής Συνέλευση & Κοπή Πίτας
             Με την παρουσία πλήθους φορέων και κατοίκων την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στο ‘’Κτήμα Διαμαντή’’ έγινε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας καθώς και των συνεργαζομένων Πολιτιστικών Συλλόγων, της 8ης γιορτής τσίπουρο,  μέσα στα πλαίσια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.
              Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προηγούμενη. Την πίτα ευλόγησαν ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου κκ. Χρυσοστόμου και ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος. Την πίτα προλόγισαν η κα. Τασία Τογιοπούλου, βοηθός Περιφερειάρχη και εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα και ο κ. Θεόδωρος Μπαρής, Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ερυμάνθου. Απήυθυναν ευχές προς τα μελή του Συλλόγου και προς τους παρευρισκόμενους και επαίνεσαν το πλούσιο έργο του Συλλόγου. Χαιρετισμούς απήυθυναν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Παναγιώτης Λαλιώτης και Τρύφωνας Φωτόπουλος.
             Από το προεδρείο επίσης εκλήθησαν να κόψουν το κομμάτι της πίτας, αντιπροσωπευτικά οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Βασιλικού κ. Βλ. Μιχαλόπουλος, Κρυσταλλόβρυσης κ. Αντ. Νικολακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλ. Εθελοντών Αιμοδοτών του ΚΥΧ κ. Θαν. Θεοδωρόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ κ. Γ. Βασιλακόπουλος, ο κ. Λευτ. Πολυκρέτης, Επιτ. Πρόεδρος του Συλλ. Εθελοντών Αιμοδοτών του Καραμανδανείου και η πρόεδρος κα. Αικατ. Πολυκρέτη του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών.
             Στην τελετή επίσης τιμητικά παρέστησαν οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Χαλανδρίτσας κ. Κων. Μακρόπουλος, Σουλίου κ. Ανδρ. Κεπενός, Περιβόλας κα. Νίκη Χαϊδοπούλου, Γηροκομείου κα. Μαρία Δεληγιάννη, της Μεταμόρφωσης Εγλυκάδος Πατρών κ. Γ. Κυπριανός, της Κέρτεζης Καλαβρύτων κα. Γ. Χασαποπούλου, του Ρωμανού κ. Οδυσσέας Παναγόπουλος, της Χρυσοπηγής κ. Ηλίας Γιαννικόπουλος, της Καλλιθέας κ. Ανδρ. Σπηλιωτόπουλος, το Σύλλ. Κρήνης εκπροσώπησε η κα. Ελένη Φραγκούλη και τον Πολ. Συλ. Σκιαδά ο κ. Διονύσιος Μπαρδάκης, την Πλατανόβρυση ο κ. Κώστας Νικολόπουλος και το Φιλοδασικό Σύλλογο Σαραβαλίου ο κ. Γ. Ντόντορος. Επίσης παρέστησαν οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Χαλανδρίτσας (κ. Τ. Παπαγεωργίου), Χρυσοπηγής (κ. Γ. Βασιλόπουλος), Πετρωτού (κ. Ανδρέας Δούβρης) και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτ. Ελλάδος κ. Γ. Κουτρουμάνης.
            Στο προεδρείο της συνέλευσης ήσαν ο κ. Δημ. Μήλας, του Πολ. Συλλ. Σταροχωρίου, ο κ. Αντώνης Δημόπουλος του Πολ. Συλλ. Θωμεΐκων και χρέη προέδρου είχε η νομικός κα. Ανθούλα Τσιμά. 
           Την πίτα των Συλλόγων έκοψαν η κα. Μαρία Κανελλοπούλου, του Πολ. Συλλ. Μπεγουλακίου και ο κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος του Πολ. Συλλ. Μοιραλίου, οι οποίοι απήυθυναν ευχές για μελλοντική συνεργασία και να επεκταθεί αυτή ακόμα περισσότερο προς νέους φορείς.
           Πριν την έναρξη των αρχαιρεσιών ο Σύλλογος τίμησε την κα. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας για την προσφορά της στα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής δραστηριότητας του Συλλόγου. Την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου παρέδωσε εκ μέρους του Δήμου Ερυμάνθου ο κ. Θ. Μπαρής.
          Την τελετή πλαισίωσαν μελωδικά οι γυναικείες χορωδίες του Μπεγουλακίου και το Φωνητικό Σύνολο ‘’Έκφραση’’ του ομώνυμου Πολιτιστικού Συλλόγου Εγλυκάδος.
           Αρχικά κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης η απερχόμενη πρόεδρος του Δ.Σ. κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου ανεφέρθη στο έργο του Συλλόγου για τη χρονιά που πέρασε και ο κ. Βασίλης Κοτσώνης με τον κ. Κ. Πανταζή παρουσίασαν τα οικονομικά του Συλλόγου.
Τέλος, τα τακτικά μέλη της Γενικής Συνέλευσης εξέλεξαν το 13μελές Δ.Σ. και την 3μελή Εξ. Επ. για την περίοδο 2019-2021:
      Ως τακτικά μέλη (κατ’ αλφαβητική σειρά) εξελέγησαν για το Δ.Σ.
  1. Βέρρας Ανδρέας
  2. Γκοτσοπούλου Γεωργία
  3. Δετοράκης Ιωάννης
  4. Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος
  5. Καλαντζής Γεώργιος
  6. Κοτσώνης Βασίλειος
  7. Κουτρόπουλος Γρηγόρης
  8. Νικολακοπούλου-Ταγκαλάκη Μαρία
  9. Πλώτας Παναγιώτης
  10. Πολυδωρόπουλος Ιωάννης                                    
  11. Σπηλιοπούλου Χρυσάνθη
  12. Σωτηρόπουλος Γεώργιος
  13. Ταγκαλάκη Ασημίνα       

 β) ως αναπληρωματικοί:

  1. Βαρέλη Μαρία
  2. Θεοφανοπούλου Κων/να
  3. Κανελλόπουλος Διαμαντής
  4. Κανελλοπούλου Μαρία
  5. Κωστόπουλος Κων/νος
  6. Κωτσοπούλου Θεοδώρα
  7. Παύλου Νικόλαος
  8. Πλώτας Κων/νος
  9. Ρουγκάλα-Πράπα Άννα
  10. Τζούδα Αναστασία
  11. Χασαπόπουλος Γεώργιος

Στην Εξελεκτική Επιτροπή εξελέγησαν ως τακτικοί:                  

  1. Γκοτσοπούλου Νικολίτσα
  2. Δενδρινού Άννα
  3. Θεοδωροπούλου Ιωάννα

& ως αναπληρωματικοί:

