Άρθρο της κας. Γεωργίας Γκοτσοπούλου*, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ.Χ., Φιλόλογος
12 Νοεμβρίου 2016
«Αρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Η παρουσία, λοιπόν,των εκλεκτών εισηγητών στην παρούσα εκδήλωση αιτιολογείται από την κοινωνική και ανθρωπιστική τους δράση, στοιχεία, που υπογραμμίζονται και αναδεικνύονται μέσα από τις εισηγήσεις τους.
Ως μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας θα αφιερώσω την παρούσα εισήγηση στα αποτελέσματα της 25χρονης δράσης των ανθρώπων του συλλόγου. Η αδιάλειπτη παρουσία και παρέμβαση όλων των μελών του συλλόγου ήταν στοιχεία καταλυτικά για μια ολιστική προσέγγιση με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου. Αδημονώ.
Δεν σας κρύβω τη χαρά μου για την παρούσα εισήγηση καθώς είναι μια ευκαιρία να διατυπώσω δημόσια τις ευχαριστίες μου, για όλα όσα έμαθα μέσα από τις δράσεις τόσων αξιόλογων ανθρώπων.
Πριν όμως από αυτό θα ήθελα, σύντομα, και θα ήταν πρέπον ωστόσο, να εξηγήσω πώς η αγαστή συνεργασία των συλλόγων, των κέντρων υγείας, του πολίτη και των κρατικών δομών φέρνει άριστα αποτελέσματα στην προστασία της υγείας του ατόμου αλλά και στην εποικοδομητική προστασία του περιβάλλοντος. Κι εδώ ταιριάζει ο όρος « ολιστική προσέγγιση» αφού από το μέρος, το άτομο, που βελτιώνει την καθημερινότητά του, φτάνουμε στο όλον, στον κοινωνικό ιστό, δηλαδή, που βιώνει τελικά- μέσα από τη συνεργασία κάθε φορέα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος- την αρμονία και την ευημερία. Άλλωστε σε κάθε σύγχρονο, δημοκρατικό κράτος τούτο δεν είναι και το επιθυμητό;
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι υγιή κύτταρα μιας υγιούς κοινωνίας. Είναι μικρές «οικογένειες» ανθρώπων, που συνδέονται μέσω ενός κοινωνικού σκοπού και που φιλοδοξούν σε μικρό ή μεγάλο κοινωνικό έργο. Όσο μικρό ή μεγάλο είναι το σχέδιο ενός συλλόγου δεν ενδιαφέρει τόσο, όσο το γεγονός, ότι τα μέλη του προωθούν τους σκοπούς της δημιουργίας του εκάστοτε συλλόγου για το γενικό καλό, για την ομαδική ευημερία κι όχι για προσωπικά συμφέροντα ή για ατομική ανάδειξη. Μέσα σε μια τόσο αγαστή ομάδα ενός πολιτιστικού συλλόγου τα άτομα αισθάνονται ασφάλεια, κατανόηση, διευρύνουν τους κοινωνικούς δεσμούς και εκπληρώνουν μια έμφυτη τάση, που είναι ίδιον κάθε ανθρώπου, την τάση για προσφορά και χρησιμότητα στους συνανθρώπους ή στο περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, ένα κέντρο υγείας αποτελεί μια καλά οργανωμένη «οικογένεια». Ή τουλάχιστον έχει πολλές τέτοιες δυνατότητες. Ποια είναι η χρησιμότητα των κέντρων Υγείας, γνωρίζουμε όλοι; Πρόκειται για κέντρα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας πρόληψης- κατά κύριο λόγο- αλλά και ίασης, αντιμετώπισης ασθενειών. Η σκοποθεσία των κέντρων υγείας είναι πραγματικά φιλόδοξη. Παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα στο σύνολο του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους. Εφαρμόζουν προγράμματα αγωγής υγείας. Η παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και η νοσηλεία και η παρακολούθηση της πορείας της υγείας των ασθενών υπογραμμίζουν την ολιστική ιατρική προσπάθεια. Τα κέντρα υγείας επιφορτίζονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας και θα πρέπει να στοχεύουν στο διαφωτισμό του πληθυσμού μέσα από διαλέξεις και επιστημονικές συναντήσεις. Αυτονόητος σκοπός της λειτουργίας ενός κέντρου υγείας είναι η συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για πιο αποδοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας και πρόληψης νοσημάτων. Το «μότο» ενός κέντρου υγείας συνίσταται σε μια τόσο περιεκτική ρήση: «κάλλιο το προλαμβάνει παρά το θεραπεύειν»!
