Χαλανδρίτσα: 11/12/2024
URL: www.sylpyp.gr
Δελτίο Τύπου
Σε μία τιμητική εκδήλωση για Εθελοντές και χορηγούς, που είχε θέμα «Εθελοντισμός στην Υγεία και το περιβάλλον» το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (Μ.Ε.Τ) του Πανεπιστημίου Πατρών την Κυριακή 8/12/2024 βράβευσε τον Σύλλογο Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, αναγνωρίζοντας το εθελοντικό του έργο.
Σε ομιλία που είχε ως θέμα: Το «Εμείς» στην Υγεία και το Περιβάλλον, η ειδική γραμματέας του Συλλόγου κα. Νίκη Χαϊδοπούλου-Πέττα αναφέρθηκε στη σημασία του Εθελοντισμού και στο πολύπλευρο εθελοντικό έργο του Συλλόγου από το 1991, στην υγεία, όντας υπό την αιγίδα του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, και στο περιβάλλον, με την συνεργασία πολιτών, μελών, Συλλόγων και Φορέων.
Την τιμητική διάκριση παρέλαβε ο Πρόεδρος καθηγητής κ. Δετοράκης Ιωάννης.
Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και το Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίτσας με το οποίο επίσης συνεργάζεται ο Σύλλογος. Τα βραβεία του Δημοτικού Σχολείου παρέλαβε η Δ/ντρια του Σχολείου κα. Πασχαλίδου Σοφία.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου συγχαίρει το Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών για το σπουδαίο έργο που επιτελεί και ευχαριστεί τον Πρόεδρό του καθηγητή κ. Ιωάννη Ηλιόπουλο και την υπεύθυνη κα. Πέννυ Θεολόγη–Γκούτη για την τιμητική διάκριση.
Επίσης ευχαριστεί και συγχαίρει τους εκατοντάδες εθελοντές, συνεργάτες, φίλους και υποστηρικτές του έργου του Συλλόγου στην πολύχρονη παρουσία του, προσφορά και δράση. Η τιμητική διάκριση αποτελεί ηθική αναγνώριση της εθελοντικής προσπάθειας και ανήκει σε όλους!
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.
Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών ( ΜΕΤ)
Τιμητική εκδήλωση: Εθελοντισμός , Υγεία και Περιβάλλον
Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024,ώρα 18.30
Ομιλία με θέμα : Το «ΕΜΕΊΣ» στην Υγεία και το Περιβάλλον, από την Νίκη Χαϊδοπούλου –Πέττα, ειδική γραμματέα του Συλλόγου προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ.Χ
Ο πρόεδρος , κ. Δετοράκης Ι. και το Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ. Υγείας Χαλανδρίτσας ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και ειδικότερα την Υπεύθυνη κ. Πένυ Θεολόγη –Γκούτη για την τιμητική πρόσκληση και την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πολύπλευρο έργο του Συλλόγου μας .
«Είμαστε στο Εμείς και όχι στο Εγώ» είχε τονίσει στην περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα ο αγωνιστής Μακρυγιάννης προσπαθώντας να πείσει τους επαναστατημένους Έλληνες να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα, αφήνοντας στην άκρη τις ατομικές φιλοδοξίες και τις συγκρούσεις.
Πως όμως το «Εμείς» εντάσσεται στο σήμερα και πως διαφοροποιείται από το «Εγώ»;
Μία ενδιαφέρουσα απάντηση βρίσκουμε σε κείμενο του σπουδαίου αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου, λίγο μετά την ανασκαφή στη Βεργίνα. Αφορμή ήταν ο προβληματισμός για τις αρνητικές επιπτώσεις στα μνημεία, από την μόλυνση του Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα από την όξινη βροχή .
Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα όπως οι καταπατήσεις, η ρύπανση , η εξάντληση των φυσικών πόρων, επιχειρεί έναν διαχωρισμό ανάμεσα στο ιδιωτικό συμφέρον ως μοναδική επιδίωξη που εκφράζεται με την τάση του αλόγιστου και ανεξέλεγκτου πλουτισμού από τη μία, και από την άλλη στο συλλογικό συμφέρον που έχει ως κύρια επιδίωξη το κοινό όφελος δηλ το συμφέρον του συνόλου.