  1. Γεωργαντοπούλου Ανδριάννα
  2. Δελαπόρτας Ανδρέας
  3. Θεοδωροπούλου Τζένη
  4. Ταγκαλάκης Παναγιώτης
Ο πρώτος πλειοψηφίσας του Δ.Σ. κ. Βασίλης Κοτσώνης θα συγκαλέσει εντός των προσεχών ημερών τα εκλεγμένα μέλη για την ανάδειξη του νέου προεδρείου.     
Το Δ.Σ.
______________________________________________________________________________________________________________________________
ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ
            Η ενημερωτική εκδήλωση που έγινε την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου Οβρυάς, με ομιλητή τον καρδιολόγο κ. Σταθόπουλο Χρήστο ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
          ‘’Υπέρταση & καρδιά’’, ο σιωπηλός εχθρός ήταν ο τίτλος της ομιλίας του. Με το χάρισμα της επικοινωνίας που διέθετε ο ομιλητής διέλυσε μύθους και νοοτροπίες που συνδέουν τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης.
            Με απλό και κατανοητό τρόπο έλαβαν οι συμμετέχοντες εκείνες τις γνώσεις που επικρατούν σήμερα για το μεγάλο και συχνό ιατρικό πρόβλημα που επιβαρύνει τη Δημόσια Υγεία και την εθνική οικονομία κάθε χώρας.
            Στη χώρα μας είπε αρχικά η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου υπάρχουν περίπου 3.000.000 υπερτασικοί και πολλοί αγνοούν ότι είναι υπερτασικοί, αλλά αγνοούν και τον σωστό τρόπο διαχείρισης της υπέρτασης. Η πρόεδρος ευχαρίστησε πρωτίστως τον ομιλητή κ. Χρήστο Σταθόπουλο, τους συντονιστές κκ. Αντώνη Χαροκόπο, βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Γρηγόρη Αλόκριο, Διευθυντή του ΚΥ Χαλανδρίτσας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας ήσαν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης με το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.
             Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, εφημέριος του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κα. Άννα Μαστοράκου, οι οποίοι εξήραν των πρωτοβουλία για την εκδήλωση και ευχαρίστησαν τους διοργανωτές.
             Αρχικά ο κ. Χαροκόπος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε το Σύλλογο για τη συνεργασία και επαίνεσε το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας για το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή των τέως Δήμων Φαρρών και Μεσσάτιδος.
            Τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας όσο και μετά από αυτή έγινε εκτενής συζήτηση προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις σε απορίες και σε ερωτήματα.
            Ο κ. Αλόκριος με τη σειρά του ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
             Η συνάντηση αυτή έδωσε την ευκαιρία, κοινή διαπίστωση, να πληροφορηθεί το κοινό που ήταν παρόν για τα σωστά μέτρα που πρέπει να διέπουν τη μέτρηση της Αρτηριακής Πίεσης, αλλά και την αντιμετώπισή της προκειμένου να αποφευχθούν οι διαχρονικές επιπτώσεις της στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στα νεφρά στα αγγεία και να μειωθεί έτσι η αυξημένη θνησιμότητα, όπως κατ’ επανάληψη αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καταπληκτικής ομιλίας του κου. Σταθόπουλου.
Το Δ.Σ.
______________________________________________________________________________________________________________________________
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ – ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ
“ΟΝΗΡΕΑΣ”
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :          [email protected]
Συνεδριακή  εκδήλωση για τη βιώσιμη αλιεία
Στα πλαίσια του FORUM   Ανάπτυξης  MONEY SHOW  Πάτρας
             Η ‘Ενωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού “Ο ΝΗΡΕΑΣ”, διοργανώνει ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, στο πλαίσιο του φετινού 21ου Forum ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – MONEY SHOW ΠΑΤΡΑΣ, που έχει γενικό θέμα “Ο δικός μας αναπροσανατολισμός”.
             Με επίγνωση της ανάγκης να “αναπροσανατολιστούμε” από την σημερινή κατάσταση της χρήσης καταστροφικών μεθόδων και παράνομων πρακτικών σε μια αλιεία που θα σέβεται την ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και θα διασφαλίζει αλιεύματα και για το αύριο, θα πραγματευτούμε με διακεκριμένους ομιλητές το θέμα:
“Βιώσιμη ή καταρρέουσα αλιεία σε Κορινθιακό και Πατραϊκό;”
             Η συνεδριακή εκδήλωση, που περιλαμβάνεται στο πολυσυνέδριο FORUM   Ανάπτυξης  MONEY SHOW  Πάτρας θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, και ώρα 20.00 με 21.30 στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ,  Αγίου Ανδρέου 16, Αίθουσα 2.
Το Πάνελ  των ομιλητών:
1. Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής Βιολογικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών. Θέμα ομιλίας : Προβλήματα και προτάσεις σχετικά με τη σταθερότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
2. Γιώργος Παλαμάρης, εκπρόσωπος ΝΗΡΕΑ. Θέμα: “Αγώνες για τη θάλασσά μας”
3. Κωνσταντίνος Κουμούτσος, παράκτιος αλιέας, μέλος ΝΗΡΕΑ. Θέμα: “Βιώσιμη αλιεία είναι η νόμιμη αλιεία”.
Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό.
Καλούμε όλους τους φίλους του θαλάσσιου περιβάλλοντος να παρευρεθούν, δίνοντας με την παρουσία τους ένα δυνατό μήνυμα υπέρ της νόμιμης και βιώσιμης αλιείας.
Οργανώσεις – μέλη της Ένωσης «Νηρέας» : 1) Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, www.sylpyp.gr  2)«Κοινοτοπία» Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού, www.koinotopia.gr  3) Οικολογική Κίνηση Πάτρας, www.oikipa.gr 4) Εξωραϊστικός Σύλλογος  Πύργου Κορινθίας «ΕΡΜΗΣ» 5) «Λύσιππος», Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών 6) «Φιλοξενία», Διαπολιτισμική και Περιβαλλοντική Οργάνωση, www.filox.org 7) Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου.
______________________________________________________________________________________________________________________________
21ο Φόρουμ Ανάπτυξης
Πάτρα: “Το 2021, ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 600.000” – Στοιχεία σοκ σε
εκδήλωση για το Δημογραφικό
του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας στο
πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης
Η γήρανση στη χώρα μας όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της
αναμένεται να επιταχυνθούν μέχρι το 2050. Στα χρόνια της κρίσης και συγκεκριμένα
την περίοδο 2011-2017 έφυγαν από την Ελλάδα περισσότεροι κάτοικοι της χώρας
(έλληνες και αλλοδαποί) με τον πληθυσμό να μειώνεται κατά 400.000. Μέχρι την
επόμενη απογραφή το 2021, ο πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 600.000.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον Βύρωνα Κοτζαμάνη, Καθηγητή
Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην εκδήλωση του Συλλόγου
Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας με θέμα: «Ο Δικός μας
Επαναπροσανατολισμός / Το Δημογραφικό», στο πλαίσιο του 21ου Forum
Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018.
Ο ίδιος τόνισε πως την περίοδο 2004 – 2017 το 15% των γεννήσεων προέρχονται
από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο
πληθυσμός της Ελλάδας σήμερα περιλαμβάνει 900.000 αλλοδαπούς.
“Δημογραφική Πολιτική στη χώρα μας δεν υπάρχει και θα πρέπει να ληφθούν
μέτρα για την μετανάστευση και τη γονιμότητα. Πρέπει να δοθεί έμφαση κυρίως
στη δημιουργία ευνοϊκού, για την τεκνογονία, περιβάλλοντος για τις γενεές των
γυναικών που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αναπαραγωγική ηλικία τα επόμενα
πέντε χρόνια, κυρίως σε αυτές που βρίσκονται/θα βρεθούν στην αρχή του
αναπαραγωγικού τους κύκλου (γυναίκες που γεννήθηκαν μετά το 1980) “,
υπογράμμισε ο κ. Κοτζαμάνης. “H δημογραφία εκδικείται”, είπε κλείνοντας την
ομιλία του.
Στη συνέχεια μίλησε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια
Οικονομικής Δημογραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η οποία υπογράμμισε
πως πλέον οι ελληνίδες υιοθετούν το μοντέλο “λίγα και αργά” με τη μέση ηλικία
απόκτησης παιδιού να είναι σήμερα τα 31,3 χρόνια, 8 χρόνια υψηλότερη με 30
χρόνια πριν. Βασικός λόγος της καθυστέρησης στην απόκτηση πρώτου παιδιού
προτάσσεται η επιθυμία ολοκλήρωσης των σπουδών, απόκτησης υψηλών
μορφωτικών προσόντων και επαγγελματικής αποκατάστασης πριν τη δημιουργία
οικογένειας.
“Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης “χάθηκαν” περίπου 110.000
γεννήσεις”, πρόσθεσε ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεδομένου ότι ο αριθμός των
ατόμων άνω των 65 ετών θα συνεχίσει να αυξάνει, στόχος πρέπει να είναι η
δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε ο πληθυσμός να γερνά σε καλή
υγεία.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ της Ανωτάτης
Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος Ευστάθιος Αδαμόπουλος στην ομιλία του με
θέμα: “Η επέκταση της πολυτεκνίας ως πρόταση άμβλυνσης του Δημογραφικού
προβλήματος “.
“Πολύτεκνος ίσον τίποτα. Οι πολύτεκνοι φορολογούνται για εισόδημα κάτω από το
όριο της φτώχιας”, είπε μεταξύ άλλων δίνοντας έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας
Υπουργείου δημογραφικής πολιτικής. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να χορηγηθούν
επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις, ενώ αναγκαία έκρινε τη στήριξη από τον
ιδιωτικό τομέα. “Δεν μπορεί όλες οι επιχειρήσεις να φεύγουν στο εξωτερικό. Πρέπει
να υπάρξει παραγωγή εδώ. Να ενδιαφερθούν οι πλούσιοι για τον τόπο τους”,
τόνισε με νόημα και συμπλήρωσε: “Χωρίς τους πολυτέκνους το δημογραφικό
πρόβλημα δεν βελτιώνεται”.
Ακολούθησε σχολιασμός από τον Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, Αμ. Καθηγητή Ιατρικής
ΕΚΠΑ (Νεφρολόγος, Αρχαιολόγος).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος, Ομ. Καθηγητής
Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας
Γηριατρικής & Γεροντολογικής Εταιρείας.
ΠΗΓΗ: ‘’ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ’’
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
______________________________________________________________________________________________________________________________
8η Γιορτή Τσίπουρου
          Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο κτήμα Διαμαντή στη θέση Κουρλαμπά πραγματοποιήθηκε, μετά από δίμηνη και πλέον προετοιμασία, η 8η κατά σειρά γιορτή τσίπουρου, η οποία ελπιδοφόρα οργανώθηκε τόσο από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας όσο και με την ενεργό συμμετοχή 44 ακόμη
Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Αχαΐας, συνεχίζοντας τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών. Ως συνδιοργανωτές ήσαν και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι Δήμοι Πατρέων και Ερυμάνθου.
          Αρχικά, μετά την εμφάνιση της ορχήστρας του Δήμου Πατρέων και του χορευτικού, την εκδήλωση προλόγισαν ως οικοδεσπότες η κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και ο κ. Γεώργιος Κυπριανός (Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόρφωσης Σωτήρος Εγλυκάδος), ως εκπρόσωπος των 44 Πολιτιστικών Συλλόγων. Η κα. Θεοδωροπούλου μέσα στα άλλα ανεφέρθη και στους σκοπούς της εκδήλωσης, αλλά και στα μηνύματα που εκπέμπει. Ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους χορηγούς και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους. Καλωσόρισμα, απήυθυνε και ο κ. Κυπριανός και ανεφέρθη στη συνεργασία που επετεύχθη μεταξύ των Συλλόγων από διαφορετικά μέρη του νομού, με την ευκαιρία της γιορτής του
τσίπουρου.
          Ο π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του και ανεφέρθη στη συμβολή της γιορτής του τσίπουρου χάρη στην ενημέρωση που παρέχει κάθε χρόνο για την ποιοτική παραγωγή του, αλλά και για την ανάδειξή του.
          Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Κων/νος Καρπέτας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή τόσων Συλλόγων και φορέων και από την παρουσία τόσου πλήθους, το οποίο κατέκλυσε τη σάλα του ημιυπαίθριου χώρου του ‘’κτήματος Διαμαντή’’, μέσα και γύρω από αυτή.
          Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθαν. Καρπής (από τους πρώτους υποστηρικτές της προσπάθειας) συνεχάρη τους διοργανωτές για την προσπάθειά τους να οργανώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο την ετήσια αυτή εκδήλωση. Ανεφέρθη στις αδυναμίες των δομών της πολιτείας και προέτρεψε τους νέους, κυρίως του Δήμου Ερυμάνθου, να δράξουν την ευκαιρία που προσφέρουν αυτές οι ανάλογες εκδηλώσεις, όπως είναι και αυτή της Αγροτικής Εκθεσης Χαλανδρίτσας, θεωρεί δε τη γιορτή του τσίπουρου ως συνέχεια αυτής.
          Ως εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων μίλησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Τομέα κ. Πετρόπουλος, ο οποίος εξήρε με τη σειρά του το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός της περιοχής μας και την όλη εν γένει προσπάθεια τόσων συνεργαζομένων Συλλόγων, μεταφέροντας επίσης τις ευχές του Δημάρχου κ. Πελετίδη.
          Επίσης παρέστησαν οι Βουλευτές Αχαΐας κκ. Ριζούλης και Παπαθεοδώρου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δριβήλας, οι βοηθοί Περιφερειάρχη κα. Α. Τογιοπούλου και κ. Α. Χαροκόπος, ο Αντιδήμαρχος Ερυμάνθου κ. Π. Κανελλάκης, ο πρώην Υπουργός κ. Μαυραγάνης, ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Τσιγκρής, ο πρώην Νομάρχης και νυν Δημοτικός Σύμβουλος μείζωνος αντιπολίτευσης Δήμου Καλαβρύτων κ. Κατσικόπουλος, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων κ. Τζανάκος και Σ. Σκιαδαρέσης και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων κ. Αλ. Χρυσανθακόπουλος.
          Οι ομιλητές κ. Βασίλης Βαϊμάκης Οινολόγος-Χημικός από τα Γιάννενα με εμπειρία δεκαετιών ως αποσταγματοποιός, ανέπτυξε με σαφήνεια την πολύ ωραία εισήγησή του με θέμα: «Το Τσίπουρο στην πράξη και στην ιστορία». Ο δεύτερος ομιλητής κ. Διαμαντόπουλος Αθανάσιος, Ιατρός Νεφρολόγος, Αρχαιολόγος & επαγγελματίας Αγρότης ανέπτυξε το θέμα «Αγροτουρισμός, η εναλλακτική προβολή του τόπου και των προϊόντων
του» με ιστορικές και διεθνείς αναφορές & παραδείγματα και κατέληξε λέγοντας ότι η μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου, ως αναμένεται, θα φέρει ακόμα πιο κοντά την ανάγκη ανάπτυξης του αγροτουρισμού ακόμα και στην περιοχή μας.
          Τα οκτώ χορευτικά της περιοχής έδωσαν το δικό τους στίγμα στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της εκδήλωσης χαρίζοντας κέφι και χαρά στους παρευρισκόμενους. Η δωρεάν διανομή εδεσμάτων & άφθονου τσίπουρου σήκωσαν ακόμα πιο ψηλά τους τόνους της διασκέδασης με τη συνοδεία και της δημοτικολαϊκής ορχήστρας του κου. Τάκη Μπαλάση και των συνεργατών του.
          Ενας εκπρόσωπος από κάθε Σύλλογο είχε την ευκαιρία να προσέλθει στο βήμα μαζί με τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, αφ’ ενός για να τους γνωρίσει το κοινό, αφ’ ετέρου για μια αναμνηστική φωτογραφία.
          Η 8η γιορτή μετα όποιααρνητικά της,αλλά και μεπολύ περισσότερα θετικά,έγραψε για την περιοχή μας και για το παραδοσιακό μας ποτό τη δική της ιστορία.
Συνεργάζονται (με ενεργό συμμετοχή) οι εξής Πολιτιστικοί Σύλλογοι:
1. Πολιτ. Σύλ. ΑΝΩ ΟΒΡΥΑΣ «Ο Προφήτης Ηλίας»
2. Πολιτ. Σύλ. ΔΕΜΕΝΙΚΩΝ «Οι Αγιοι Πάντες»
3. Πολιτ. Σύλ. ΘΕΑΣ «Η Ζωοδόχος Πηγή»
4. Πολιτ. Σύλ. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Η Πρόοδος»
5. Σύλλ. Ανάδειξης Πολ. Κληρ. ΚΡΗΝΗΣ Πατ. «Ο Αγιος Αθανάσιος»
6. Πολιτ. Σύλ. Αγίου Στεφάνου Σαραβαλίου
7. Χορευτικός Ομιλος «ΚΑΡΑΤΖΑΔΕΣ»
8. Πολιτ. Σύλ. ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΒΡΥΣΗΣ
9. Προοδευτικός-Φιλοδασικός Σύλλογος ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ «Ο Αγ. Νικόλαος»
10. Πολιτ. Σύλ.ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
11. Πολιτ. Σύλ. Γουμένισσας ‘’Αγία Μαρίνα’’
12. Πολιτ. Σύλ. Κερτεζιτών ‘’Ο Στριφτόμπολας’’
13. Πολ. και Μορφωτικός Σύλ. ΚΑΡΟΥΣΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
14. Πολιτ. Σύλ. Ζήριας Αιγίου
15. Πολιτ. Σύλ. Σαλμενίκου
16. Πολιτ. Σύλ. ΣΟΥΛΙΟΥ
17. Πολιτ. Σύλ. ΜΟΙΡΑ «Η Θάνα»
18. Πολιτ. Σύλ. ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙΟΥ «Οι Αγιοι Απόστολοι»
19. Πολιτ. Σύλ. ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ
20. Πολιτ. Σύλ. Γηροκομείου
21. Πολιτ. Σύλ. ΚΡΥΑΣ ΙΤΕΩΝ Πατρών
22 Πολιτ. Σύλ. Ρωμανού Πατρών
23. Πολιτ. Σύλ. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ Εγλυκάδος
24. Πολιτ. Σύλ. Ανω Συχαινών
25. Πολιτ. Σύλ. Γυναικών Αγίου Βασιλείου26. Πολιτ. Σύλ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ «Ο Αγιος Αθανάσιος»
27. Πολιτ. Σύλ. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ «Οι Αγιοι Θεόδωροι»
28. Εκπολιτ. Σύλ. ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ “Ο Αγιος Αθανάσιος”
29. Σύλλογος Απανταχού ΛΕΟΝΤΙΤΩΝ «Ο Αγιος Ανδρέας»
30. Πολιτ. Σύλ. ΘΩΜΕΪΚΩΝ ΛΕΟΝΤΙΟΥ «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»
31. Πολιτ. Σύλ. ΜΙΡΑΛΙΟΥ «Ο Αγιος Νικόλαος»
32. Πολιτ. Σύλ. ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ
33. Πολιτ. Σύλ. ΣΤΑΡΟΧΩΡΙΟΥ
34. Πολιτ. Σύλ. ΦΑΡΡΩΝ «Η Αλληλεγγύη»
35. Εκπολιτιστικός Σύλλογος ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
36. Πολιτ. Σύλ. ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ «Η Σποδιάνα»
37. Πολιτ. Εξωραϊστικός Σύλ. Λακκωμάτων
38. Πολιτ. Σύλ. ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ
39. Πολιτ. Σύλ. Καλάνιστρας
40. Γυναίκες και Φίλες των ΔΕΜΕΣΤΙΧΩΝ ‘’Η ακακία’’
41. Πολιτ. Σύλ. Ερυμάνθειας
42. Πολιτ. Σύλ. ΣΚΙΑΔΑ «Ο Αγιος Ιωακείμ»
43. Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροχωρίου Τριταίας
44. Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κ.Υ. ΧΑΛ/ΤΣΑΣ “Ο Αγιος Χαράλαμπος’’
ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα χορευτικά των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής με τη σειρά που εμφανίστηκαν:
1. Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνούλας «Οι Αγιοι Θεόδωροι» (κ.Παναγ. Κωστόπουλος)
2. Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεγουλακίου «Οι Αγιοι Απόστολοι» (κα. Κων. Ζάγκλα)
3. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Συχαινών «Ο Προφήτης Ηλίας» (κ. Ανδρ. Βρυώνης)
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Ελληνικού «Ο Αγιος Αθανάσιος» (κ. Νικ. Κοτσόκολος)
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Οβρυάς «Ο Προφήτης Ηλίας» (κα. Βασ. Σιβρήκα & Νικ. Κοτσόκολος)
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμανού Πατρών (κα Ιωάννα Ζιάκου)
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Δεμενίκων «Οι Αγιοι Πάντες» (κ. Γιάννης Τοπάλης)
8. Πολιτιστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης Σωτήρος Γλαύκου (κ. Γεωρ. Κασσαβέτης)
______________________________________________________________________________________________________________________________
Ιατροκοινωνική Εκδήλωση Καλάνιστρας
            Η ενημερωτική εκδήλωση που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του ΙΝ Αγίου Χαραλάμπους Καλάνιστρας, Ερυμάνθου την Κυριακή 19 Αυγούστου, με θέμα ‘’Καρκίνος του παχέος εντέρου, από την έγκαιρη διάγνωση έως την αντιμετώπιση’’ σημείωσε επιτυχία, τόσο από πλευράς συμμετοχής και οργάνωσης όσο και από πλευράς ομιλητών.
            Οι πρόεδροι των Συλλόγων Καλάνιστρας και Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (ΚΥΧ) αναφέρθηκαν στους σκοπούς της εκδήλωσης και στην πολύχρονη συνεργασία μεταξύ των 2 φορέων, η οποία θα έχει συνέχεια όπως δήλωσαν για το καλό της τοπικής κοινωνίας.
            Συνδιοργανωτής στην ενδιαφέρουσα κοινωνική συνάντηση ήταν και το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, το οποίο εκπροσώπησαν ο Διευθυντής του ΚΥΧ κ. Γρηγόρης Αλόκριος, ως συντονιστής και η Δ/ντρια ΕΣΥ Γενική Ιατρός του Π.Ι. Καλάνου του ΚΥΧ η κα. Χάρις Σαμπαζιώτη, ως ομιλήτρια.
            Η κα. Σαμπαζιώτη μίλησε απλά και κατανοητά για την επιδημιολογία και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Θωμάς Μακατσώρης του Ογκολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος διεξοδικά ανεφέρθη στη σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής της. Ο κ. Μακατσώρης προσέλκυσε τους παρευρισκόμενους για τα αισιόδοξα μηνύματα της αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και οι δυο ομιλητές απέσπασαν ευμενείς κριτικές, τόσο από το κοινό όσο και από τους συντονιστές, οι οποίοι μεταξύ των άλλων δεν παρέλειψαν να αναφέρουν και για τη σημασία της πρόληψης.
             Στο προεδρείο ήταν και ο τέως Διευθυντής κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος φανερά συγκινημένος για την παρουσία του νυν Διευθυντή του ΚΥΧ κου. Αλόκριου έδραξε της ευκαιρίας να τονίσει την πολύχρονη και σημαντική παρουσία του ΚΥΧ στην περιοχή του (τέως Δήμοι Μεσσάτιδος και Φαρρών). Ανεφέρθη επίσης στις επιτυχίες του Πρωτοβάθμιου Υγειονομικού Ιδρύματος και για τις διακρίσεις που απεκόμισε από τους αρμόδιους της υγείας. Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του δραστήριου και πρωτοπόρου για τη χώρα μας
Κ. Υ. Χαλανδρίτσας μετά τα όσα πρόσφατα αποφασίστηκαν, τα οποία δεν στοχεύουν σε ανάκαμψή του.
             Τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι σημαντικές και ενδιαφέρουσες ομιλίες κυρίως στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης ήσαν πάρα πολλά.
______________________________________________________________________________________________________________________________
ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΝΤΖΕΝΑΣ
            Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής στο προσκλητήριο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας στην τέλεση της ετήσιας Αρχιερατικής Ιεράς Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον αύλειο αρχαιολογικό χώρο του Ι.Ν. Κοίμησης της Θεοτόκου Μέντζενας Ερυμάνθου.
            Στην Ιερά Παράκληση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος με τον Αρχιερατικό Επίτροπο του τ. Δήμου Φαρρών π. Δημήτριο Παπαγεωργίου, με τον εφημέριο π. Μιχαήλ Γκότση της Πλατανόβρυσης και με το λοιπό ιερατείο.
            Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν τις απογευματινές ώρες της 8ης Αυγούστου δεν επηρέασαν την αθρόα προσέλευση των πιστών, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενη ανάλογη θρησκευτική σύναξη και κατέκλυσαν τον γύρω αρχαιολογικό χώρο της Βυζαντινής Εκκλησίας, η οποία χρονολογείται από τον 9ο περίπου αιώνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του μνημείο, τρίκλιτης βασιλικής, η οποία δέχθηκε πρόσφατα το πρώτο μέρος της ανακαίνισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
           Εξωτερικά εμφανή ήσαν τα σημάδια αυτής της ανακαίνισης από την πλευρά του ιερού. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εκκλησίας, ώστε να γίνει επισκέψιμη.
           Ευχές απηύθυναν ο Μητροπολίτης Πατρών κκ. Χρυσόστομος και η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου καθώς και ευχαριστίες στη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κα. Αναστασία Κουμούση.
           Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφερόμενος στο πρόσωπο αλλά και στη γιορτή της Παναγίας ανέφερε ότι η Παναγία είναι η μεγάλη Μητέρα μας και σ’ αυτή τρέχουμε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας και μας δίνει τη βοήθειά της απλόχερα. Ένας από τους ωραίους ύμνους που ευχαριστείται η Παναγία μας να ακούει είναι και ο ύμνος «Άξιον εστίν ως αληθώς, μακαρίζειν σε την Θεοτόκον …..», τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε αναφερόμενος και στη θαυμαστή αποκάλυψη του ύμνου από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ σε μοναχό του Αγίου Όρους.
           Οι παρακλητικοί ύμνοι και οι προσευχές των ιερωμένων αντήχησαν στη γύρω ειδυλλιακή περιοχή της Πλατανόβρυσης κατά τις ώρες του ηλιοβασιλέματος και δημιούργησαν συναισθήματα ψυχικής ανάτασης. Οι συγκλονιστικοί λόγοι του σεπτού μας Ποιμενάρχη δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο, ευχαριστώντας το Σύλλογο για την ωραία πρωτοβουλία του καθώς και τους λοιπούς φορείς.
           Η πρόεδρος του Συλλόγου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προσπάθειες του Συλλόγου για την ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς της περιοχής, όπως είναι και η Παναγία της Μέντζενας.
           Κάθε χρόνο με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και του Δήμου Ερυμάνθου τελείται η Ιερά Παράκληση, προκειμένου να διατηρήσει σε επικαιρότητα το θέμα της ολοκλήρωσης της ανακαίνισης και της προβολής του Βυζαντινού αυτού μνημείου. Θύμισε στους παρισταμένους την επετειακή εκδήλωση για τα 20χρονα του Συλλόγου το 2011 που ετελέσθη στον ίδιο χώρο με κεντρικό ομιλητή το Δήμαρχο Ερυμάνθου κ. Καρπή με τον προφητικό τίτλο ‘’Σεβασμός στα μνημεία της περιοχής μας σημαίνει σεβασμός στο Περιβάλλον’’.
            Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην τέλεση της προγραμματισμένης Ιεράς Παράκλησης.
            Οι κυρίες του Συλλόγου και της Πλατανόβρυσης, με επικεφαλής την πρεσβυτέρα του π. Μιχαήλ προσέφεραν σπιτικά γλυκίσματα και αναψυκτικά.
______________________________________________________________________________________________________________________________
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
        Σε ένα ανάλογο εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, εορτάσθηκε για μία χρονιά ακόμη, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 10 Ιουνίου στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και συγκεκριμένα στον ορεινό παραδοσιακό οικισμό του Μοιραλίου Ερυμάνθου, ο οποίος διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά των
πετρόκτιστων οικοδομών του. Το 2018 είναι άλλωστε αφιερωμένο στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
        Όλα αυτά συνηγόρησαν για την φετινή επιλογή του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και προσκάλεσε τον αρχιτέκτονα κ. Γρηγόρη Κουτρόπουλο με ανάλογη εμπειρία και γνώση, περί τα παραδοσιακά κτίσματα – μνημεία, ο οποίος ανέπτυξε ένα επίκαιρο θέμα ‘’ Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά από το χθες στο σήμερα’’.
        Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με καταγωγή από το Μοίραλι, κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος. Ό ομιλητής δεν παρέλειψε στην κατατοπιστική του ομιλία να αναφερθεί μέσα στα άλλα και για μνημεία της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, τα οποία περιμένουν την αξιοποίησή τους.
        Τους παρευρισκόμενους φορείς και κατοίκους καλωσόρισε ο κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοιραλίου και η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία επιπλέον ανεφέρθη στους λόγους για τους οποίους η Διεθνής Κοινότητα εορτάζει κάθε χρόνο (5 Ιουνίου) την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η επιλογή του Συλλόγου για το Μοίραλι όπως είπε ήταν μία θαυμάσια συγκυρία για την ημέρα.
        Μετά την κυρία εισήγηση, την οποία παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κοινό, το λόγο έλαβαν αρκετοί φορείς όπως ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Σπαρτινός, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Καρπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερυμάνθου κ. Μπαρής, ο τ. Νομάρχης Αχαΐας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων κ. Κατσικόπουλος και ο τ. Πρόεδρος
της Κοινότητας Μοιραλίου κ. Τσάλτας. Ανάμεσα στους δεκάδες παριστάμενους ήταν και η βοηθός Περιφερειάρχη κα. Τασία Τογιοπούλου.
        Η κα. Θεοδωροπούλου αφού ευχαρίστησε τους παρόντες ανεφέρθη στις πολιτιστικές εκδόσεις του Συλλόγου όπως το ‘’Λεύκωμα Αναβίωσης της παράδοσης’’ του 2007, τους Νερόμυλους της περιοχής του τέως Δήμου Φαρρών και Μεσσάτιδας (του 2010) και τόνισε τους αγώνες του Συλλόγου, αλλά και του Σεβασμιωτάτου κκ. Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Ερυμάνθου, για την ανακαίνιση του Ι.Ν. Παναγίας της Μέντζαινας, στην οποία τα έργα αναστήλωσης ξεκίνησαν ήδη.
        Την ωραία εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλανδρίτσας με παραδοσιακούς χορούς.
        Όι εορταστικές εκδηλώσεις για την ημέρα ξεκίνησαν με την τέλεση Θείας Λειτουργίας στο εξωκκλήσι του Ι.Ν. Αγ. Κων/νου με την παρουσία του π. Δημήτριου Παπαγεωργίου Αρχιερατικού Επιτρόπου του τ. Δήμου Φαρρών αλλά και εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο οποίος κατά το κήρυγμά του μίλησε επίκαιρα
για τη σχέση της εκκλησίας, της ορθοδοξίας, με το φυσικό περιβάλλον, αναφερόμενος στα ιερά κείμενα, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα της ημέρας. Συλλειτουργός του ήταν ο π. Γεώργιος εφημέριος του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Μοιραλίου.
        Η σεμνή τελετή έληξε με κεράσματα από τους ανθρώπους και των δυο Συλλόγων.