Αυτή η ρήση αποτελεί το συμπύκνωμα, το απόσταγμα της φιλοσοφίας του συλλόγου μας, του συλλόγου προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας. Για να γίνει η φιλοσοφία αυτή μια πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής ευθύνης του, ο σύλλογος αποτελεί 25 χρόνια τώρα μια γέφυρα, που ενώνει τον πολίτη με το κέντρο υγείας Χαλανδρίτσας αλλά και με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια ένωση αυτόβουλη και διαχρονική, η οποία γίνεται άμεσα κατανοητή, αν παρατηρήσετε, φίλες και φίλοι, τη σύνθεση του πάνελ των εισηγητών. Υπάρχουν εκπρόσωποι ομιλητές της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ιατρικού κόσμου, του κόσμου της δικαιοσύνης, εκπρόσωποι της διανόησης και της εκπαίδευσης. Πρόκειται για τους φορείς, από τους οποίους περιμένουμε, από τους οποίους ελπίζουμε την ανακούφιση της υγείας μας αλλά και την ανακούφιση του περιβάλλοντος και της πολύπαθης καθημερινότητάς μας, από την οποία τελικά εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό η υγεία μας.
Ποιες ήταν οι ανάγκες, που οδήγησαν στη δημιουργία του Συλλόγου μας; Τι έπρεπε να γεφυρωθεί; Η φράση «ολιστική παρέμβαση» είναι κι εδώ το κλειδί. Εφόσον το αγαθό της υγείας απειλείται από την καταστροφή του περιβάλλοντος η πρόληψη αφενός των ψυχικών και σωματικών νοσημάτων αλλά και η καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης μέσα από ένα « κατά φύσιν» παράδειγμα ζωής ήταν υπαρκτά ζητούμενα προς λύση. Οι οραματιστές του συλλόγου κατανόησαν την ανάγκη για δράση κι ενημέρωση. Την ανάγκη για κρούση των κινδύνων που τορπιλίζουν την υγεία. Την ανάγκη για προστασία του πρασίνου, μα και την αύξησή του, την επιτακτική ανάγκη για αποκέντρωση, για μελέτες επιστημονικές με απτές αποδείξεις μα κυρίως την ανάγκη της εποχής να μην μένουμε στη θεωρία αλλά να προχωρήσουμε στην πράξη. Κάποιοι, επιτέλους, συνηθισμένοι καθόλα άνθρωποι, έπρεπε να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στην προάσπιση της υγείας του ανθρώπου, που αποτελεί πρωταρχικό δικαίωμα. Αφιερώνοντας τις δυνάμεις τους στη βελτίωση, του αστικού ή όποιου περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ζούμε, είτε καλά είτε όχι.
Ποια ήταν η 26χρονη αποτελεσματικότητα του Συλλ. Πρ. Υγ. και Περιβ. της περ. Κ.Υ. Χαλανδρίτσας; Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω, μα οπωσδήποτε πρέπει να επαινεθεί το κοινωνικό έργο τόσων ανθρώπων, γεγονός που δεν αρχίζει και τελειώνει μέσα σε 2 γραμμές.
Ένα κοινωνικό έργο, το οποίο ομοιάζει με τις δυο όψεις της ζωής. Όμορφη κι αντιθέτως άσχημη, άχαρη όψη. Η όμορφη πλευρά συνίσταται στις εκδρομές, που διοργανώνονται από το σύλλογο, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας, στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στις γιορτές, όπως η γιορτή του τσίπουρου, που εφέτος στην 6η χρονιά πραγματοποίησής της ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Μπορούμε να μιλάμε πια για ένα θεσμό της περιοχής μας, στον οποίο κλήθηκαν και συμμετείχαν 37 σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή. Μια πραγματικά εμπνευσμένη προσπάθεια να αναδειχθούν τα ελληνικά προϊόντα. Ακόμη και στο καρναβάλι της πόλης μας συμμετείχε ενεργά ο σύλλογος, προκειμένου να φέρει κοντά τα μέλη του και να επικοινωνήσει άμεσα το μήνυμα της «αποτελεσματικότητας παντού». Εκεί που σταματά όμως η διασκέδαση και η ψυχαγωγία αρχίζει ο καθημερινός αγώνας για τα κακώς κείμενα, που βλάπτουν τη φύση και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο. Είναι η άχαρη πλευρά της κοινωνίας, που προκαλεί το σύλλογο σε ανοιχτή αναμέτρηση.