Στη πρώτη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι η αλλοίωση ή η καταστροφή του περιβάλλοντος ενώ στη δεύτερη η προστασία του μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών αφού το πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι θεμελιακό δηλαδή πολιτικό και αφορά όλους μας. Γίνεται κατανοητό ότι οι έννοιες του πολίτη και του πολιτικού προβλήματος προβάλλονται με την κλασική σημασία. Ως πολίτης ορίζεται αυτός που θεωρεί τον εαυτό του μέρος μίας κοινωνίας, ενός κοινού σύμφωνα με τη λεξιλογική ερμηνεία, αυτός που και ως άτομο είναι μέρος ενός συνόλου το οποίο έχει κοινό όφελος , κοινό συμφέρον, απολαβές αλλά και υποχρεώσεις!
Βασικότερη υποχρέωση είναι η προσαρμογή του ατομικού συμφέροντος στο συλλογικό και κατά δεύτερο λόγο η «συστράτευση» στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος όπως αυτό διαμορφώνεται από τις νέες συνθήκες της ζωής. Είναι η στάση ζωής που έχει αφετηρία τη συνείδηση. Εκφράζεται μέσα από τον εθελοντισμό που αποτελεί υπεύθυνη πολιτική πράξη, την συνεργασία, την ουσιαστική επικοινωνία η οποία είναι προσανατολισμένη σε μία πορεία ζωής με κατεύθυνση τις ανθρωπιστικές αξίες. Για το λόγο αυτό η αμοιβή δεν υλική, είναι ηθική αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική για την ψυχική υγεία.
Από αυτή τη βάση, τη βάση του «Εμείς» για την Υγεία και το Περιβάλλον, που είναι έννοιες ταυτόσημες, το 1991 Σύλλογός μας ξεκινάει την εθελοντική του δράση και προσφορά. Μία ομάδα 70 συνειδητοποιημένων και πολιτικά υπεύθυνων ατόμων υπογράφει αρχικά τη συστατική πράξη. Η προηγηθείσα λειτουργία του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας αποτέλεσε κίνητρο και βάση της λειτουργίας του Συλλόγου ο οποίος άλλωστε τελεί υπό την αιγίδα του. Έτσι τα θέματα υγείας είχαν και συνεχίζουν έχουν προεξάρχουσα θέση όπως επίσης και τα θέματα οργάνωσης, στελέχωσης και λειτουργίας του κέντρου. Η υγεία όμως ταυτίζεται με το περιβάλλον , το ανθρώπινο, το κοινωνικό , το φυσικό και το πολιτισμικό που μπαίνουν ισοδύναμα στους σκοπούς του Συλλόγου. Ρητά αναφέρεται στο καταστατικό ότι ο Σύλλογος θα είναι ακομμάτιστος. Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από 13 τακτικά μέλη και 4 αναπληρωματικά για να υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση δεδομένου ότι εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή 27 Κοινοτήτων του τέως Δ. Φαρρών (τώρα Δ. Ερυμάνθου) και τέως Δ. Μεσσάτιδος (τώρα Δ. Πατρέων) , περιοχή κατά βάση αγροτοκτηνοτροφική, με κάποια δυσπρόσιτα ή απομακρυσμένα σημεία.
Στην πορεία του μέσα από ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών, ανθρώπων , φορέων , θεσμών ,αξιοποιώντας φιλίες , δημιουργώντας γνωριμίες , χτίζοντας συνεχώς γέφυρες επικοινωνίας και κοινωνικών σχέσεων, με τις δραστηριότητες, τις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τις επιτυχημένες εκδρομές ο Σύλλογος κατάφερε να διευρύνει τον κύκλο των εθελοντών – συνεργατών, να προωθήσει και να διευρύνει τους στόχους του ,να ισχυροποιήσει την παρουσία του, αποκτώντας αναγνωρισιμότητα και κύρος , κατάφερε να επεκτείνει τη δυναμική του με συνεργασίες και εκτός ορίων της περιοχής της κύριας ευθύνης του.