______________________________________________________________________________________________________________________________

ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ ΕΝΑΣ & ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ

               Τα όποια προγνωστικά περί άστατου καιρού, δεν εμπόδισαν τους 62 συνταξιδιώτες μας, μέλη και φίλους του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας, να φθάσουμε με πούλμαν του Patras Travel, τις πρωινές ώρες, της περασμένης Κυριακής 13 Μαΐου, στα Καλάβρυτα.
               Σκοπός αυτής της ημερήσιας απόδρασης ήταν να συμμετάσχουμε για 24 η χρονιά, σαν Σύλλογος, στο ετήσιο πανελλήνιο πέρασμα στο ξακουστό φαράγγι του Βουραϊκού, που είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την περιοχή μας, αλλά και για την εποχή.
              Σ’ αυτή τη γιορτή της φύσης η διοργάνωση του περάσματος έχει αρχίσει από τον Τοπικό Ορειβατικό & Περιβαλλοντικό Σύλλογο από το 1980, ο οποίος κατάφερε να αναδείξει το φαράγγι σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη.
             Οι προτιμήσεις της παρέας μας ήσαν διαφορετικές. Άλλοι περπάτησαν όλη τη διαδρομή των 23 χλμ., άλλοι ένα μέρος και άλλοι είδαν το φαράγγι μέσα από τα βαγόνια του γραφικού Οδοντωτού, που γράφει σήμερα ιστορία 118 χρόνων. Η παραμονή κάποιων στα Καλάβρυτα (μέχρι να έλθει η ώρα της επιβίβασης στον Οδοντωτό) έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο σημειωτέον αξίζει όλοι να επισκεφθούμε. Εχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά και αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές του.
             Στη διάρκεια της διαδρομής μας στο φαράγγι, συναντήσαμε και άλλες ομάδες, κυρίως νέων, από διάφορα μέρη της Πελοποννήσου και της χώρας, χωρίς να συναντήσουμε την άλλοτε πολυπληθή συμμετοχή, παρά το ότι οι διοργανωτές και τα ΜΜΕ είχαν καταβάλει κάθε φιλότιμη προσπάθεια για να ενισχύσουν την προσέλευση του κόσμου.
             Ερωτηματικά όμως δημιουργήθηκαν σε όσους κατά τις μεσημβρινές ώρες περίμεναν με τις ώρες τον Οδοντωτό. Τελικά, όπως πληροφορήθηκαν ένας εκ των δύο συρμών παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα! Άυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν καθυστερήσεις και εύλογες διαμαρτυρίες, των δεκάδων και εκατοντάδων επιβατών. Μα είναι δυνατόν, αναρωτήθηκαν όλοι, να χαλάει ο συρμός μία τέτοια ημέρα; και να αμαυρώνεται το ετήσιο πέρασμα;              Ωστόσο τα βαγόνια έλαμπαν από καθαριότητα και η συνολική εμφάνιση των νέων αμαξοστοιχιών ήταν εντυπωσιακή. Στο Διακοφτό μετεπιβίβαση στο πούλμαν για επιστροφή στις εστίες μας, όλοι γεμάτοι από ένα πλήθος παραστάσεων και εμπειριών, που μόνο του Φαράγγι του Βουραϊκού μπορεί να προσφέρει.
Εκ του Δ.Σ

______________________________________________________________________________________________________________________________

«Let’s do it Greece»

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας
συμμετείχε στην Πανελλήνια εθελοντική εκστρατεία «Let’s do it Greece», καθαρίζοντας τις
παραγλαύκιες οδούς.
Οι εθελοντές, που προσήλθαν χωρίσθηκαν σε έξι διαφορετικές ομάδες, προκειμένου
να υλοποιήσουν τη σχεδιασμένη δράση του Συλλόγου. Η προσπάθεια ενισχύθηκε από
εκπροσώπους του Προοδευτικού Φιλοδασικού Συλλόγου Μεσσάτιδος και του Πολιτιστικού
Συλλόγου Περιβόλας. Μας επισκέφθηκε τιμητικά και ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος
Κατσιφάρας.
Το αποτέλεσμα της ‘’συγκομιδής’’ δεν ήταν ευκαταφρόνητο, για την ακρίβεια γεμίσαμε
με υπομονή 40 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε, με
τα ξερά άκοπα χόρτα κατά μήκος των παραγλαυκείων, περιμένοντας τους αρμοδίους, για την
αποτροπή δυσάρεστων εξελίξεων.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και
Περιβάλλοντος Περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας
Η Πρόεδρος                                          Η Γραμματέας
Ιωάννα Θεοδωροπούλου                             Γεωργία Γκοτσοπούλου

______________________________________________________________________________________________________________________________

Συχνές Αλλεργικές παθήσεις, Παιδιών & Ενηλίκων

Σε αίθουσα του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου η προγραμματισμένη ιατροκοινωνική εκδήλωση με κεντρικό θέμα ‘’Συχνές Αλλεργικές παθήσεις, Παιδιών & Ενηλίκων’’.

Η ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση οργανώθηκε από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής Κ.Υ.Χ. στα πλαίσια των εαρινών ενημερώσεών του σε κατοίκους και φορείς της περιοχής σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Διεύθυνση Υγείας) και με το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας.

Στην προσφώνηση της η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής Κ.Υ.Χ. κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου ανεφέρθη στους σκοπούς της εκδήλωσης, στη σπουδαιότητα και στο μέγεθος του προβλήματος για τις αλλεργίες στην εποχή μας.

Καλωσόρισε το βοηθό Περιφερειάρχη κ. Χαροκόπο Αντώνιο, τον Αντιδήμαρχο, εκπρόσωπο του Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Κανελλάκη Περικλή, τον κ. Μπαρή Θεόδωρο, εκπαιδευτικό & Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Ερυμάνθου, τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων και τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας.

Ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, τον συντονιστή της τράπεζας κ. Γρηγόρη Αλόκριο, Διευθυντή του ΚΥΧ, τους ομιλητές κ.κ. Κατερίνα Μπρίνια MD MSc, Αλλεργιολόγο  με θέμα : «Οξείες Αλλεργικές Αντιδράσεις», τον Νικόλαο Μπαραμπάτη, Πνευμονολόγο με θέμα: «Αλλεργικό άσθμα» και την Έλσα Βακουφτσή, Παιδίατρο Κ.Υ. Χαλανδρίτσας με θέμα: «Αλλεργίες στα παιδιά » καθώς και το ακροατήριο.

            Σημειωτέον ένας στους πέντε Έλληνες νοσεί από αλλεργίες. Τελευταία όμως παρατηρείται μία παγκόσμια έξαρση που αγγίζει το 45%, ενώ το 2050 υπολογίζεται, όπως ανέφερε η ομιλήτρια κα. Μπρίνια, όλος ο πληθυσμός θα είναι αλλεργικός.

            Με στοχευμένες ερωτήσεις των συμμετεχόντων ακολούθησε συζήτηση, αποτέλεσμα των επιτυχημένων εισηγήσεων των ομιλητών με τα ενδιαφέροντα θέματα που ανέπτυξαν.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Τριήμερη χειμερινή εκδρομή στη Λάρισα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η τριήμερη χειμερινή εκδρομή του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας από 2-4 Φεβρουαρίου, που είχε επίκεντρο την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας τη Λάρισα.

            Στην επιτυχία συνέβαλαν όχι μόνο η οργάνωση, αλλά και κυρίως οι περιοχές που επισκεφθήκαμε με το ανάλογο φυσικό κάλλος, με τις ιστορικές Ιερές Μονές, με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα καταπληκτικά μουσεία τους. Επίσης είχαμε συμμάχους τις καιρικές συνθήκες, την πρωτόγνωρη υποδοχή και στήριξη από τους εκπροσώπους του Δήμου της Λάρισας και την άψογη συμπεριφορά και συνεργασία των 100 συνταξιδιωτών μας.

            Πρώτος σταθμός μας ήταν το χιονοδρομικό του Παρνασσού, σε υψόμετρο 1650 μέτρων, αφού διασχίσαμε και απολαύσαμε το χιονισμένο ελατοδάσος προς τέρψη της μεγάλης μας παρέας.

            Επόμενη στάση η ιστορική Ιερά Μονή ‘’Παναγίας της Ξενιάς’’ στον Αλμυρό Βόλου. Το κλείσιμο της πρώτης ημέρας δόθηκε στα διάσπαρτα μεζεδοπωλεία στην περιοχή του Παλιού Φρουρίου της Λάρισας.

            Τη δεύτερη μέρα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τα πολύ γνωστά σε όλους Τέμπη και το παρεκκλήσιο της Αγίας Παρασκευής, αφού οι σύγχρονοι οδικοί άξονες μας έχουν απομακρύνει, θα έλεγε κανείς, από ένα σύνηθες πέρασμα των ταξιδιωτών του παρελθόντος.

            Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, του εν Ολύμπω, στις παρειές του θρυλικού ομώνυμου βουνού, προσέφερε στους προσκυνητές ανάλογα συναισθήματα λόγω της φυσικής ομορφιάς και της πνευματικής ακτινοβολίας των μοναχών. Η συνέχεια δόθηκε με ξενάγηση στον αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο του Δίον και στο ομώνυμο μουσείο με τα σπουδαία ευρήματα και τα πλούσια εκθέματά του.

            Το μεσημέρι, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά το προσκύνημα, φιλοξενηθήκαμε στην Ι.Μ. Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην περιοχή της Κονταριώτισσας. Ένα μοναστήρι, όπου στη μεγάλη του έκταση, ήταν όλα φροντισμένα με την ποικιλία των λουλουδιών και των δεκαεπτά παρεκκλησίων του. Όλα μαζί έδιναν μία καταπληκτική εικόνα στον κάθε προσκυνητή-επισκέπτη.

            Η ημέρα της περιήγησης τελείωσε με το ωριαίο περπάτημα στο Φαράγγι του Ενιπέα, έξω από το Λιτόχωρο.

            Η τελευταία ημέρα της 3ήμερης απόδρασής μας είχε και αυτή τις δικές της ευχάριστες εκπλήξεις και μάλιστα όταν ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Καθαριότητας κ. Σουρλαντζής Απόστολος και ο ξεναγός του Δήμου της Λάρισας κ. Σταύρος Γουλούλης ήλθαν και μας συνάντησαν στο ξενοδοχείο προκειμένου να μας καλωσορίσουν στην πόλη τους και να μας ξεναγήσουν στο Αρχαίο Θέατρο, του 3ου π.Χ. αιώνα. Μαζί επίσης διαβήκαμε τους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, όπου θαυμάσαμε τον μεγαλοπρεπή Ι.Ν. του Αγίου Αχιλλείου (προστάτη των Λαρισαίων), την ανακατασκευασμένη γέφυρα του Πηνειού, το Πάρκο του Αλκαζάρ και το μνημείο του Ιπποκράτη, κ.α.

            Πριν αναχωρήσουμε επισκεφθήκαμε με τη συνοδεία του Αντιδημάρχου και των ξεναγών το ‘’Διαχρονικό’’ μουσείο της Λάρισας, όπου εκτίθενται σπουδαία ευρήματα από το 6.000 π.Χ. καθώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου εκτίθενται η συλλογή του δωρητή Γ.Ι. Κατσίγρα με 750 πίνακες και τη συλλογή φωτογραφιών με θέμα ‘’Λάρισα: Κατοχή-Απελευθέρωση 1941-1944’’.

            Αφήνοντας πίσω μας όσα είδαμε και ακούσαμε, όλοι οι εκδρομείς κατά την παραμονή μας στη Λάρισα, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τη Δημοτική Αρχή της Λάρισας γι’ αυτά που μας προσέφεραν με την πρωτόγνωρη για τα δικά μας δεδομένα παρουσία τους.

            Μας έπεισαν επίσης ότι σκοπός τους δεν ήταν μόνο να μας αναδείξουν τα επιτεύγματα για την πόλη τους αλλά και να μας γνωρίσουν τα αξιοθέατα και τους τουριστικούς προορισμούς που διαθέτει.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Κοπή της Αη-Βασιλιάτικης πίτας

Με επιτυχία συνεχίστηκε η ετήσια εκδήλωση της κοπής της Αη-Βασιλιάτικης πίτας του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (Κ.Υ.Χ.) στο κέντρο ‘’Μπαλκόνι’’ της Χαλανδρίτσας τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, 14 Ιανουαρίου 2018.

            Προηγήθηκε της τελετής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπως είχε ανακοινωθεί, η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, κατά την οποία έγινε ο Διοικητικός Απολογισμός από την Γ. Γραμματέα κα. Γ. Γκοτσοπούλου και ο Οικονομικός Απολογισμός από τον ταμία κ. Β. Κοτσώνη και από το μέλος της Ε.Ε. κ. Κων/νο Πανταζή.

            Στο προεδρείο της Γ.Σ. ήσαν, ο κ. Δελαπόρτας Ανδρέας, η ιατρός του ΚΥΧ κα. Ρίζου Στεφανία και η μαία κα. Κοκοβίκα Χριστίνα, πρώην συνεργάτης του ΚΥΧ.

            Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Θεοδωροπούλου Ιωάννα αρχικά ευχαρίστησε ‘’όσους φορείς, μέλη και κατοίκους της περιοχής βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο την εθελοντική και δύσκολη, αλλά αναγκαία προσπάθεια του Συλλόγου’’.  Εξήρε μεταξύ των άλλων την αγαστή συνεργασία, με τη νέα διεύθυνση του ΚΥΧ και τόνισε λέγοντας, ότι ο Σύλλογος όλα αυτά τα 27 χρόνια, δραστηριότητάς του, αγωνίζεται για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του ΚΥΧ στη στελέχωση, στον εξοπλισμό και στη διατήρηση ακεραίας της υγειονομικής του περιοχής όπως είναι μέχρι σήμερα (τέως Δήμους Μεσσάτιδος και Φαρρών κλπ.). Τέλος ευχαρίστησε για τη συμμετοχή των,  τόσων ιερέων και φορέων, μελών και φίλων του Συλλόγου, καθώς και τη χορωδία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πατρών και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Παναγία η  Γηροκομήτισσα’’, καθώς και τους υπεύθυνους αυτών, μαέστρο κ. Στ. Σακοράφα και το χοράρχη κ. Χρ. Γιαννόπουλο.

            Στην κατάμεστη αίθουσα του κέντρου τις πίτες ευλόγησαν εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κκ. Χρυσοστόμου ο πατήρ Δημήτριος Παπαγεωργίου, Αρχιερατικός Επίτροπος του τέως Δήμου Φαρρών και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου, οι ιερείς π. Νικόλαος Δεκής, π. Σπυρίδων Γκολώνης, π. Ιωάννης Σαμοϊλα και ο π. Νικόλαος Βγενόπουλος. Μαζί με το Σύλλογο έκοψαν την πίτα τους και οι συνεργαζόμενοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, της γιορτής του τσίπουρου με εκπρόσωπό τους τον αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρωμανού κ. Πατούλα Σταμάτη και εξ’ ονόματος αυτών ευχήθηκε για το νέο έτος υγεία στα μέλη και επιτυχίες στις συνεργασίες του Συλλόγου, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Θεοδωροπούλου αφιέρωσε το κομμάτι της πίτας στους ευαισθητοποιημένους πολίτες γύρω από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

            Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Δριβίλας Δημήτριος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Καρπής Αθανάσιος Δήμαρχος Ερυμάνθου, ο κ. Λαλιώτης Παναγιώτης Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Μπαρής Θεόδωρος Δημοτικός Σύμβουλος, ο κ. Βασιλακόπουλος Γεώργιος εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ και ο κ. Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ΚΥΧ. Όλοι ανεξαιρέτως εξήραν το πλούσιο και δημιουργικό έργο του Συλλόγου και ευχήθηκαν στα μέλη του ΔΣ υγεία και δύναμη και με την ίδια διάθεση να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία προς χάριν, της τοπικής κοινωνίας όπου δραστηριοποιείται ο Σύλλογος.

