Γόνιμος διάλογος για την ανάκαμψη του συστήματος υγείας, αλλά και νέες ευκαιρίες που αναδύονται στο χώρο της υγείας, μέσα από την κρίση, κυριάρχησαν στο 3ο Forum Υγείας που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» της Πάτρας, με πρωτοβουλία της οικονομικής εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».
Με ουσιαστικές προτάσεις για την ανάπτυξη τοποθετήθηκε στο Forum Υγείας ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος, περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.
Στις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα από την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών αναφέρθηκε ο Πατρινός φαρμακοποιός κ. Ανδρέας Καλλιβωκάς. Απαρίθμησε τα δέκα πρώτα σε ζήτηση στην Ευρώπη, που είναι:
ΓΚΙΝΚΟ, ΥΠΕΡΙΚΟ, ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ, ΠΑΛΜΕΤΟ, ΕΧΙΝΑΚΙΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ, ΣΚΟΡΔΟ, ΙΠΠΟΚΑΣΤΑΝΟ, ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ, ΚΡΑΤΑΙΓΟΣ
Επίσης ο κ. Καλλιβωκάς αναφέρθηκε στους τομείς χρήσης των φαρμακευτικών φυτών και στην κλιμάκωση που παρουσίασαν στην Ευρώπη από το 1970 έως το 2002:
- ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ 41% 69%
- ΓΡΙΠΗ 31% 34%
- ΑΥΠΝΑ 13% 27%
- ΣΤΟΜΑΧΙ 24% 26%
- ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ 12% 24%
- ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ 8% 15%
- ΔΕΡΜΑ 8%
Για την αξιοποίηση αγροτικών προϊόντων και υποπροϊόντων για την προστασία της δημόσιας υγείας μίλησε ο κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν, καθηγητής Χημείας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ». Μεταξύ άλλων εξήγησε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα από την οινοποίηση. Οι πολυφαινόλες των σταφυλιών παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον (υψηλή προστιθέμενη αξία), αφού διαθέτουν σημαντική βιολογική δραστικότητα, κυρίως ως αντιοξειδωτικά. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να δρουν ως παρεμποδιστές της οξείδωσης των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), επιβραδύνοντας την αθηρογένεση.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η εισήγηση του κ. Χρήστου Λιονή, καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντή Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην αποτελεσματικότητα εκχυλίσματων τριών αρωματικών βοτάνων της Κρήτης (δίκταμο, το θυμάρι, το φασκόμηλο) στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Οι έρευνες κατέδειξαν ότι τα συμπτώματα ελαττώνονται νωρίτερα, μέσα σε 2-3 ημέρες, αντί σε 6 που απαιτούνται κι επίσης ποσοστό πλήρους ίασης των ασθενών έπειτα από επτά ημέρες: 72% στην ομάδα παρέμβασης (active) και 63% στην ομάδα ελέγχου (placebo). Πρόκειται για μια μαλακή κάψουλα -προϊόν ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η διαχείριση των αποβλήτων αποτέλεσε μια άλλη ενότητα της ίδιας εκδήλωσης. Η κα Νάντια Καριοπούλη εκπροσώπησε τη Διαδημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Οργάνωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων Θήβας (ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ), Ανώνυμη Εταιρία των ΟΤΑ. Αναφέρθηκε σε μεθόδους που εφαρμόζονται στην περιοχή κι εξήγησε ότι μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούνται θέσεις εργασίας, καθώς προκύπτει ανάγκη για στελέχη στους ΦοΔΣΑ με την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν τα έργα, ενώ χρειάζεται να αναπτυχθούν κι εταιρίες που θα μπορούν να κατασκευάσουν έργα, άρτια ποιοτικά και λειτουργικά με όλες τις προϋποθέσεις της σύγχρονης επιστήμης και τεχνικής
Επίσης, στη διαχείριση αποβλήτων και οργανικών υπολειμμάτων στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης , μίλησε ο κ. Παναγιώτης Κοτσιώνης χημικός μηχανικός ΕΜΠ. Μεταξύ άλλων εστίασε στο συνδυασμό μονάδων βιοαερίου με την παραγωγή αλγών. Συνόψισε λέγοντας:
- Η παραγωγή ανά στρέμμα βιομάζας από άλγη είναι πολλαπλάσια από κάθε άλλη φυτική παραγωγή.
- Μπορούν να αξιοποιηθούν άγονες εκτάσεις για παραγωγή αλγών.
- Η παραγωγή αλγών αποτελεί διαδικασία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.
- Παράγεται μεγάλος αριθμός διαφορετικών πρώτων υλών για πολλούς κλάδους της βιομηχανίας.
Κλείνοντας την εκδήλωση, σε χαιρετισμό του ο κ. Ασημάκης Κοντογεωργάκης, μέλος του Συλλόγου εξήγησε γιατί η προστασία της υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική ανασυγκρότηση. Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος οι εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Τα συμπεράσματα συνόψισε με εύστοχο τρόπο ο κ. Χριστόδουλος Φλωρδέλλης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τις εργασίες συντόνισε ο ιατρός κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, πρώην διευθυντής του Κ.Υ Χαλανδρίτσας.
Παναγιώτης Γιαλένιος,
Εκδότης «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»