Στους σκοπούς σύμφωνα με το 1ο άρθρο του Καταστατικού προτάσσεται «Η προφύλαξη των κατοίκων της περιοχής του Κέντρου Υγείας από την εξάπλωση ή μετάδοση νοσημάτων , είτε με τη μόλυνση , είτε με τη ρύπανση του περιβάλλοντος είτε με τη χρήση τοξικών ή άλλων φαρμακευτικών –απαγορευμένων ουσιών, Είτε κατά την παραγωγή ή κατά την εκτροφή διαφόρων φυτικών ή ζωϊκών προϊόντων, είτε με την παρασκευή τροφίμων με υλικά ακατάλληλα για τη Δημόσια Υγεία»
Έτσι σε μία αμφίδρομη σχέση με το Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας, ο Σύλλογος επιδιώκει την διαφώτιση των κατοίκων με την προώθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων Υγείας, ατομικής και συλλογικής υγιεινής, ενημέρωση, για πολλά χρόνια σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, για διάφορα θέματα όπως η σημασία του μητρικού θηλασμού, η πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων (γρίπη, ηπατίτιδα κ.α)κακοήθων νεοπλασιών , καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και πολλά άλλα. Προγράμματα για προληπτικό έλεγχο π.χ δωρεάν γυναικολογικό έλεγχο και απεικονιστικές εξετάσεις. Σημαντικό παράδειγμα είναι ο έλεγχος όλων των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από έγκριση, και σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων για μυοσκελετικές ανωμαλίες π.χ σκολίωση. Εμβολιασμοί 500 συνολικά σε πληθυσμούς ΡΟΜΑ για διάφορα νοσήματα από κλιμάκια στελεχωμένα με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σημαντικές είναι και οι αιμοδοσίες σε όλα τα διαμερίσματα σε συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του Κ. Υγείας ,δράση που παράλληλα συμβάλλει στη διάδοση του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης.
Στους βασικούς στόχους, όπως επίσης αναφέρεται είναι «η δημιουργία συνείδησης για τη διάσωση του περιβάλλοντος» μιας και η περιοχή διαθέτει πλούσιο και όμορφο φυσικό περιβάλλον. Η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και η καλλιέργεια πολιτιστικής ιδέας επιδιώκεται με ενέργειες όπως οι δεντροφυτεύσεις ,για πολλά χρόνια και σε διάφορα σημεία, με τη συνεργασία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεδομένης της μεγάλης παιδαγωγικής σημασίας, με δράσεις οικολογικού περιεχομένου σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων όπως εκθέσεις ,διαγωνισμοί αφίσας ,θεατρικά παιχνίδια, καθαρισμός χώρων, δασοφύλαξη για την προστασία του δάσους π.χ Κεφαλοβρύσου – Ομπλού ,ακόμη και συμμετοχή στο Καρναβάλι της Πάτρας με οικολογικό θέμα για το οποίο έχει επανειλημμένα βραβευτεί ο Σύλλογος. Τέλος η ανάδειξη μνημείων όπως ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Μέντζενας και ο Πύργος της Χαλανδρίτσας.
Αξιοσημείωτη αλλά και εποικοδομητική είναι η συνεργασία με τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίτσας. Η παρουσία του Συλλόγου μας σήμερα, στην τιμητική εκδήλωση για τον εθελοντισμό είναι προέκταση της συνεργασίας αυτής, μετά μάλιστα την αξιόλογη παιδαγωγική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Σχολείου στην εκδήλωση Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας με τίτλο: « Περιβάλλον και Υγεία συμβάλλουν στη Αειφορία» . Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι ,εδώ, στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Τεχνολογίας και Επιστημών
Βασική λοιπόν προϋπόθεση για τη επιτυχία είναι η συνεργασία και η συμμετοχικότητα. Πέραν του Κέντρου Υγείας αναγκαία χαρακτηρίζεται η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, , τους Κρατικούς Φορείς, Πανεπιστήμια , εκπαιδευτικούς φορείς, πολιτιστικούς Συλλόγους , οικολογικές οργανώσεις και οργανώσεις με ευρύτερη συμμετοχή όπως το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ή ο ΝΗΡΕΑΣ.
Έτσι με οδηγό τη δύναμη που εξασφαλίζει η ενότητα μέσα από την ομαδικότητα και τη συλλογική δράση, ο Σύλλογος έχει προτείνει και διεκδικήσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής, όπως η εγκατάσταση μονάδων Βιολογικού καθαρισμού, δημιουργία σωστού δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης ,η τοποθέτηση χλωριωτήρα και χλωριομετρητή σε κάθε δεξαμενή πόσιμου νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ετήσιος έλεγχος του πόσιμου νερού με αυτοψία σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, από επιτροπές στελεχωμένες από Υγιεινολόγο και γιατρό. Αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν ο εντοπισμός και η απομάκρυνση μολυσματικών εστιών από κατοικίδια. Λόγω της δυσλειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της ιδιοτελούς συμπεριφοράς ατόμων ο αγώνας σε κάποιες περιπτώσεις ήταν πολύ δύσκολος , εκφράστηκε με διαμαρτυρίες , καταγγελίες ή ακόμη σπανιότερα, και με τη δικαστική οδό όπως στην περίπτωση αποτροπής εναπόθεσης λυματολάσπης σε συγκεκριμένη περιοχή.