            Στη συνέχεια ο Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ τίμησε τον κ. Παναγιώτη Κ. Σακελλαρίου, κάτοικο Βασιλικού και το ζεύγος Βασίλη & Ελευθερίας Παρασκευοπούλου, κατοίκους Χαλανδρίτσας για την προσφορά όλων τους στο Σύλλογο και στην τοπική κοινωνία.

            Το πρόγραμμα της εορταστικής εκδήλωσης ξεκίνησε με πολύ κέφι η χορωδία του Παμμικρασιατικού Συλλόγου με τραγούδια μιας άλλης εποχής και την οποία προλόγισε ο αντιπρόεδρος κ. Αλατσινός. Την εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Παναγία η Γηροκομήτισσα’’ και το οποίο απέδωσε με επιτυχία παραδοσιακούς χορούς, δημιουργώντας στους παρευρισκόμενους ανάλογα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. Το χορευτικό προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Μαρία Δεληγιάννη, η οποία απηύθυνε επίκαιρες ευχές.  Ο ίδιος ενθουσιασμός επικράτησε και πολλαπλώς χειροκροτήθηκαν τα μέλη της χορωδίας, τα οποία με τη συνοδεία μουσικών οργάνων δημιούργησαν ευχάριστες στιγμές αγαλλίασης, μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

            Ήταν μία αξέχαστη βραδιά για το Σύλλογο και τους συμμετέχοντες, μία εκδήλωση ενδυνάμωσης και ενθάρρυνσης για τους νέους αγώνες των μελών με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.    

______________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

          ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

20/11/2017

Δελτίο Τύπου

Επιτυχής ήταν η συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, στο 20ο Forum Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Αστήρ, το διήμερο 18 & 19 Νοεμβρίου.

          Το Forum είναι ευρύτερα γνωστό, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα και διοργανώνεται κάθε χρόνο από την εβδομαδιαία εφημερίδα ‘’Σύμβουλος Επιχειρήσεων’’, με εκδότη τον πάντα δραστήριο κ. Παναγιώτη Γιαλένιο. Συγκεντρώνει λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει, μεγάλο αριθμό ομιλητών με ποικιλία θεμάτων, που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και τη συνεταιριστική δυναμική.

          Κεντρική θεματική ενότητα του  20ου Forum Ανάπτυξης ήταν ’’Συνταγματική, παραγωγική και κοινωνική αναθεώρηση, θεσμοί & αξίες’’, ενώ η επιμέρους θεματική ενότητα του Συλλόγου μας ήταν “Θεσμική, οικονομική και κοινωνική δυναμική της γεωργικής παραγωγής, και της προστασίας του περιβάλλοντος και του καταναλωτή”, την οποία ανέπτυξαν με πληρότητα και σαφήνεια ο κ. Δημήτριος Σκούρας Κοσμήτορας της Σχολής Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, ο κ. Γεώργιος Βανταράκης ΤΕ Γεωπόνος, Msc Περιβαλλοντική Υγιεινή, Υπ Δρ. Περιβαλλοντικής Υγιεινής και η συντονίστρια κα. Ελένη Λευθεριώτη, Διδάκτωρ Νομικής, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία διαχειρίστηκε & παρουσίασε και την εισήγηση της κας. Ανδριανής Μητροπούλου, (Δικηγόρου, Πρώην Νομικού Συμβούλου ΠΑΣΕΓΕΣ), λόγω εκτάκτου περιστατικού δεν κατάφερε να έρθει στην πόλη μας.

          Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες προκάλεσαν το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού, με κατάθεση στο τέλος αρκετών ερωτήσεων και σχολίων.

          Αρχικά η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου ευχαρίστησε τον εκδότη κ. Γιαλένιο & τους συνεργάτες του, αφού εξήρε τη σημασία του Forum για την περιοχή. Ευχαρίστησε επίσης τη συντονίστρια και τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους.

            Παραθέτουμε περιλήψεις δύο εισηγήσεων, του κου. Σκούρα Δημητρίου, ο οποίος με τίτλο ’Καταναλωτής, περιβάλλον και γεωργία στην ΕΕ’’ ανεφέρθη στις στάσεις και στις αντιλήψεις των ευρωπαίων πολιτών-καταναλωτών (με αναφορά και στην Ελλάδα) για τις σχέσεις γεωργίας-περιβάλλοντος με παράδειγμα τη βιολογική γεωργία για τα ποιοτικά προϊόντα, τη σχέση γεωργίας και ασφάλειας και υγιεινής στο αγροδιατροφικό σύστημα, για

τη σχέση γεωργίας και περιβάλλοντος με παράδειγμα την ποιότητα των νερών και τη βιοποικιλότητα. Οι ευρωπαίοι πολίτες, είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Σκούρας, δεν εμπιστεύονται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ένα ανησυχητικά μεγάλο βαθμό. Η πολιτική για την προστασία και αναβάθμιση των επιφανειακών νερών στην Ευρώπη δεν είναι γνωστή. Η νιτρορύπανση παραμένει ψηλά στους κινδύνους που αναγνωρίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες.

              Η κα. Ανδριανή Μητροπούλου με τίτλο της ομιλίας της ’Τα οφέλη του τρισδιάστατου ενδιαφέροντος του συνεταιριστικού θεσμού στην τοπική κοινωνία’’ επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της σωστής επαναλειτουργίας των αγροτοκτηνοτροφικών & αλιευτικών συνεταιρισμών.

             Ο κ. Γεώργιος Βανταράκης με τίτλο ‘’Περιβαλλοντικό αποτύπωμα τροφίμων’’ περιληπτικά ανέφερε, “Η από δεκαετίες στροφή των ανεπτυγμένων κοινωνιών στην επιλογή ποιοτικών τροφίμων προεξόφλησε την επανεξέταση της παραγωγή τους, σταδιακά και κλιμακούμενα στο κοινωνικό, οικονομικό και φυσικά περιβαλλοντικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η μέτρηση της περιβαλλοντικής επίπτωσης στον κύκλο ζωής, των προϊόντων και ιδιαίτερα στην παραγωγή των τροφίμων φαίνεται να πρωταγωνιστεί. Η ΕΕ ανταποκρίνεται στην πρόκληση προτείνοντας στα ενδιαφερόμενα μέρη τη μεθοδολογία του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προϊόντων’’.

                                                                                                                  Το Δ.Σ.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Δεντροφύτευσης Κεφαλοβρύσου-Ομπλού

             Τις πρωινές ώρες της Κυριακής 19 Νοεμβρίου, με σύμμαχο τον καιρό, παρά τα καιρικά φαινόμενα των ημερών μας, βρέθηκαν στην πλαγιά του Ομπλού αρκετοί φορείς, προκειμένου να φυτέψουν μία έκταση με πεύκα, κυπαρίσσια κλπ., για να αυξήσουν το πράσινο και το παρακείμενο δάσος.

            Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την περιβαλλοντική δράση είχαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με υπεύθυνο τον κ. Αντώνη Χαροκόπο και ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του ΚΥ Χαλανδρίτσας, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε επιμεληθεί της δεντροφύτευσης. Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Δασαρχείου, πρόσκοποι, διασώστες, εκπρόσωποι του Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου, Αλεξιπτωτιστές και άλλοι. Ήταν για όλους που συμμετείχαν μία ευχάριστη εμπειρία.

______________________________________________________________________________________________________________________________

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ

                                  ΜΕΛΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

12/11/2017

Η πραγματική αξία του εμβολιασμού

Δελτίου Τύπου

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου έγινε η ιατροκοινωνική εκδήλωση με κεντρικό θέμα ‘’Η πραγματική αξία του εμβολιασμού’’. Διοργανώθηκε από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας με συνδιοργανωτές τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών & το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές που βρέθηκαν μαζί σε μία ακόμη εκδήλωση, ευχαρίστησε τους πέντε ομιλητές, τους συντονιστές, όπως την κα. Σοφία Συμεωνίδου, Διευθύντρια Διεύθυνσης Υγείας, την κα. Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και τον κ. Γρηγόρη Αλόκριο, Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας. Ανεφέρθη στους σκοπούς της ημερίδας, η οποία έφερε μαζί τόσους φορείς, με στόχο την ενημέρωση & την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Κατέληξε λέγοντας, ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, που τόσα συσσώρευσε στη χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο, είναι μία άλλη μορφή ‘’επιδημίας’’. Επελέγη είπε, το Σαραβάλι, γιατί το περιφερειακό αυτό ιατρείο ανήκει στην περιοχή υγειονομικής ευθύνης του ΚΥ Χαλ/τσας, όπου δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος από το 1991.

Οι συντονιστές μετά από σύντομη εισαγωγή για την αξία και τη χρησιμότητα του εμβολιασμού έδωσαν το λόγο στον κ. Αθανάσιο Φίλια, Επιμελητή Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Πατρών, ο οποίος μίλησε για τον εθνικό εμβολιασμό στην παιδική ηλικία και τόνισε ότι η ενεργητική ανοσία, που αποκτάται με τους εμβολιασμούς, είναι όμοια με τη φυσική ανοσία, χωρίς το άτομο να νοσήσει.

Την ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση, μετά τα όσα πρόσφατα συνέβησαν με την επιδημία της ιλαράς, συμπλήρωσε η κα. Ειρήνη Κωστοπούλου, Επιμελήτρια της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Πατρών, η οποία με τη σειρά της εντυπωσίασετο κοινό, που είχε γεμίσει την αίθουσα. Ανεφέρθη στο πολυσυζητημένο αντιεμβολιαστικό κίνημα καθώς και στις συνέπειες αυτού στην ανθρωπότητα. Οι αμφισβητήσεις είπε, οι καχυποψίες, οι αρνήσεις και οι αδικαιολόγητες και οι επιστημονικά ατεκμηρίωτες μελέτες οδήγησαν γονείς και ενήλικες μακριά από την υποχρέωση του εμβολιασμού. Οι ισχυρισμοί που προέρχονται από το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχουν καταρριφθεί επιστημονικά όπως και η συσχέτιση εμβολιασμών με τον αυτισμό, τη λευχαιμία ή αυτοάνοσα νοσήματα. Οι στατιστικοί κίνδυνοι ύπαρξης ανεπιθύμητων επιδράσεων από τους εμβολιασμούς είναι αμελητέοι μπροστά στις επιπλοκές από τη νοσηρότητα των παιδιών από λοιμώδεις ασθένειες.

Η διαχρονική εμπειρία των τελευταίων 25 ετών απέδειξε, ότι η μαζική εφαρμογή των εμβολιασμών απετέλεσε την πιο πετυχημένη και αποδοτική μέθοδο πρόληψης σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων και ότι αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση για τον σύγχρονο άνθρωπο, όπως και το καθαρό νερό. Από τα προγράμματα εμβολιασμού σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο (1 ζωή ανά λεπτό) και επιτυγχάνεται η εκρίζωση ασθενειών που ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα κατά το παρελθόν. Τα λοιμώδη νοσήματα τείνουν να εξαφανιστούν με τους εμβολιασμούς, όμως τα βακτηρίδια και οι ιοί που τα προκαλούν εξακολουθούν και υπάρχουν στη φύση, έτοιμοι να επαναδραστηριοποιηθούν και να προσβάλλουν τους απροστάτευτους οργανισμούς.

Ο Διευθυντής ΕΣΥ- ΠΕΔΥ Άνω Πόλης Πατρών κ. Μαρκέτος Γρηγόρης, Παιδίατρος, στη σύντομη και κατατοπιστική εισήγησή του, ανέφερε τον ουσιαστικό ρόλο του παιδιάτρου ως οικογενειακού συμβούλου στο μεγάλο θέμα της πρόληψης, όπως είναι ο τακτικός και συστηματικός εμβολιασμός, ο οποίος οδήγησε είπε στην παγκόσμια εκρίζωση της ευλογιάς, της πολυομυελίτιδας, του τετάνου και της διφθερίτιδας και μείωσε εντυπωσιακά τον κοκίτη, την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα, την μηνιγγίτιδα, την ανεμοβλογιά και τον αιμόφιλο. Απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν από το σύνολο των ομιλητών.

Οι ιατροί ανέφερε, παιδίατροι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί μαζί με τους δασκάλους και τους ιερείς (στις μικρές κοινωνίες) αποτελούν τους εκπροσώπους της πολιτείας με τους οποίους έρχονται σε επικοινωνία οι κάτοικοι της περιοχής. Διδάσκουμε την οικογένεια και ο παιδίατρος οφείλει να έχει ευρύτερη δημοκρατική παιδεία και αυτό το επιτυγχάνει με τον καθημερινό του αγώνα, όπως και κάθε γιατρός.   

Ο γενικός γιατρός του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κ. Κόρδας Παναγιώτης, ανεφέρθη με αρκετές λεπτομέρειες στην αξία και στον αριθμό των υπαρχόντων εμβολίων για τους ενήλικες, λέγοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι υποχρέωση μόνο των παιδιών και των εφήβων.

Επεσήμανε τη συμβολή του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες και στις ευάλωτες ομάδες και ότι έχουμε σοβαρή προστασία από λοιμώδη νοσήματα (γρίπη, πνευμονία, διμφερίτιδα, τέτανο, ιλαρά και άλλα).

Ο σχολιαστής κ. Δημήτρης Παπαλάμπρου, ιδιώτης Παιδίατρος ανεφέρθη στα σοβαρά πλεονεκτήματα του συστηματικού εμβολιασμού μικρών και μεγάλων, αλλά και στην ποιοτική και αποτελεσματική βελτίωση των σύγχρονων εμβολίων, μηδενίζοντας ακόμη και τις ελάχιστες παρενέργειες του παρελθόντος. Ευθύνες βαραίνουν τους γονείς και τους λειτουργούς υγείας, οι οποίοι αποθαρρύνουν με τη στάση τους την εμβολιαστική υποχρέωση.

Ο κ. Αλόκριος και η κα. Μαστοράκου, καθώς και η κα. Συμεωνίδου τόνισαν ότι με τους εμβολιασμούς προλαμβάνονται κάθε χρόνο τρία εκατομμύρια θάνατοι και 750.000 παιδιά αποφεύγουν την αναπηρία. Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις και διευκρινίσεις από το κοινό, που είχε την ευκαιρία για όσους ήλθαν να ενημερωθούν υπεύθυνα και έγκυρα και οι οποίοι για 2,5 ώρες παρακολούθησαν αμετακίνητοι την πολύ πετυχημένη εκδήλωση.

Η κα. Μαστοράκου ανεφέρθη τέλος στον αρνητικό ρόλο του διαδικτύου ως ανεπίσημη και ανεύθυνη πηγή πληροφόρησης και στη ζημιά που έχει προκαλέσει στην Δημόσια υγεία, κάνοντας μνεία των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Η εκδήλωση έγινε με την ευχή και την ελπίδα ότι δεν πρέπει να μείνει κανένας ανεμβολίαστος, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία δαπανά 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών αφού είναι διαπιστωμένο ότι οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές. Επίσης δεν πρέπει να παραλείπουμε τη στοιχειώδη υποχρέωσή μας για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής ως ένα προαπαιτούμενο του εμβολιασμού. 

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας θα βρίσκονται αναρτημένες στον ιστότοπο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ….

______________________________________________________________________________________________________________________________

7η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ 2017

Δελτίο Τύπου

Με τις πλέον αντικειμενικές εκτιμήσεις, μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της 7ης Γιορτής Τσίπουρου που έγινε στο κτήμα ΄΄Διαμαντή’’ την Κυριακή 15 Οκτωβρίου. Ένα θετικό αποτέλεσμα προϊόν της αγαθής συνεργασίας του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, και των 41 Πολιτιστικών Συλλόγων, αλλά και των πέντε άλλων φορέων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας & Καλαβρύτων.  Μία συνεργασία, χρόνο με το χρόνο διευρύνεται και προσφέρει τη δυνατότητα, όχι μόνο της ανάδειξης του παραδοσιακού μας ποτού και της περιοχής, αλλά και δίνει την ευκαιρία να βρεθούν τόσο κοντά, κάτω από κοινούς στόχους, τόσοι πολλοί Σύλλογοι & φορείς δημιουργώντας και παράγοντας πολιτισμό. Με αυτή την πρωτόγνωρη συνεργασία δούλεψαν όλοι μαζί με συνέπεια και οι διαφορετικές ομάδες εργασίας συνέκλιναν, ώστε η ενημερωτική και ψυχαγωγική εκδήλωση να σημειώσει μία καταπληκτική επιτυχία.

Στο προεδρείο ο κ. Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος ΤΕΕ Ελλάδος/Τμήμα Ν.Δ. Ελλάδος, Διπλωματούχος Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός και η κα. Νίκη Τσάμη, πρ. Εκπαιδευτικός από τα Δεμέστιχα, ως εκπρόσωπος όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Το πρόγραμμα ξεκίνησαν τα χορευτικά του Μακρυγιάννη και του Χορευτικού Ομίλου ‘’Καρατζάδες’’. Η πρόεδρος κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος ευχαρίστησε στη συνέχεια τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια και τους Δήμους Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας & Καλαβρύτων,  καθώς και τους εκπροσώπους των 41 Συλλόγων, τα χορευτικά, τους υπεύθυνους αυτών, τους χορηγούς επικοινωνίας και τους μικρούς και τους μεγάλους χορηγούς της γιορτής, αφού όλα προσεφέροντο δωρεάν.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθ. Καρπής, ο οποίος ανεφέρθη στους σκοπούς και στα μηνύματα που εκπέμπει αυτή η εκδήλωση. Τόνισε  την ανάγκη  της συλλογικότητας για την εποχή μας και απένειμε τα εύσημα στους διοργανωτές.

Εκ μέρους των Πολιτιστικών Συλλόγων, μίλησε ο κ. Ανδρέας Σπηλιωτόπουλος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας και εκ μέρους των διήμερων αποσταγματοποιών τσίπουρου ο κ. Ανδρέας Κοντόγιωργας από το Σταροχώρι.

Τις δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες κάλυψαν, ο κ. Τάσος Τριανταφύλλου, Χημικός & Οινολόγος με θέμα ’Τσίπουρο, παρόν & μέλλον’’ & ο κ. Κώστας Κολλιόπουλος, Χημικός & Οινολόγος με θέμα ‘’Τσίπουρο το αδικημένο’’.