Οι δράσεις του συλλόγου ήταν πολλές και στις περισσότερες των περιπτώσεων εναρμονισμένες με τους σκοπούς του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας.
Ο φάκελος του ασθενή, στον οποίο καταγράφηκε με κάθε λεπτομέρεια η συμπτωματολογία και η απόπειρα αντιμετώπισης μιας ασθένειας από το Κ. Υ. Χαλανδρίτσας αποτέλεσε πανελλήνια πρωτοπορία. Ειδικά σήμερα, που η ηλεκτρονική σύνδεση επιφέρει νέες δυνατότητες, ο φάκελος του ασθενή είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επαϊόντων αλλά και ένας «μπούσουλας» για τον ασθενή, που μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της υγείας του. Έτσι καταπολεμήθηκαν καίρια νοοτροπίες και στάσεις ζωής ακατάλληλες και προωθήθηκε ένα μοντέλο συνεργασίας ιατρού και ασθενούς με σκοπό, πρωτίστως, την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών, προκειμένου η πρόληψη να λειτουργήσει προς όφελος της υγείας του ατόμου διαχρονικά. Η ολιστική και σφαιρική αντιμετώπιση της υγείας του ανθρώπου ήταν η αφορμή για όλες τις προσπάθειες ίασης κι ενημέρωσης, που κατέβαλε το ανθρώπινο δυναμικό του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας.
Η ενημέρωση του πολίτη ήταν πρώτιστη ανάγκη για το Σύλλογο. Από το 1991 μέχρι σήμερα, με πρωτοβουλία του συλλόγου διοργανώνονται ημερίδες, εισηγήσεις, συνέδρια, γιορτές κι εκδηλώσεις με σκοπό την αφύπνιση του πολίτη και κατόπιν την αλλαγή της στάσης του απέναντι σε θέματα υγείας ή περιβαλλοντικά ζητήματα. Προς το σκοπό αυτό συνδράμει και το έντυπο της «Υπαίθρου», της ανεξάρτητης εφημερίδας του συλλόγου μας. Οι συμπολίτες αναγνώστες, από το 2004, ενημερώνονται για περιβαλλοντικά ζητήματα ή για τους κινδύνους, που απειλούν την υγεία ώστε να ενεργοποιηθεί η πρόληψη. Η «Ύπαιθρος» αποτελεί κι ένα μέσο «γνωστοποίησης» ή και «πίεσης» προς την τοπική αυτοδιοίκηση και προς κάθε αρμόδιο φορέα. είναι η φωνή όλων μας για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τα οποία δεν είναι σε θέση πάντοτε οι δημόσιοι λειτουργοί να γνωρίζουν.
Για το σύλλογο, η ποιότητα του νερού που πίνουμε, ήταν και παραμένει πρώτη ανάγκη. Όλα αυτά τα χρόνια, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο σύλλογος αξιολογεί την ποιότητα του πόσιμου νερού σε συνεργασία με το εργαστήριο υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ωθεί σε παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που ο σύλλογος κινητοποιήθηκε άμεσα σε περιπτώσεις μόλυνσης των υπογείων υδάτων από οινοποιίες, ελαιοτριβεία και ποιμνιοστάσια, τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εναρμονισμένη «συλλειτουργεία» με το περιβάλλον. Και μάλιστα κάθε κινητοποίηση ή παρέμβαση γίνεται με ένα «ξεχωριστό» τρόπο, που δε δημιουργεί ένταση αντίθετα ωθεί προς την άμβλυνση των αντιπαραθέσεων πάντα με γνώμονα το κοινωνικό καλό, πόσο μάλλον σε εποχή κρίσης.
Η συνεργασία του συλλόγου με τοπικούς φορείς και κατοίκους των βορείων και ανατολικών περιοχών της Πάτρας ήταν δεδομένη, με στόχο την αποτροπή της αναβάθμισης των πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης της ΔΕΗ σε κατοικημένες περιοχές. Ακόμη και σήμερα το αίτημα για υπογειοποίηση του δικτύου παροχής ρεύματος είναι μια αναγκαιότητα και περιμένουμε από τη Δ.Ε.Η. να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Παρόμοια αγωνιστική διάθεση έδειξε ο σύλλογος και στο ζήτημα της μόλυνσης από τα πυρηνελαιουργεία κι από κοινού με άλλους φορείς αυξάνει τις πιέσεις για μια οριστική λύση.