Ένα αποδεικτικό παράδειγμα είναι η 20ετής διεκδίκηση της υπογειοποίησης καλωδίων υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Ο Σύλλογος οργάνωσε διημερίδα με τη συμμετοχή εγκρίτων επιστημόνων που εξήγησαν τις σοβαρότατες επιπτώσεις από την ακτινοβολία στη υγεία αλλά και το περιβάλλον. Εκδόθηκε βιβλίο και φυσικά παραστάσεις /διαμαρτυρίες μέχρι να πεισθεί η ΔΕΔΔΗΕ και να ξεκινήσει την υπογειοποίηση, μόλις πρόσφατα, δικαιώνοντας τον αγώνα του Συλλόγου.
Στο πλούσιο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα της τριαντάχρονης παρουσίας του Συλλόγου περιλαμβάνονται συσκέψεις με αρμοδίους για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, ημερίδες, ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς και δημόσιες συζητήσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την παχυσαρκία, τον περιορισμό της υπάρχουσας πολυφαρμακίας, τον περιορισμό κατανάλωσης καπνού και οινοπνεύματος, την κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις της στην υγεία και πολλά άλλα. Ξεχωριστή αναφορά απαιτεί η γιορτή του Τσίπουρου που ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας πάρα πολλών Συλλόγων κατοίκων , παραγωγών με μεγάλη συμμετοχή κόσμου( πάνω από 1000 άτομα). Περιλάμβανε ομιλίες που αποσκοπούσαν στη διάδοση της γνώσης για την ποιοτική παραγωγή, τη σωστή χρήση, και ψυχαγωγία.
Η ενίσχυση της συλλογικότητας και το εθελοντισμού παραμένει σοβαρή επιδίωξη του Συλλόγου. Σε αυτή την κατεύθυνση η τρίμηνη εφημερίδα «ΥΠΑΙΘΡΟΣ» που διατίθεται δωρεάν σε φορείς και φίλους, γίνεται ο φορέας των ιδεών, των δράσεων και της συνολικής προσπάθειας των μελών και φίλων.
Με όλα αυτά που αποτελούν μικρά δείγματα έργου θεωρούμε ότι ο Σύλλογος έχει θέσει ένα λιθαράκι στην πορεία της συνειδητοποίησης της πολιτικής ευθύνης, του εθελοντισμού και της συλλογικότητα ή αλλιώς του «Εμείς» στην Υγεία και το Περιβάλλον! .
Συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους και πολλά άτομα έχουν τιμηθεί σε αναγνώριση της προσφοράς τους. Αυτό άλλωστε είναι για το Σύλλογο ηθική υποχρέωση και για τους εθελοντές η μεγάλη αμοιβή!. Ωστόσο ξεχωριστή τιμή ο Σύλλογος οφείλει στους γιατρούς και επίτιμους προέδρους , τον κ. Θεοδωρόπουλο Παναγιώτη και τη σύζυγό του Ιωάννα γιατί ήταν οι πρωτοπόροι και παραμένουν δυναμικοί υποστηρικτές του έργου του.
Ακολούθως οι επίτιμοι Πρόεδροι κ κ Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης , Θεοδωροπούλου- Κοντογεωργάκη Ιωάννα και ο νυν Πρόεδρος κ. Δετοράκης Ιωάννης παρέλαβαν για λογαριασμό του Συλλόγου, την τιμητική διάκριση που προσέφερε ο πρόεδρος του Μ.Ε.Τ κ. Ηλιόπουλος Ιωάννης.
Επισημαίνεται ότι η τιμητική διάκριση που αποτελεί αναγνώριση της πολύχρονης παρουσίας , προσφοράς και δράσης του Συλλόγου ανήκει σε όλους τους συνεργάτες, εθελοντές, τα μέλη που υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν το έργο του.
Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ.Χ