Το δεύτερο μέρος του ψυχαγωγικού προγράμματος το ανέλαβαν τα χορευτικά του Ελληνικού, του Μπεγουλακίου, της Κέρτεζης, της Άνω Οβρυάς, των Δεμενίκων & το  Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Τομέα του Δήμου Πατρέων. Η συνεχής εναλλαγή των χορευτικών ενθουσίασαν το κοινό, το οποίο δεν έχασε την ευκαιρία να βρεθεί στην πίστα και να χορέψει παραδοσιακούς χορούς με τη ζωντανή ορχήστρα του κου. Θωμά Ζήγκου & με ερμηνευτές τους κκ. Μπαλάση & Πλώτα, για αρκετή ώρα μετά τη λήξη του ενημερωτικού προγράμματος.

Προηγουμένως, το προεδρείο κάλεσε έναν-έναν τους εκπροσώπους από τους συνεργαζόμενους Πολιτιστικούς Συλλόγους, αφ’ ενός για να τους γνωρίσει ο κόσμος, αλλά και για μία από κοινού αναμνηστική φωτογράφηση μαζί με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δίμηνη συνεργασία για την 7η  γιορτή του τσίπουρου.

Η προσφορά του τσίπουρου (μόνο τσίπουρου) των παραγωγών της περιοχής, συνοδεύτηκε με τους απαραίτητους πλούσιους μεζέδες, με τους ξηρούς καρπούς και τέλος με γλυκά. Όλα αυτά προσφορές χορηγών, αλλά και προσφορές των Συλλόγων και του Συλλόγου Περιβάλλοντος.

Η βραδιά κύλησε με χορό και τσιπουροκατάνυξη.

            Η 7η γιορτή τσίπουρου έγραψε τη δική της ιστορία για την περιοχή.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10 Οκτωβρίου 2017

Καθαρίσαμε την παραλία «Δάφνες» !

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Πάτρας σε κοινή δράση καθαρισμού ακτής

Οι συμπολίτες που συνεχίζουν τα μπάνια τους στην παραλία «Δάφνες» του Καστελοκάμπου, αξιοποιώντας τις λιακάδες του Οκτωβρίου, θα δοκιμάσουν ευχάριστη έκπληξη, βλέποντας την παραλία αυτή μετά την κοινή δράση καθαρισμού της από πέντε συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής Πάτρας. Δεκάδες μεγάλες σακούλες απορριμμάτων γέμισαν κυρίως με πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια, αλλά και ποικίλα άλλα απορρίμματα αναδεικνύοντας την ομορφιά της παραλίας, που μάλιστα βρίσκεται δίπλα στην εκβολή του Χαράδρου και μπροστά από το νεοαποκτημένο πλατανοδάσος – πάρκο του Δήμου μας.

Η κοινή αυτή ενέργεια έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του των πρωτοβουλιών για καθαρισμό ακτών που γίνονται με πρόταση της οργάνωσης HELMEPA, που έχει στόχο καθαρές ακτές και θάλασσες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία που έχει η απαλλαγή ακτών και θαλασσών από τα πλαστικά ιδίως απορρίμματα, τα οποία, όπως όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν σκοτώνουν την άγρια ζωή της θάλασσας και, μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα, φτάνουν και στο πιάτο μας.

Παράλληλα η κοινή αυτή δράση σηματοδοτεί μια νέα, πιο παραγωγική, περίοδο στη  συνεργασία των οργανώσεων προς όφελος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Συμμετείχαν αρκετές δεκάδες μέλη και φίλοι από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας, τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, την Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», την ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, το Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου καθώς και σύλλογο της περιοχής Καστελοκάμπου.

 

Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του ΣΠΟΕΠΠ

Οικολογική Κίνηση Πάτρας  www.oikipa.gr

Σύλλογος Προστασίας Υγείας κ’ Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας  www.sylpyp.gr

ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ  www.koinotopia.gr

Κίνηση Πρόταση  www.protasi.org.gr

Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου

 

Πληροφορίες για δημοσιογράφους: ΟΙΚΙΠΑ 2610.321010 (7–9μ.μ.), Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας 2610.271500, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ 2615.002009, ΠΡΟΤΑΣΗ 2610.451790 (8-12π.μ.), Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου 2610.994.362

______________________________________________________________________________________________________________________________

         Πεζοπορία στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

         Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου πολυπληθής ομάδα φίλων & μελών του Συλλόγου, όλων των ηλικιών, περπάτησαν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαου Τρικούπη) παρά τις καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν κατά τις απογευματινές ώρες.

          Η διάβαση έδωσε ακόμα περισσότερο ‘’αέρα’’ στους πεζοπορούντες με αφορμή όσα έβλεπαν και απολάμβαναν. Μια ευκαιρία μοναδική για άσκηση σωματική και ψυχική, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το Σύλλογο μαζί με τόσες άλλες πεζοπορίες.

Το ΔΣ

______________________________________________________________________________________________________________________________

Δελτίο Τύπου για την 7η Γιορτή Τσίπουρου

Εκπρόσωποι 36 Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής από Ζήρια έως Κέρτεζη και από Μοίρα έως Παραλία συμμετείχαν στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση για την προετοιμασία της 7ης γιορτής τσίπουρου. Η γιορτή τσίπουρου θα γίνει την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017 τις απογευματινές ώρες στο κτήμα Διαμαντή (Κουρλαμπά).   

Ως συνδιοργανωτές δήλωσαν και θα συμμετάσχουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και οι Δήμοι Ερυμάνθου, Πατρών, Καλαβρύτων & Δυτικής Αχαΐας.

Με ομιλητές και με χορευτικά θα καλύψουν την ενημερωτική & ψυχαγωγική ετήσια εκδήλωση.

 Το Δ.Σ.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ)
22 Σεπτεμβρίου, Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο:
H Πάτρα μπορεί να μετάσχει στην νέα εποχή!
Η αστική μετακίνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία για την επίτευξη της αειφορίας αλλά και καλύτερης ποιότητας ζωής. Η συστηματική και σχεδιασμένη προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του αέρα των πόλεων, τη μείωση του άγχους, της ηχορρύπανσης και των απωλειών χρόνου, την αύξηση της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας.
Με την ευκαιρία της φετινής Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ο Σύνδεσμος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Ευρύτερης Περιοχής Πάτρας (ΣΠΟΕΠΠ) καλεί τις Αρχές να προχωρήσουν σε ουσιαστικά βήματα για μια στροφή της Πάτρας στη βιώσιμη και ήπια κινητικότητα αλλά και τον κάθε πολίτη να αλλάξει καθημερινή συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας λιγότερο αυτοκίνητο και περισσότερο μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατο και περπάτημα.
Επικεντρώνουμε σε δύο κύρια θέματα: Το θέμα των ποδηλατοδρόμων και το τραίνο.
Πιστεύουμε ότι η διάνοιξη της Κανακάρη και η επικείμενη, κατά τις δεσμεύσεις της Περιφέρειας, ολοκλήρωση της Μικρής Περιμετρικής διευκολύνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της Μελέτης Ποδηλατοδρόμων του καθηγητή Βλαστού, την οποία έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Πατρέων. Καλούμε το Δήμο Πατρέων να θέσει το θέμα σε προτεραιότητα, και με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις, να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην υλοποίηση της μελέτης αυτής. Στόχος μια πόλη στην οποία οι ήπιες μετακινήσεις με το ποδήλατο αλλά και τα πόδια θα είναι ασφαλείς μέσα στις ειδικές λωρίδες.
Σε ότι αφορά το τραίνο, κατόπιν της ανακοίνωσης του Υπ. Μεταφορών ότι επιλέγει λύση υπόγειας διέλευσης από την Κανελλοπούλου και μετά, υπογραμμίζουμε την ανάγκη τόσο της διατήρησης σε λειτουργία και της ολοκλήρωσης του προαστιακού μέχρι την Κ. Αχαΐα αλλά και την εμμονή στη διασφάλιση της συνέχισης μιας σύγχρονης γραμμής ως τον Πύργο.
Ακόμη, επιθυμητή είναι η μελετημένη προσθήκη νέων πεζοδρόμων, μετά την επιτυχία αυτών που έχουμε ήδη, αλλά και αποφυγή υπερβολικής τους επιβάρυνσης με τραπεζοκαθίσματα, όπως κακώς συμβαίνει με την Ηφαίστου.
Γενικότερα, ο ευρύτερος Δήμος της Πάτρας πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα αστικών μετακινήσεων που να αφήνει πίσω του την κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου, δίνοντας χώρο στα μαζικά μέσα, την ήπια μετακίνηση αλλά και λύνοντας χρονίζοντα προβλήματα όπως η διάνοιξη αναγκαίων δρόμων τόσο στο κέντρο όσο και τις συνοικίες.
Χαιρετίζουμε και καλούμε σε συμμετοχή στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους υλοποιεί για την εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας ο Δήμος.
Ζητούμε μόνιμη και ουσιαστική δράση στα προβλήματα και στόχους που η σύγχρονη αντίληψη μεταφορών θέτει μπροστά μας.
Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις του ΣΠΟΕΠΠ
Οικολογική Κίνηση Πάτρας www.oikipa.gr
Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας  www.sylpyp.gr
ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr
Κίνηση Πρόταση www.protasi.org.gr
Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου
______________________________________________________________________________________________________________________________

Ιερά Παράκληση Παναγία Μέντζενας

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017  και ώρα 7:30μ.μ. στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Κάτω Μέτζενας (Παναγία της Μέντζενας) τελέσθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου.

Παρευρέθησαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017

Την Κυριακή 28.5.2017, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,  το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της Περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας οργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Παυλοκάστρου – Μιντιλογλίου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάτρας Αρχιμανδρίτης Πατήρ ΠροκόπιοςΚόρδας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος τ. Δήμου Φαρρών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Δημήτριος Παπαγεωργίου. Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εκπροσώπησε η βοηθός Περιφερειάρχη κα Αναστασία Τογιοπούλου, παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι φορέων,  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ένα πολυπληθές ακροατήριο μελών και φίλων του Συλλόγου.

Όσοι παραβρέθηκαν είχαν την ευκαιρία, μετά τη Θεία Λειτουργία, να παρακολουθήσουν εξαιρετικές ερμηνείες πολυφωνικών ασμάτων από το πλούσιο ρεπερτόριο της Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη Δ/νση της κας Λίνας Γερονίκου.

Στη συνέχεια, έγινε απονομή τιμητικής Πλακέτας προς τον Πατέρα Δημήτριο, ως επίτιμου προέδρου του Συλλόγου,  για το άοκνο και δημιουργικό ποιμενικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο και για την ενεργό παρουσία και συμβολή του σε όλα τα δρώμενα το Συλλόγου για περισσότερα από 22 έτη. Την Πλακέτα απένειμε στον τιμώμενο ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Προκόπιος Κόρδας.

Τον εορτασμό της Ημέρας του Περιβάλλοντος συμπλήρωσε Ομιλία από τον κ. Νικόλαο Καφαντάρη, Χημικό, Σύμβουλο Ενέργειας και Περιβάλλοντος με Θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας στον Οικιακό Τομέα – Περιβαλλοντικά και Οικονομικά Οφέλη». Ο ομιλητής με το επικοινωνιακό του ταπεραμέντο και με τις πολύ χρήσιμες γνώσεις, που προσέφερε, εντυπωσίασε το ακροατήριο, το οποίο είχε την ευκαιρία να ακούσει για πρακτικά θέματα της καθημερινότητάς μας. Τελικό συμπέρασμα, πέρα από την οικονομική ελάφρυνση, είναι ότι όλοι μαζί αλλά κι ο καθένας μόνος του μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το 25% στο σύνολο. Αυτό, αυτομάτως, μεταφράζεται σε τεράστια οφέλη για το περιβάλλον- με τη μείωση των εκπομπών CO2 κ.λπ.- έναντι της επιβάρυνσης, που ήδη αυτό υφίσταται.  Οι διαφάνειες της παρουσίασης, οι απαντήσεις που έδωσε ο ομιλητής σε ερωτήσεις του ακροατηρίου και ορισμένες στοχευμένες πληροφορίες για το «Παρόν και το Μέλλον της Ενέργειας στην Ελλάδα» είναι αναρτημένες στον δικτυακό τόπο του Συλλόγου και άμεσα προσβάσιμες  από κάθε ενδιαφερόμενο. (www. Sylpyp.gr).

Την εκδήλωση έκλεισε πανηγυρικά το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεμενίκων «Οι Άγιοι Πάντες» υπό τη Δ/νση του κ. Γιάννη Τοπάλη. Οι χορευτές, φορώνταςνησιώτικες τοπικές ενδυμασίες, χόρεψαν με εντυπωσιακό τρόπο παραδοσιακούς χορούς και μετέφεραν τον νεανικό τους ενθουσιασμό και τη ζωντάνια της κίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους, που σηκώθηκαν και ενώθηκαν μαζί τους, συγχρονίζοντας τα βήματά τους στον εορταστικό  ρυθμό της ημέρας.

______________________________________________________________________________________________________________________________
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου της
Οβρυάς Πατρών οι παρακάτω υπογράφοντες Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενέκριναν το
ψήφισμα που ακολουθεί:
Την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό
συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ανακοίνωσε την
Τετάρτη 15/2/2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ε.Ε υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο του
2015 ζήτησε επίσημα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της περί ειδικών
φόρων κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά «τσίπουρο» και «τσικουδιά».
Η πλειοψηφία των Συλλογων που υπογράφουν το παρόν ψήφισμα ήδη από τον Οκτώβριο
του 2015 στην 5η Γιορτή Τσίπουρου ενέκριναν και υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα
αντιτιθέμενοι στις παράλογες απαιτήσεις της Ε.Ε για εθνικά προϊόντα, όπως το τσίπουρο
και η τσικουδιά, που πλήττουν ανεπανόρθωτα τους μικρούς οικιακούς παραγωγούς και
τους μικρούς επαγγελματίες τσίπουρου και τσικουδιάς.
Βασικά αιτήματά μας στο ψήφισμα της 18 ης Οκτωβρίου 2015 ήταν:
-Πριν από οποιαδήποτε θέσπιση νέου καθεστώτος για την επιβολή ΕΦΚ στα αλκοολούχα
ποτά να μην καταπατηθούν οι ευεργετικές για τους μικρούς παραγωγούς, διατάξεις των
Οδηγιών για τον ΕΦΚ στην αλκοόλη και ιδίως αυτές που αφορούν  τα εθνικά μας
προϊόντα Προστατευόμενης Προέλευσης,  τσίπουρο και τσικουδιά.
-Σε κάθε περίπτωση βεβαίως δεν είμαστε αντίθετοι σε συμπληρωματικές νομοθετικές και
ελεγκτικές παρεμβάσεις για τα παραπάνω προϊόντα  που προστατεύουν την υγεία των
καταναλωτών, ενισχύουν  τον ανταγωνισμό και  αποτρέπουν την ανεξέλεγκτη παράνομη
εισαγωγή (τσίπουρου) από γειτονικές χώρες κα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
-Συμφωνούμε στο να διαχωριστούν και να παταχθούν οι παράνομοι-φοροδιαφεύγοντες
και παράνομοι εισαγωγείς , οι οποίοι δεν είναι παραγωγοί, που αποστάζουν και διακινούν
μεγάλες ποσότητες αποσταγμάτων, δημιουργώντας ζημία στον νόμιμο κλάδο των
μικρών  αμβυκούχων παραγωγών  αλλά και στο κράτος.
-Οι όποιες όμως αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς, οφείλουν να  επαναξιολογηθούν μέσα
 από έναν τελικό κύκλο διαλόγου  με όλους τους ενδιαφερόμενους, που θα περιλαμβάνει
απαραιτήτως όμως και  τους  εκπροσώπους των μικρών παραγωγών της  χώρας μας  και
συλλογικότητες(επιστημονικοί φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι)  που έχουν ασχοληθεί
πολύπλευρα με το θέμα. Πάντα με σεβασμό  στην ιστορική και πολιτισμική σχέση των
εθνικών μας αυτών προϊόντων με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας.
Καταλήγαμε μάλιστα ως εξής:
«Είναι φανερό ότι αυτός ο τελικός  διάλογος δεν μπορεί να εξαντληθεί στα στενά χρονικά
περιθώρια του διμήνου που έθεσε από τις 25/9/2015 η Κομισιόν, που πρέπει να
αναθεωρηθούν, χωρίς να διαιωνίζουν βεβαίως τις αποφάσεις και την επίλυση των
υπαρκτών προβλημάτων».
Μετά από τις αντιδράσεις που προέκυψαν και στις οποίες οι Σύλλογοί μας μέσω του
κοινού ψηφίσματος(που απεστάλη σε κάθε ενδιαφερόμενο και έτυχε ευρείας προβολής
δια του τύπου) πρωτοστάτησαν σε πανελλαδικό επίπεδο, υπήρξε μια περίοδος
«παγώματος» των απαιτήσεων της Ε.Ε , που θεωρήσαμε ότι όλες οι πλευρές έσκυψαν με
σοβαρότητα στο πρόβλημα αναζητώντας δίκαια λύση.
Η ξαφνική παραπομπή της χώρας μας στις 15/2/2017 φανερώνει ότι στο χρόνο που
μεσολάβησε δυστυχώς δεν έγιναν όσο θα έπρεπε για την επίλυση του προβλήματος, με
αποτέλεσμα και πάλι οι μικροί οικιακοί παραγωγοί και οι μικροί επαγγελματίες
τσίπουρου και τσικουδιάς, να βρίσκονται προ δυσάρεστων εξελίξεων, έχοντας μάλιστα εκ
νέου ασφυκτικά περιθώρια αντίδρασης εντός διμήνου από την 15 η Φεβρουαρίου 2017.
Για το λόγο αυτό εμείς οι εκπρόσωποι δεκάδων Πολιτιστικών Συλλόγων από περιοχές
που έχουν συνδέσει την παραγωγή του τσίπουρου με την οικιακή και τοπική τους
οικονομία αλλά και με την λαϊκή παράδοση του τόπου μας, επανερχόμαστε με το παρόν
ψήφισμα που απευθύνεται προς κάθε αρχή και φορέα του τόπου μας ζητώντας:
– Να ληφθούν και στην παρούσα δυσάρεστη εξέλιξη υπόψη όσα ζητούσαμε στο
προηγούμενο ψήφισμα μας της 18 ης Οκτωβρίου 2015,(που κωδικοποιημένα
αναφέρονται παραπάνω)
– Επιπλέον ζητάμε το θέμα να απασχολήσει άμεσα Δημοτικά και Περιφερειακά
Συμβούλια περιοχών που παράγουν τσίπουρο και τσικουδιά, που με αποφάσεις
τους θα πρέπει να σταθούν ενάντια στις απαιτήσεις της Ε.Ε και αλληλέγγυοι στους
απειλούμενους παραγωγούς και επαγγελματίες του κλάδου. Παράλληλα το θέμα
οφείλει να απασχολήσει και τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων , όπως
και την Κεντρική Ένωση Δήμων και την Ένωση Περιφερειών της χώρας μας
– Το θέμα οφείλει τέλος να απασχολήσει άμεσα και φορείς εκπροσώπησης του
Αγροτικού κόσμου αλλά και τα κατά τόπους Εμπορικά Επιμελητήρια που θα
πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αντίδρασης σε μια
επερχόμενη καταστροφική εξέλιξη για ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής μας
παραγωγής και των εμπορικών δραστηριοτήτων που κινούνται περί αυτήν.
Έπονται οι υπογραφές των εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης
___________________________________________________________________________________________________________________

 

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες (15/1/17) του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας (ΚΥΧ) προσεκλήθησαν τα εκλεγμένα μέλη (τακτικά & αναπληρωματικά) στις 23/1/17 με σκοπό αφενός την εκλογή νέου προεδρείου του ΔΣ και αφετέρου για τη σύσταση επιτροπών εργασίας.  

               Τη θέση του Προέδρου μετά από καθολική απαίτηση των μελών την ανέθεσαν στην κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου από το 1996 είτε ως απλό μέλος είτε ως Ταμίας είτε ως Ειδική ή Γενική Γραμματέας είτε ως Αντιπρόεδρος.

               Η νέα Πρόεδρος απεδέχθη τελικά να υπηρετήσει τον Σύλλογο από αυτή την υπεύθυνη θέση για μια μικρή μεταβατική περίοδο έως ότου κάποιο νεότερο μέλος αναλάβει την υποχρέωση του Προέδρου, αφενός λόγω της πολυετούς θητείας της και αφετέρου εξαιτίας του φόρτου εργασίας από την εμπλοκή της και σε άλλους φορείς πέραν των επαγγελματικών και λοιπών υποχρεώσεών της.   

               Η μακρά και επιτυχής θητεία του απερχόμενου προέδρου κου. Βασίλειου Κοτσώνη, η οποία ξεπερνά τα δεκατρία χρόνια, οι προσωπικοί λόγοι (επαγγελματικοί & οικογενειακοί) δεν του άφηναν περιθώρια παραμονής του στη θέση του Προέδρου, αλλά θα υπηρετήσει από τη θέση του ταμία με ομόφωνη απόφαση των παρόντων.

               Με ομόφωνη επίσης απόφαση των εκλεγμένων μελών του ΔΣ, τις θέσεις των Αντιπροέδρων Α’ και Β’ κατέλαβαν αντίστοιχα οι ίδιοι του προηγούμενου Συμβουλίου κκ. Ιωάννης Δετοράκης και Αθανάσιος Χρ. Θεοδωρόπουλος. Ομόφωνα εξελέγησαν ως Γενική Γραμματέας η κα. Γεωργία Γκοτσοπούλου και ως Ειδική Γραμματέας η κα. Χρυσάνθη Σπηλιοπούλου. Ορίστηκαν να συνδράμουν στο πολύπλευρο έργο της Γραμματείας οι κυρίες Θεοδώρα Κωστοπούλου και Αλεξάνδρα Κλάδη.

               Τέλος, με αμοιβαίες υποσχέσεις και με επιμερισμό καθηκόντων στις διάφορες επιτροπές που συγκροτήθηκαν έληξε η πρώτη συνεδρίαση του Συλλόγου, μετά τις εκλογές οι οποίες ως γνωστόν έγιναν σε ένα πολιτισμένο κλίμα, μέσα στα πλαίσια της κοπής της Αη-Βασιλιάτικης πίτας, η οποία με το πρόγραμμά της σημείωσε σημαντική επιτυχία.

 

______________________________________________________________________________________________________________________

Όχι στη συρρίκνωση του προσωπικού και της υγειονομικής περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας λειτούργησε το 1989 παρέχοντας Π.Φ.Υ., αρχικά σε 19 Κοινότητες του τέως Δήμου Φαρρών και σε ορισμένα Δ/Δ του Δήμου Καλαβρύτων με το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό έβαλε τις βασεις για την ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών και στον τομέα της πρόληψη των κατοίκων.

Το 1994 αυθαίρετα, η Πολιτεία ενέταξε το Περιφ. Ιατρείο Σαραβαλίου, χωρίς καμία συνεννόηση με οκτώ συνολικά Κοινότητες, στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων. Το Κ.Υ.Χ. και οι Σύλλογοι ζήτησαν αμέσως επιπλέον προσωπικό, χωρίς ποτέ αυτά τα αιτήματα να υλοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι παρά τις δυσκολίες, ανταποκρίθηκαν και οι κάτοικοι της Μεσσάτιδας εξυπηρετούντο εξίσου καλά, και μάλιστα σε 24ωρη βάση. Στο Κ.Υ. Χ υπήρχε και υπάρχει αρχείο των ασθενών με περισσότερους από 3000 ατομικούς φακέλους. Το Κ.Υ.Χ. οργάνωσε επίσης κατά την πρώτη εικοσαετία λειτουργίας του, αρκετές ενημερωτικές εκδηλώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας, κ.α. και στο Δήμο Μεσσάτιδος και στο Δήμο Φαρρών.

Βάσει του τακτικού εβδομαδιαίου προγράμματος, οι εξυπηρετούμενες υγειονομικά κοινότητες εδέχοντο από μία έως τρεις φορές την εβδομάδα τις ιατρικές υπηρεσίες του Κ.Υ. Χ. με το ιατρικό προσωπικό που διέθετε και μάλιστα σε επίπεδο και αγροτικών ιατρείων, πέραν από τη μόνιμη παρουσία των ιατρών του και στα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής.

Έγινε προσπάθεια να συνδεθούν συγκοινωνιακά οι κοινότητες, λόγω της μεγάλης έκτασης της περιοχής, με τα λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Δύο μήνες με δωρεάν μετακινήσεις, λειτούργησε πιλοτικά το πρόγραμμα εξυπηρέτησης των ασθενών των διαφόρων Δ/Δ του Κ.Υ. Χ.. Το πρόγραμμα δυστυχώς που εκπονήθηκε, δεν έτυχε της αποδοχής των κατοίκων , παρά το ότι τα λεωφορεία επισκέπτοντο τρεις φορές την εβδομάδα το κάθε Δ/Δ. Σήμερα, τι θα τους αλλάξει για να δεχθούν παρόμοιες διευκολύνσεις;

Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας με τις αξεπέραστες, μερικές φορές, δυσκολίες, κτύπησε την νοοτροπία της συνταγογράφησης της τροχονόμευσης και αύξησε κατακόρυφα την κίνηση στο Κ.Υ.Χ. και μείωσε δραματικά τις παραπομπές. Ανάμεσα στα Κέντρα Υγείας της Ν.Δ. Ελλάδος, κρίθηκε πρώτο στην αξιολόγηση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Επιπλέον, έλαβε πολλές διακρίσεις, χάρις στην οργάνωση, στη μεθοδικότητα και στο πρόγραμμα που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια.

Σήμερα, παρά τις αποσπάσεις και τις ελλείψεις που τις έχει ακόμη εντονότερες, παρά το ότι έχουν περάσει 27 χρόνια από το ξεκίνημά του, συνεχίζει να εμπνέει εμπιστοσύνη στους κατοίκους των 28 Δ/Δ, που αδιάλειπτα υποστηρίζει μέρα και νύχτα.

Η πληθώρα των ασθενών οι οποίοι καθημερινά προσέρχονται στο Κ.Υ.Χ., ακόμα και στις εφημερίες του, είναι πλήρως ευχαριστημένοι και έχουν δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς με όσους από τους γιατρούς και το προσωπικό  προσφέρουν ανάλογου επιπέδου υπηρεσίες.

Αν αποφασισθεί η όποια αποδυνάμωσή του, η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη. Το Κ.Υ.Χ. ως μία αποκεντρωμένη υγειονομική μονάδα, με το πολύπλευρο έργο που προσφέρει, έχει πετύχει στην αποστολή του και έχει δικαιώσει τους εμπνευστές του, οι δε Σύλλογοι έχουν γίνει οι βασικοί του πυλώνες.

Οι Σύλλογοι Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και ο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, μετά από τις ομόφωνες αποφάσεις των αυτόνομων εκλεγμένων Διοικητικών τους Συμβουλίων (μετά από τα λίγα που αναφέρθηκαν), δεν πρόκειται να συμφωνήσουν και δεν θα ανεχθούν μία περαιτέρω υποβάθμιση του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, του οποίου δημιουργήματα είναι. Δεν θα αφήσουν να οδηγηθεί το Κ.Υ.Χ. στην σταδιακή του αφάνεια. Το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, στα 27 συνεχή χρόνια λειτουργίας του, έχει συνδέσει το όνομά του με τόσες και τόσες δραστηριότητες με όλους τους κατοίκους των 28 Δημοτικών Διαμερισμάτων,  από τους τέως Δήμους Φαρρών και Μεσσάτιδος και Καλαβρύτων. Ο τέως Δήμος Μεσσάτιδος συγκεκριμένα, βάσει του Καλλικρατικού νόμου, ανήκει ήδη στο Δήμο Πατρέων. Όπως όμως ανέφερε και ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Αθ. Καρπής, στη Δημόσια Διαβούλευση της 28ης Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Π.Ν.Γ.Ν., όπου παρευρέθηκε αντιπροσωπεία των Συλλόγων, «τα υγειονομικά όρια δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τα όρια των Δήμων!».

Οι Σύλλογοι δεν θα δεχθούν την απαξίωση του έργου των εργαζομένων, αλλά και του έργου των εθελοντών για το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Δεν θα συμφωνήσουμε στην όποια επιχειρούμενη υποβάθμιση της περιοχής στο τομέα της Υγείας. Οι δαπάνες, πιστεύουμε, για την Υγεία στην περιοχή που αναφερόμαστε, έχουν προ πολλού περιορισθεί, χάρις στο πρόγραμμα που ακολουθούσε και ακολουθεί το Κ.Υ.Χ. με τη σωστή ιατρική αντιμετώπιση.

Οι κάτοικοι της περιοχής και μέλη των Συλλόγων, που έχουν γνωρίσει την προσφορά του Κ.Υ.Χ., τελούν σε αναβρασμό και ανησυχούν για το αύριο, το οποίο θέλουν και επιθυμούν να βελτιωθεί και όχι να υποβαθμισθεί.

Ζητούμε και παρακαλούμε, το προσωπικό του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, όχι μόνον να παραμείνει, αλλά και να αυξηθεί για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι της περιοχής των 28, σήμερα, Δημοτικών Διαμερισμάτων. Ζητούμε επίσης την παραμονή της υγιεινομικής περιοχής, όπως είχε το Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, με τους τέως Δήμους Φαρρών, Μεσσάτιδας, κλπ.

 

Mε εκτίμηση

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας                                              Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών

και Περιβάλλοντος της περιοχής                                                Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας

      του Κ.Υ. Χαλανδριτσας                                                                      «Ο Άγιος Χαράλαμπος»

             Ο Πρόεδρος                                                                                        Ο Πρόεδρος

                        Βασίλης Κοτσώνης                                                                         Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2016 ΣΤΙΣ ΜΟΥΡΙΕΣ

Συνεπείς στο ραντεβού της Τσικνοπέμπτης για την ετήσια συνάντηση του Συλλόγο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, συναντήθηκαν με πολύ καλές διαθέσεις αντικριστά στα τραπέζια της παραδοσιακής ταβέρνας του Πετρωτού, «τις Μουριές», τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου. Ένα μέρος που συγκεντρώνει κάθε φορά τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων με τους νόστιμους τσικνισμένους μεζέδες, με το καλό κρασί, με το ατέλειωτο κέφι και με τον αποκριάτικο διάκοσμο. Όλα αυτά δημιούργησαν μία αξέχαστη βραδιά, μία βραδιά, όπως το επιβάλλει η ημέρα, όπως το απαιτούν οι χαλεποί καιροί , ευκαιρία για χαλάρωμα, για γλέντι διαρκείας, για την απαραίτητη ανθρώπινη επικοινωνία. Όσοι πήραν την απόφαση και αψήφησαν την νεροποντή, συμπλήρωσαν κάθε περιθώριο του φιλόξενου κέντρου, απόλαυσαν και ρούφηξαν ευχάριστα την κάθε στιγμή, που τους προσέφερε ο Σύλλογος για την φετινή δύσκολη, κατά τα άλλα, χρονιά. Κατά την ομολογία και του πιο δύσκολου κριτή, το έθιμο της Τσικνοπέμπτης γιορτάσθηκε καλύτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά. Να’ ταν κι’άλλη!

IMG_1754

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΑ
Χαλανδρίτσα Δήμου Ερυμάνθου, Χαλανδρίτσα: 13/1/2016
T.Κ. 25008
Τηλ & Fax: 2610 271 500 Αρ. Πρ. : 144
e-mail: [email protected]
URL: www.sylpyp.gr
Προς:
1) κ. Κώστα Πελετίδη, Δήμαρχο Πατρέων
2) Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δήμου ΠατρέωνΑξιότιμε κ. Δήμαρχε, Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα την πρόθεση του Δήμου Πατρέων να προβεί σε  δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην περιοχή του ΒΙ ΟΠΑ. Επί τούτου θα θέλαμε να καταθέσουμε τις ανησυχίες μας και τις θέσεις μας ως προς την λειτουργία τους και για το κατά πόσο αυτή θα είναι επιβλαβής για την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον. Ειδικότερα: Με την ΥΑ οικ/2015 (ΥΑ οικ. 152442 ΦΕΚ Β 2156/2015) επιπλέον των προβλεπομένων από την κοινή υπουργική απόφαση 20232/2010 σε συνδυασμό με το άρθρο 48 του Ν. 4277/2014 ορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των ΚΑΝ καθώς και η χωροθέτηση των σε περιοχές που έχουν καθορισθεί οι χρήσεις γης, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην παρ. 2 του ανωτέρω άρθρου 48. Στην προαναφερόμενη Υπουργική Απόφαση ορίζονται αναλυτικά οι γενικότερες και οι ειδικότερες δεσμεύσεις, αλλά και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται ως προς τον πιθανό θόρυβο, για τα αποβαλλόμενα υγρά, στερεά και εκπεμπόμενα αέρια απόβλητα που παράγονται από την λειτουργία των ΚΑΝ. Επιπλέον, ορίζονται από τον νομοθέτη οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ΚΑΝ, ήτοι ποια αντικείμενα θα πρέπει να αφαιρούνται από τον νεκρό, από ποια υλικά επιτρέπεται να είναι κατασκευασμένα τα φέρετρα, τα οποία θα προορίζονται προς αποτέφρωση των νεκρών και γενικότερα ποιους κανόνες θα πρέπει να πληρούν οι εργαζόμενοι στα ΚΑΝ. Συνήθως στην Ελλάδα, ειδικότερα μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας των βιομηχανικών και βιοτεχνικών λόγω της έλλειψης των ελεγκτικών μηχανισμών, η λειτουργία αυτών τείνει να παραβαίνει τους νόμους που ισχύουν. (παράδειγμα τα πυρηνελαιουργεία) Οι χρήσεις της Γης: πότε και από ποιους, αλλά και με ποιον γνώμονα έχουν καθοριστεί; Πολλές φορές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων και μη, είτε τοπογράφων – αρχιτεκτόνων, είτε πολιτικών μηχανικών, είτε και πολεοδόμων, λειτουργούντων κατά το δοκούν, ελλείψει περιβαλλοντολόγου είχαν στο παρελθόν κατατάξει τις χρήσεις γης των πόλεων με συνέπεια από την περιβαλλοντική σκοπιά να υπάρχει κενό στον τρόπο καθορισμού των χρήσεων γης.Έλλειψη περιβαλλοντικής νομοθεσίας συνολικά : Συνήθως εκδίδονται προεδρικά διατάγματα, τα οποία ενώ προβλέπουν περιβαλλοντικές διαδικασίες, στην συνέχεια παραπέμπουν σε νομοθεσία που έχει συνταχθεί προγενέστερα ( συνήθως την δεκαετία 1980), νομοθεσία η οποία ως επί το πλείστον δεν δύναται μετά από 50 χρόνια να είναι επικαιροποιημένη ειδικά σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν συμφωνούμε με την λειτουργία του ΚΑΝ στη περιοχή μας, για τους εξής λόγους: Θεωρούμε κατ’ αρχήν δικαίωμα του κάθε πολίτη να επιλέξει την ταφή ή την καύση, παρά το ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των 1000 και πλέον μελών του Συλλόγου μας, είναι αντίθετες με την καύση των νεκρών, καθώς ο Ιδρυτής της Χριστιανοσύνης και πρότυπό μας, εδέχθη την ταφή. Επίσης όλα τα εκκλησιαστικά τροπάρια αναφέρονται σε κεκοιμημένο και όχι αποτεφρωμένο σώμα. Η καύση των νεκρών επίσης δεν συμφωνεί με την ιερά μας παράδοση, με τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, την οποία πιστά υπηρετούμε και αναβιώνουμε. Πρώτων μας κατέχει ανησυχία και φόβος ως προς τον μελλοντικό ουσιαστικό και ποιοτικό έλεγχο που θα ακολουθείται για τη τήρηση των προϋποθέσεων και κανόνων της λειτουργίας των ΚΑΝ, από τα αρμόδια όργανα. Επιπλέον για την ύπαρξη των ουσιαστικών ελεγκτικών μηχανισμών προς αποφυγή επιβάρυνσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Δεύτερον, προτίθεσθε να εγκαταστήσετε το ΚΑΝ, εντός κατοικημένης περιοχής και σε απόσταση μάλιστα, μικρότερη των 500 μέτρων από κατοικίες. Μιας περιοχής στο Νότιο Διαμέρισμα της πόλης όπου επιχειρείται κάθε φορά να φορτώνεται όσα άλλες περιοχές προσπαθούν να αποφύγουν για να γλυτώσουν την κοινωνική κατακραυγή. Σας θυμίζουμε τις προσπάθειες για δημιουργία ΣΜΑ, για οίκους ανοχής κ.α.
Τρίτον η Δημοτική Αρχή προωθεί ένα δαπανηρό έργο, το οποίο θα έχει μηδαμινή χρησιμότητα αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο ιδιοκτητών εργολάβων κηδειών, τα τελευταία έξι χρόνια από τα γραφεία τελετών της ευρύτερης περιοχής, έχουν οδηγηθεί σε αποτεφρωτήριο, περίπου 18 νεκροί. Η αντιστοιχία αυτή τη στιγμή είναι δύο στους χίλιους νεκρούς. Πέραν την δαπανηρής κατασκευής, δαπανηρή θα είναι και η λειτουργία του, αφού θα απαιτήσει ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία του αποτεφρωτήρα.

Τέταρτον, γιατί δεν εξετάζεται η περίπτωση επέκτασης των λειτουργούντων κοιμητηρίων, ή η δημιουργία νέων με πρόβλεψη για μελλοντική εγκατάσταση και του αποτεφρωτηρίου νεκρών, εφ’ όσον κριθεί τελείως αναγκαίο στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Πέμπτον, με την επιχειρούμενη καύση των νεκρών, θα δυσχεραίνεται το έργο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, αφού δεν θα μπορούν να ανακαλύψουν τυχόν διαπραχθέντα εγκλήματα. Έκτον, δεν γνωρίζουμε παρ’ όλα αυτά και παρά τις όποιες προφυλάξεις, τις ακριβείς επιπτώσεις στο περιβάλλον από την καύση των προθεμάτων του νεκρού, π.χ. μεταλλικές κοτύλιες κ.α., ποια θα είναι τα βαρέα σωματίδια που θα εκλύονται από την καύση των, και κατά πόσο θα προστατεύεται η Δημόσια Υγεία σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή, μετά από όλα αυτά, είναι προτιμότερο να στρέψει τα ενδιαφέροντά της προς άλλες κατευθύνσεις που έχουν προτεραιότητα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας, όταν η ίδια διατείνεται ότι βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία. Το όλο εγχείρημα θεωρείται ασύμφορο οικονομικά και εξυπηρετεί ένα μικρό ποσοστό συνανθρώπων μας και δεν εξυπηρετεί ούτε τον τόπο μας, ούτε την παράδοσή μας. Τέλος δεν πρέπει να παραβλέπονται οι τυχόν επιπτώσεις στους κατοίκους και η αλλοίωση της ποιότητας της ζωής των, όταν μάλιστα επιλέγεται μία υποβαθμισμένη πυκνοκατοικημένη περιοχή.

 __________________________________________________________________________________________________________________________
ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΣΝΕΛΕΥΣΗ 2015

Την Κυριακή το απόγευμα στις 3 Ιανουαρίου, στο Κέντρο «Μπαλκόνι» της Χαλανδρίτσας, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, καθώς και οι 28 συνεργαζόμενοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.

Η κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου με θέματα ημερήσιας διάταξης, το Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό. Παρέστησαν αρκετοί ιερείς της περιοχής με τον π. Δημήτριο, αρχιερατικό επίτροπό του τέως Δήμου Φαρρών, αλλά και εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών επικεφαλής, επίσης παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κα. Τασία Τογιοπούλου, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, κ. Αθανάσιος Καρπής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου, κ. Λεωνίδας Γεωργαντόπουλος, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Θεόδωρος Μπαρής, ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ, κ. Γεώργιος Βασιλακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών, κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος, οι οποίοι και απηύθυναν χαιρετισμό και ευχές για το νέο έτος, ως και διάφορες αφιερώσεις για το κομμάτι της πίτας που έκοψαν. Επίσης παρευρέθησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, αρκετοί Πρόεδροι τοπικών Συμβουλίων καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι.

Τα παρευρισκόμενα τακτικά μέλη του Συλλόγου επιδοκίμασαν κατά την διάρκεια της Γενική Συνέλευσης, τον Διοικητικό Απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, τον οποίο ανέγνωσε, με την έγκριση του Δ.Σ., η Γενική Γραμματέας, κα. Ιωάννα Θεοδωροπούλου, ενώ στην οθόνη έπαιζαν οι διαφάνειες με τις πλούσιες δράσεις του Συλλόγου. Της ίδιας επιδοκιμασίας έτυχε και ο οικονομικός απολογισμός, τον οποίο παρουσίασε η Ταμίας, κα. Σπηλιοπούλου Χρυσάνθη και ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής, κ. Κωνσταντίνος Πανταζής.

Εκ μέρους των συνεργαζόμενων Πολιτιστικών Συλλόγων, την ξεχωριστή τους πίτα έκοψε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μιραλίου, κ. Γεώργιος Σωτηρόπουλος, ο οποίος μαζί με τις ευχές του, ανεφέρθη στην επιτυχημένη, μέχρι σήμερα, συνεργασία των Συλλόγων, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Γιορτή του Τσίπουρου.

Ήδη οι Σύλλογοι δουλεύουν αυτές τιε μέρες για την συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας για την ανεπαρκή λειτουργία των πυρηνελαιουργείων.

Όσοι απηύθυναν χαιρετισμό, εξήραν μεταξύ των άλλων, το ρόλο του Συλλόγου στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος της περιοχής, ο οποίος κατάφερε να διακριθεί, όπως τόνισαν, για την όλη οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Το έργο του απολαμβάνει της αναγνώρισης ιδιαίτερα από τους ενασχολούμενους με τα κοινά.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε η βράβευση του κ. Γεώργιου Καλογερή, ο οποίος χάρις στις καλλιτεχνικές του ικανότητες και τις πολύτιμες προσφορές του στον Σύλλογο, έχει βοηθήσει  για πολλά χρόνια το έργο του, τόσο στην ηλεκτρονική παρουσίαση των εκδηλώσεων του, όσο και στην αρχειοθέτηση του πλούσιου φωτογραφικού του υλικού. Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Κατσιφάρας, μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Βασίλη Κοτσώνη.

Το μουσικό σχήμα Vibrato της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών έκλεισε την σεμνή τελετή. Προλόγισε το πρόγραμμα του μουσικού σχήματος ο καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος, κ. Σταύρος Σολωμός, ο οποίος και απηύθυνε ευχές για τις ημέρες, αλλά και παρουσίασε τον υπεύθυνο των  κιθαριστών, κ. Αθανασακόπουλο, οι οποίοι χάρις τις μελωδίες τους, δημιούργησαν μία χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα και από το πλήθος των παρευρισκομένων, οι οποίοι είχαν γεμίσει την πολύ ωραία αίθουσα του Κέντρου, εισέπραξαν τα παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Το μουσικό σχήμα Vibrato, έκλεισε κατά το καλύτερο τρόπο την εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου και των Συλλόγων. Η Πολυφωνική τίμησε την εκδήλωση, όπως ανεφέρθη από μέλος του Συλλόγου, με την φήμη που διαθέτει στη Πάτρα, στη χώρα μας και σε πολλά μέρη του εξωτερικού

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Άποψη ΚοινούOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

κ. Σολωμός της Πολυφωνικής και το Προεδρείο Μουσικό σχήμα Πολυφωνικής Vibrato

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

___________________________________________________________________________________________________________________________
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ …ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ!
 
Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας συμμετέχει στην Παγκόσμια δράση για το Κλίμα
Υπογράφουμε στο σύνδεσμο :
The biggest petition ever
 
Συμμετείχαμε στην Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα που στην Πάτρα διοργανώθηκε από την ομάδα AVAAZ για να διεκδικήσουμε τη μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια και να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας.  Αυτή η δράση είναι μέρος της Παγκόσμιας δράσης για το Κλίμα. Στις 30 Νοεμβρίου, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Παρίσι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία για το κλίμα. Γι’ αυτό την προηγούμενη μέρα, οι πολίτες θα κατακλύσουμε τους δρόμους όλου του κόσμου για να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς να δεσμευτούν για 100% στροφή στην καθαρή ενέργεια. Μαζί μπορούμε να πείσουμε τους παγκόσμιους ηγέτες για μια συμφωνία που θα μας απαλλάξει από τη βρώμικη ενέργεια και θα προάγει την καθαρή ενέργεια για όλους.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ

Αξιότιμοι κύριοι,

Δεν πέρασαν πολλοί μήνες αφ’ ότου ασχοληθήκαμε τελευταία φορά με το χρονίζον αυτό πρόβλημα, τόσον εσείς ως Περιφερειακή Διοίκηση όσο και εμείς ως περιβαλλοντικοί φορείς, που γινόμαστε αποδέκτες διαμαρτυριών και κραυγών απόγνωσης από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Πατρών.

«Πνιγόμαστε, κάντε κάτι», ακούσαμε πάλι πρόσφατα από την επαναλειτουργία των πυρηνελαιουργείων, «δεν αντέχουμε την δυσοσμία και τις εκπομπές των αερίων», με ότι αυτά περιέχουν.

Σε τελευταία μας αναφορά είχαμε ζητήσει από τους υπευθύνους να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα, εάν ήθελαν να επαναδραστηριοποιήσουν την επιχείρησή τους, η οποία βλάπτει το περιβάλλον, είναι δυνητικά επιζήμια για την Δημόσια Υγεία και τέλος, δεν απολαμβάνει της κοινωνικής συναίνεσης  και με τις προϋποθέσεις που σήμερα λειτουργεί.

Είχαμε  ζητήσει 1) τα πυρηνελαιουργία να υπαχθούν στους περιβαλλοντικούς όρους με την απαραίτητη προϋπόθεση την εγκατάσταση μόνιμου καταγραφέα εκπομπών, στα απαγωγικά συστήματά τους, 2) τα εγκατεστημένα στην Β.Ι.Π.Ε. πυρηνελαιουργία να τοποθετήσουν μόνιμα συστήματα καταγραφής και ελέγχου των αέριων ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια, βαρέα μέταλλα καθώς και πτητικές οργανικές ενώσεις) για την αυτόματη καταγραφή των παραμέτρων και με την εξέταση σε online σύστημα πληροφόρησης, τα αποτελέσματα να δίδονται τόσο στις υπηρεσίες της Περιφέρειας όσο και στις υπηρεσίες των γειτνιαζόντων Δήμων, 3) Να γίνει εγκατάσταση φίλτρων για τον περιορισμό ή και μηδενισμό των εκπομπών των αέριων ρύπων.

Χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου μέλη του Δ.Σ. έλαβαν τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από κατοίκους της περιοχής δραστηριότητάς μας (Φαρρές, Ίσωμα, Δαφνούλα, Βασιλικό, κλπ.) καταγγέλλοντας  για άλλη μία φορά την προκλητική, για την τοπική μας κοινωνία, λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της Β.Ι.Π.Ε. «Πνιγόμαστε, κάντε κάτι!», επαναλάμβαναν.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρακαλεί εσάς, αλλά και κάθε άλλον αρμόδιο να «σώσετε» και πάλι την κατάσταση, από την επαναλειτουργία των πυρηνελαιουργίων. Είναι υποχρέωση όλων μας να προστατέψουμε την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Η όλη εικόνα που βγάζουμε στης περιοχή μας,  μας εκθέτει ακόμη και τουριστικά, ειδικά αυτές τις ημέρες, με τον εορτασμό του Αγ. Ανδρέα.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξετε και πάλι τα επιβεβλημένα, είτε για οριστική παύση, ή είτε για συμμόρφωση των επιχειρηματιών, οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν.

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

«Κυριακή κοντή γιορτή», που λέει και η λαϊκή μούσα. Με την καλύτερη δυνατή διοργάνωση από το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος και 28 ακόμη Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής την προσεχή Κυριακή 18 Οκτωβρίου, το απόγευμα στις 6:30μ.μ. στο «κτήμα Διαμαντή» έγινε, παρουσία αρχών, παραγωγών και πλήθος συμπολιτών μας, η 5η Γιορτή Τσίπουρου.

            Το πανηγύρι ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πατρών. Τα χορευτικά, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, της Νεάπολης, των «Καρατζάδων», του Μακρυγιάννη, της Κάτω Καλλιθέας, της Άνω Οβρυάς και της ενορίας των Αγίων Αποστόλων Μπεγουλακίου, ολοκλήρωσαν το ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

            Στο προεδρείο, ο γνωστός δημοσιογράφος κ. Απόστολος Γ. Βουλδής και ο κ. Βλάσης Ν. Μιχαλόπουλος, οποίος εκπροσώπησε το σύνολο των 28 συμμετεχόντων Πολιτιστικών Συλλόγων.

            Χαιρετισμό εκ μέρους των Πολιτιστικών Συλλόγων απήυθηνενε ο κ. Ιωάννης Ντόντορος του Πολιτιστικού Φιλοδασικού Συλλόγου Σαραβαλίου.

            Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο κ. Παπράς Αστέριος, ένας άνθρωπος με πολυετή εμπειρία και επαρκή γνώση για την ποιοτική παραγωγή Τσίπουρου. Ένα θέμα αφιερωμένο στις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, ανέλυσε για πρώτη φορά στο τοπικό θεσμό της Γιορτής του Τσίπουρου, ο κ. Γ. Δάβουλος, Δ/ντής ΕΣΥ της Παν/μιακής Παθολογικής Κλινικής Πατρών. Ο τρίτος ομιλητής, πολύ γνωστός στη τοπική μας κοινωνία, καταπιάστηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον για τις ημέρες μας θέμα, που αφορά τόσο τους παραγωγούς του Τσίπουρου όσο και τους καταναλωτές και είναι ο κ. Παν. Γιαλένιος, ο εκδότης της οικονομικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων». Η εισήγησή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό που θα προσέλθει. Το θέμα του ήταν : «Τσίπουρο μικρών Παραγωγών. Αναζητώντας την χρυσή τομή ανάμεσα στην παράδοση, το νόμιμο και το ηθικό, στην εποχή των μνημονίων. Προβλήματα και προοπτικές».

            Την εκδήλωση στήριξαν ως συνδιοργανωτές, όχι μόνο οι 28 Πολιτιστικοί Σύλλογοι με ενεργό συμμετοχή, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και ο Δήμος Ερυμάνθου.

            Στη τελευταία, 4η συνάντηση όλων των Συλλόγων την περασμένη Δευτέρα, σε αίθουσα της Οβρυάς, τονίσθηκαν οι λεπτομέρειες, για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της 5ης Γιορτής Τσίπουρου.

            Αυτή η συνύπαρξη σε ένα κοινό στόχο, τόσων Συλλόγων για τη προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανάδειξη του παραδοσιακού μας ποτού, αλλά και της περιοχής μας γενικότερα, είναι πρωτόγνωρη και αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας για τη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε. Αυτή η πολυπληθής συνεργασία δίνει μια ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, στο αυθεντικό, φυσικό μας απόσταγμα. Στέλνει μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο και ιδιαίτερα στους νέους μας, ώστε να καταξιωθεί η Πάτρα και η Αχαΐα, σαν μία μεγάλη αποστακτική δύναμη, με τους εκλεκτούς αμπελώνες που διαθέτει.

            Η Οργανωτική Επιτροπή της 5ης Γιορτής Τσίπουρου, προσκάλεσε όλη την τοπική κοινωνία, φορείς και κατοίκους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Στη 5η Γιορτή Τσίπουρου συμμετείχαν συνεργαζόμενοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι:

  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
  • ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ
  • ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ «Ο Άγιος Αθανάσιος»
  • ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΟΝΤΙΤΩΝ «Ο Άγιος Ανδρέας»
  • ΣΤΑΡΟΧΩΡΙΟΥ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ Αχαΐας ” Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ “
  • ΦΑΡΡΩΝ «Η Αλληλεγγύη»
  • ΜΙΡΑΛΙΟΥ «Ο Άγιος Νικόλαος»
  • ΜΟΡΦΩΤΙΚΌΣ ΚΑΡΟΥΣΙΩΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ «Ο Αγ. Δημήτριος»
  • ΣΚΙΑΔΑ «Ο Άγιος Ιωακείμ»
  • ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ
  • ΘΕΑΣ «Η Ζωοδόχος Πηγή»
  • ΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ «Η Πρόοδος»
  • ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΟΣ ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ «Αγ. Νικόλαος»
  • ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΡΗΝΗΣ Πατρών «Ο Άγιος Αθανάσιος»
  • ΚΡΥΣΤΑΛΟΒΡΥΣΗΣ
  • ΣΟΥΛΙΟΥ «Η Πρόοδος»
  • ΡΑΚΙΤΑΣ «Η Αγία Παρασκευή»
  • ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
  • ΑΝΩ ΟΒΡΥΑΣ «Προφήτης Ηλίας»
  • ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΠΑΤΡΩΝ
  • ΜΠΕΓΟΥΛΑΚΙΟΥ «Οι Άγιοι Απόστολοι»
  • ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ «ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΥ»
  • ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΩΤΗΡΟΣ
  • ΜΟΙΡΑ «Η ΘΑΝΑ»
  • ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΡΩΝ
  • ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΚΑΡΑΤΖΑΔΕΣ»
  • ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΩΤΩΝ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ «Ο Άγιος Χαράλαμπος»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συγκέντρωση της Οργανωτικής Επιτροπής

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Η ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΖΑΙΝΑΣ

Με θρησκευτική κατάνυξη στον υπαίθριο χώρο της Παναγίας της Μέτζαινας (βυζαντινό μνημείο του 10ου αιώνα) τελέσθηκε την Δευτέρα 10 Αυγούστου τις ώρες του δειλινού, χωρίς μικρόφωνα και χωρίς φώτα η Ιερά Παράκλησης στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η απεραντοσύνη της γύρω φύσης, στην οποία κυριαρχούσε το πράσινο, οι παρυφές του Παναχαϊκού στο βάθος της πανοραμικής αυτής εικόνας, η φωτεινή παρουσία του αεικίνητου Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος με τον πνευματικό του λόγο μαλάκωνε καρδιές και σκόρπιζε ευχές για την ¨λαμπρή του καλοκαιριού¨.

Επίσης η εντυπωσιακή συμμετοχή του πλήθους από την Πλατανόβρυση και από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας των Πατρών, με αρκετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσαν το πανηγυρικό θα λέγαμε χαρακτήρα στην όλη θρησκευτική εκδήλωση που οργάνωσε ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας για άλλη μια φορά στην Παναγία της Κάτω Μέτζαινας με την βοήθεια και συνεργασία του ιερέα π. Μιχαήλ Γκότση και του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Αγίας Παρασκευής της ομώνυμης Κοινότητας.

Πληροφοριακά, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος έχει αναλάβει τα τελευταία 4 χρόνια πρωτοβουλίες για την αναστήλωση του Ιερού Ναού, αφού από το σεισμό του 2008 κατέστη μη επισκέψιμος και κινδυνεύει με ολική καταστροφή! Μετά από την έγκριση της σχετικής τεχνικής μελέτης, από το αρμόδιο γι’ αυτές τις υποθέσεις γραφείο των Αθηνών, αναζητείται επιτακτικά το ίδρυμα, ή ο οίκος, ή ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του έργου της αναστήλωσης. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παράλληλα, με τον Σύλλογο, έχει επιδειχθεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, από τον Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, από τον Δήμο Ερυμάνθου και από την ενορία της Αγίας Παρασκευής.

Οι εκάστοτε τελούμενες θρησκευτικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο στο γύρω χώρο της Τρίκλητης Βυζαντινής Βασιλικής, πέραν από την πνευματική προσφορά στους πιστούς, σκοπό έχουν να διατηρήσουν σε επικαιρότητα την ύπαρξη στην περιοχή του Δήμου Ερυμάνθου και του Συλλόγου μας, μιας τόσο παλιάς εκκλησίας και επίσης να θυμίζουν στους αρμόδιους την εκκρεμότητα και την υποχρέωση της έγκαιρης αποκατάστασης του ιερού ναού, αφού αυτός τελεί υπό κατάρρευση!

Οι βουλευτές του νομού μας τουλάχιστον θα πρέπει να δείξουν την αναγκαία ευαισθησία και με τις δυνατότητες που διαθέτουν να δημιουργήσουν τις ανάλογες προϋποθέσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο, με το δεδομένο ότι ο Σύλλογος έχει εξασφαλίσει ήδη την τεχνική μελέτη της αναστήλωσης.

Οι προσπάθειες του Συλλόγου, της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου Ερυμάνθου θα στραφούν προς κάθε κατεύθυνση για να σωθεί το βυζαντινό μνημείο της περιοχής μας. Ο πνευματικός- κατηχητικός λόγος του Δεσπότη μας επικεντρώθηκε σε πραγματικά γεγονότα από περικοπές του Ευαγγελίου όπου αναφέρονται στην ζωή και τον ευαγγελισμό της Παναγίας. Δεν ήταν είπε μια απλή μόνο γυναίκα αλλά ήταν η Θεομήτωρ Παρθένος Μαρία η οποία γέννησε τον Σωτήρα Ιησού Χριστό. Συνεχάρη το Σύλλογο για την προσπάθειά του να διασώσει το μνημείο και έδωσε πατρικές ευχές στους παρευρισκόμενους για την εορτή της Παναγιάς.

Επίσης παρέστησαν οι ιερείς π. Δημήτριος Παπαγεωργίου αρχιερατικός επίτροπος τ. Δήμου Φαρρών, ο π. Μιχαήλ Γκότσης εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλατανόβρυσης, ο π. Ελευθέριος Ανατασόπουλος- Καρακούλιας, οι ιεροδιάκονοι Σεραφείμ Αργυρόπουλος και Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος, η κα Τασία Τογιοπούλου Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Ελλάδος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Αθαν. Καρπής, οι αντιδήμαρχοι Ερυμάνθου κ.κ. Ι. Σουβαλιώτης και Δημ. Γραβάνης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπιθέλης Γεώρ., ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Αθαν. Θεοδωρόπουλος και ο πρόεδρος του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Νικ. Κρούσκας.

Σίγουρα όλοι έφυγαν γοητευμένοι από την συμμετοχή τους, στην εκδήλωση, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο.

Untitled-2 IMG_1124

_________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά της περιοχής μας

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας συμμετέχει στην υλοποίηση του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες», το οποίο απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (π.χ. άποροι, ανασφάλιστοι, Ρομά, κλπ.) και περιλαμβάνει ενημέρωση και εμβολιασμούς κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, του μηνιγγιτιδοκόκου και του HPV ιού, υπεύθυνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κατά την διάρκεια των επισκέψεών μας για τον παραπάνω σκοπό, στον καταυλισμό Ρομά Πετρωτού (περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας), διαπιστώσαμε ότι εκεί διαμένουν πολλές οικογένειες και πολλά μικρά παιδιά (ηλικίας από βρέφη έως 15 ετών) σε πρόχειρα καταλύματα φτιαγμένα από τους ίδιους με πρόχειρα υλικά, που βρίσκουν πεταμένα στα σκουπίδια, τα οποία το χειμώνα δεν εξασφαλίζουν στεγανότητα.  Επιπλέον, δεν υπάρχουν τουαλέτες και το πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας μικρών και μεγάλων είναι υπαρκτό. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι καταυλισμοί των Ρομά στο Δήμο Ερυμάνθου (Χαλανδρίτσας, Σταροχωρίου Δαφνούλας, Φαρρών).  Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων από τις επισκέψεις μας, ζητήσαμε εγγράφως από τις Δημοτικές αρχές Πατρών και Ερυμάνθου την διάθεση λυόμενων κατοικιών, χημικές τουαλέτες, ηλεκτροφωτισμό και στοιχειώδες αποχετευτικό σύστημα ώστε να εξασφαλίζεται μια αξιοπρεπής και ασφαλής διαβίωση και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής γιατί το θέαμα που συναντάμε κάθε φορά μας θλίβει και μας προβληματίζει ως πολίτες της περιοχής.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 5% με ταμειακό κεφάλαιο του Συλλόγου μας και 5% με εθελοντική προσφορά.  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει ενέργειες για αύξηση παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας προς ευάλωτες κοινωνικά ομάδες π.χ. άποροι, ανασφάλιστοι, Ρομά και γενικά άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και οικονομικούς πόρους.

Παρέχει :

1)Ενημέρωση για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, του μηνιγγιτιδοκόκκου και του HPV, ιού υπεύθυνου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

2)Εμβολιασμούς για τις ανωτέρω ομάδες.

3)Παροχή ιατρική και ψυχοκοινωνικής στήριξής των.

4)Παρεμβάσεις σε φορείς με σκοπό την καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο 2014 και αφού μελετήθηκαν τα στοιχεία, απευθύνθηκε στις ειδικές ομάδες του Δήμου Ερυμάνθου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πατρέων (πρώην Δήμος Μεσσάτιδος) και κατ’ εξοχήν στους εγκατεστημένους Ρομά, διότι θεώρησε ότι είναι η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα με δυσκολία πρόσβασης σε Δομές Υγείας και με έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την σπουδαιότητα των εμβολιασμών.  Στόχος του Προγράμματος είναι : α) η προστασία της Δημόσιας Υγείας, των οικογενειών Ρομά αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος που κινούνται. β) η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και στέγασης, με παρεμβάσεις σε αντίστοιχες υπηρεσίες (π.χ. Δήμου Πατρέων και Δήμου Ερυμάνθου). γ) η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν εξ αιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής και της δυσκολίας προσαρμογής τους στον τρόπο ζωής των κατοίκων της κάθε περιοχής που διαμένουν, βοηθώντας τους στην ενσωμάτωση της τοπικής κοινωνίας.  Η υπεύθυνη ομάδα που αποτελείται από δύο γιατρούς μια νοσηλεύτρια και μια κοινωνική λειτουργό, πραγματοποίησε επανειλημμένες επισκέψεις στα διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα και στους καταυλισμούς των Ρομά στο Σταροχώρι, στις Φαρρές, στην Χαλανδρίτσα, στη Καλλιθέα, στο Πετρωτό και στα άλλα Δ.Δ. των προαναφερθέντων Δήμων και ενημέρωσε αναλυτικά για την σπουδαιότητα των εμβολιασμών, λύνοντας όλες τις απορίες και τυχόν επιφυλάξεις που προέκυπταν.  Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν 21/1/15  και υπήρξε ανταπόκριση παρά τις δυσκολίες που συχνά παρουσιάζονταν λόγω του τρόπου ζωής των Ρομά.  Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν συνολικά 175 εμβολιασμοί. Εκ των οποίων σε ενήλικες έγιναν 85 και σε παιδιά 90

Συγκεκριμένα έγιναν:

1) Για ηπατίτιδα Β’  127,

2) Για μηνιγγιτιδόκοκκο 26,

3)Για ΗPV ιό, υπεύθυνο για καρκίνο του  τραχήλου της μήτρας, 22.

Κατά κύριο λόγο έχουν γίνει οι απαραίτητες μέχρι στιγμής επαναληπτικές δόσεις και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες επαναληπτικές. Το πρόγραμμα συνεχίζεται.  Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος διαπιστώθηκε η οξύτητα του προβλήματος των ανεμβολίαστων ατόμων, καθώς και οι τεράστιες ανάγκες παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Φαινόμενα που αναπτύσσονται και επιτείνονται από την γενικότερη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

 

Print

 

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ 4/4/2015

Με εκατοντάδες πολίτες του καλλικρατικού Δήμου της Πάτρας, με δεκάδες εκπροσώπους από φορείς της Περιφέρειας, Βουλευτές τους Νομού Αχαΐας, εκπροσώπους της νυν και τέως Δημοτικής αρχής της Πάτρας, της επιτροπής διεκδίκησης του Θαλάσσιου Μετώπου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και των Περιβαλλοντικών οργανισμών, έγινε η Παμπατραϊκή συγκέντρωση στο Μόλο της Αγίου Νικολάου, το Σάββατο 4 Απριλίου, τους οποίους είχαν προσκαλέσει ο Δήμος και η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών.

Το μήνυμα για άλλη μία φορά ήταν ξεκάθαρο : Απελευθέρωση του παραλιακού Μετώπου. Όχι στους φράχτες, όχι στο ξεπούλημα. Το Θαλάσσιο μέτωπο ανήκει στους δημότες της Πάτρας και όλης της Ελλάδας. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, αφ’ ότου άρχισε ο αγώνας διεκδίκησης μετά τα όσα ακούσθηκαν και αποφασίστηκαν.

Το συγκεντρωμένο πλήθος με επικεφαλής τους τοπικούς άρχοντες πραγματοποίησαν συμβολική πορεία προς τον Βόρειο Λιμένα. Ακολούθησαν χοροί από τα χορευτικά που συμμετείχαν ενώ αρχικά την εμφάνισή τους έκαναν ποδηλάτες και καλλιτεχνικό φωνητικό συγκρότημα.

Όλοι επεσήμαναν πως καλείται η κυβέρνηση να υλοποιήσει την δέσμευσή της, να δοθεί η παραλία στους φυσικούς ιδιοκτήτες της όπως έχει γίνει σε όλες τις παραλίες των πόλεων της χώρας μας.

Ανάμεσα στους φορείς ήταν και ευρεία αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Βασίλη Κοτσώνη.

 

IMG_0571_ IMG_0581_ IMG_0584_ IMG_0586_ IMG_0588_ IMG_0592_ IMG_0595_ OLYMPUS DIGITAL CAMERA

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Η Τσουκνίδα στη διατροφή μας 21/4/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης (22 Απριλίου)  με θέμα «Η τσουκνίδα στην Διατροφή μας, ένα δώρο της Γης» στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων Δεμενίκων. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν με ομιλητές τον κ. Γρηγόρη Ιατρού, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την κ. Βασιλική Γκαρτσονίκα κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την βιολογία, τις ιατρικές -κλινικές εφαρμογές και την διατροφική και γαστρονομική αξία, ενός θεωρητικά «ταπεινού μέλους της ελληνικής χλωρίδας, της τσουκνίδας, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού που κατέκλυσε την αίθουσα και συμμετείχε με πληθώρα ερωτήσεων προς του ομιλητές στο τέλος της ημερίδας. Οι ομιλητές παρουσίασαν πολύ ουσιαστικές και εμπεριστατωμένες διαλέξεις  και τα μέλη του Συλλόγου με τις εντυπωσιακές ερωτήσεις των συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Νεότερα δεδομένα για την Άνοια όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Φεβρουάριος 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Άριστες εντυπώσεις άφησε στους συγκεντρωμένους στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Άγιου Νικόλαου Σαραβαλίου , ο ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, κ. Γεώργιος Μπέλλος, Δ/ντής του Κ.Υ. Κορωπίου Αττικής, Γενικός Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής.

Την ιατροκοινωνική εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πάρα πολλοί συντοπίτες μας, αφού παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εποχή μας. Το θέμα ήταν σχετικό με την Άνοια και με τις σύγχρονες απόψεις που ισχύουν σήμερα.

Ο συντονιστής της ημερίδας, κ. Νικόλαος Μακρής, Δ/ντης του Νευρολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», τόνισε στην προσφώνησή του, τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η άνοια στην οικογένεια, στη κοινωνία και στην οικονομία, αφού απαιτεί τεράστιες και αξεπέραστες, μερικές φορές, δαπάνες, αλλά και την μόνιμη παρουσία φροντιστή για τους παθόντες.

Ο ομιλητής, χωρίς υπερβολή, καθήλωσε, με τα όσα εντυπωσιακά παρουσίασε, στο ακροατήριο για το μείζον αυτό πρόβλημα που λέγεται Άνοια, τόσο στο τομέα της πρόληψης, όσο και στη διαχείρισή του. Ισχυρίσθηκε βάσει των σύγχρονων μελετών, που παρουσίασε στο ανήσυχο για τα μελλούμενα κοινό, εν αντιθέσει με τα όσα υποστηρίζονταν στο παρελθόν, ότι η Άνοια, με τη σωστή και ορθολογική αντιμετώπισή της, είναι δυνατόν να αναστείλει την βραδυφλεγή εξέλιξή της, όσο και εάν αυτό ακούγεται σαν ουτοπία.

Ένα 10 έως 20% οφείλεται μόνον σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ το 80%, οφείλεται καθαρά σε ενδογενείς και εξωγενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες του ανθρώπου, που σχετίζονται με την διατροφή μας, την σωματική και πνευματική άσκηση, με το φυσικό μας περιβάλλον και με τη συμπεριφορά μας γενικότερα.

Εισαγωγικά, ο ιατρός κ. Π. Θεοδωρόπουλος, τόνισε με ξεκάθαρες απόψεις, ότι το έργο που συντελείται στην περιοχή του Κέντρου Υγείας, με το στοιχειώδες προσωπικό του, όσο και παράλληλα με τους δραστήριους Συλλόγους του, το Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ.Χ (που οργάνωσε για άλλη μία φορά, την καταπληκτική ενημερωτική εκδήλωση), όσο και από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ.Υ.Χ.. Δύο Σύλλογοι Πανελληνίως γνωστοί για το σημαντικό  έργο που προσφέρουν στην περιοχή. Δημιουργήματα του Κέντρου Υγείας, με σκοπό να καλύψουν το βασικό πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, στο τομέα της πρόληψης.

Αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, ποιο άλλο Κ.Υ. στη χώρα, έχει παρόμοιους δραστήριους Συλλόγους;  Ποιο άλλο Κ.Υ. έχει δώσει τόσα πολλά δείγματα δουλειάς στην προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος;

            Τελείωσε με τη  διαπίστωση,  ότι η πολιτεία οφείλει ακόμη προσωπικό στο Κ.Υ., από το 1989 που ξεκίνησε, χωρίς να είχε συμπεριληφθεί ο τέως Δήμος Μεσσάτιδος, ο οποίος ενετάχθη το 1994. Όλα αυτά χωρίς να ρωτήσουν οι υπεύθυνοι της τότε εξουσίας, εάν θα μπορούσε το τότε υπάρχον προσωπικό του Κ.Υ.Χ. να ανταποκριθεί με την παροχή σωστών ιατρικών υπηρεσιών στη πολυπληθέστερη αυτή περιοχή της Μεσσάτιδας. Χάρις όμως στους ακούραστους εργαζόμενους του Κ.Υ.Χ., όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά και διακρίθηκε σε πολλά επίπεδα, χάρις την οργάνωση και τη μεθοδικότητα, χάρις στο μεράκι και το ζήλο, χάρις στην αγάπη των εργαζόμενων για τους κατοίκους της περιοχής υπαίθρου. Μιας Περιοχής 28 Δ/Δ, από το τέως Δήμο Φαρρών και από το τέως Δήμο Μεσσάτιδος.

_________________________________________________________________________________________________________________________________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Διαμαρτυρία για τα Πυρηνελαιουργία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Διοικητικό Συμβούλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_Ενημέρωση για το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκδήλωση της κοπής πίτας 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19_11_2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τσίπουρο 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Βουραϊκός 12-05-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κοπής Πίτας 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-09-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΣΙ ΠΟΥΡΟΥ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΛΑΤΟΜΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ _Παγκόσμια Ημέρα Π εριβάλλοντος-2013