Η ανάπλαση παλαιών λατομείων, η ασφάλεια και η αισθητική του οδικού δικτύου, οι καθαρισμοί δασών και οι δενδροφυτεύσεις, η υποστήριξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, τα σεμινάρια δασοπυρόσβεσης και η ετήσια εθελοντική προσφορά των μελών του συλλόγου στην δασοφύλαξη είναι προτεραιότητές του, με μέγιστο αντίκρισμα ανακούφισης στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Κάποιες περιπτώσεις εθελοντισμού, όπως οι δραστηριότητες στα δάση, είναι πράξης μίμησης ανεκτίμητης αξίας, ειδικά για τα μικρά παιδιά, που συμμετέχουν. Το κέρδος, από τη μάθηση του εθελοντισμού, θα φανεί στο μέλλον και θα είναι ο παγιωμένος σεβασμός προς τη φύση και τον συνάνθρωπο. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθούν πολλά συγχαρητήρια στον όμορο, φιλοδασικό προοδευτικό, σύλλογο Σαραβαλίου « ο Άγιος Νικόλαος», που προωθεί την άψογη συνεργασία με το σύλλογό μας και με άλλους φορείς στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών κι άλλων φυσικών κινδύνων στις περιοχές ευθύνης μας. Κάθε χρόνο ο φιλοδασικός σύλλογος τιμά με διακρίσεις κι επαίνους τα μέλη των συλλόγων, που συμμετέχουν στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας για τις πρωτοβουλίες ως προς τη «δασοπονία», που γίνονται πράξη από «μεγάλους» και «μικρούς» φυσιολάτρες του συλλόγου μας.
Οι πολίτες αισθάνονται την ειλικρίνεια των μελών του συλλόγου. Χαρακτηριστικό είναι πια το γεγονός, ότι ο σύλλογος είναι παραλήπτης αρκετών καταγγελιών και παραπόνων για πληθώρα ζητημάτων, κυρίως σχετιζόμενα με το περιβάλλον. Ο πολίτης καταγγέλλει με εμπιστοσύνη στο σύλλογο τα κακώς κείμενα, συχνά, πριν στραφεί ακόμα και προς στην αστυνομία. Πρώτιστο μέλημα του συλλόγου, σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι η τιμωρία του παραβάτη, ο κοινωνικός διασυρμός του, αλλά η αλλαγή της στάσης του απέναντι στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους του, μέσα από υποδείξεις και συμβουλές. Ο σύλλογος διατηρεί έτσι τον κοινωνικό ρόλο που έχει κληθεί να διαδραματίσει, πάντα με γνώμονα πάντα τη σφαιρική αντιμετώπιση.
Η συνεργασία του συλλόγου με άλλες οργανώσεις, περιβαλλοντικές και μη κυβερνητικές αλλά και η συμμετοχή του συλλόγου ως μέλος στο Πανελλήνιο Δίκτυο οικολογικών οργανώσεων είναι γεγονός που προωθεί ταχύτερα την καίρια κι αποτελεσματική παρέμβαση. Εκτός από τα ζητήματα τοπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερο έμπρακτο ενδιαφέρον δείχνει ο σύλλογος και για τα εθνικά ή παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Μέσα από αναφορές ενημέρωσης στα Μ.Μ.Ε και στην Ύπαιθρο ή με επιστολές διαμαρτυρίας ή με τη συγκέντρωση υπογραφών, αναδεικνύει τα προβλήματα που τείνουν να αποσιωπηθούν. Ο σύλλογος είναι πραγματικά ετοιμοπόλεμος για την προάσπιση των συμφερόντων του φυσικού κόσμου.
Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια παρενέβη και για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και για τους πιθανούς κινδύνους, που εγκυμονούν για την υγεία του ανθρώπου, για τη νόσο των πουλερικών, για τις επιδράσεις του καπνίσματος, για την παιδική παχυσαρκία, για τα ναρκωτικά, για τα λοιμώδη νοσήματα και για άλλα προβλήματα της εφηβείας. Και των ενηλίκων. Μεγάλη απήχηση είχε η ημερίδα για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, για τον ιό της γρίπης H1N1, για τους συστηματικούς εμβολιασμούς στον πληθυσμό των Ρομά, για τις αναφορές στη νόσο του Altsheimer, που φαντάζει απειλητική μα όχι ανίκητη για τους ερευνητές του ιατρικού κόσμου, για τους καρδιακούς κινδύνους, για τα κακοήθη νεοπλάσματα, δράσεις, που έχετε την ευκαιρία, φίλες και φίλοι, να παρακολουθείτε αποσπασματικά στην οθόνη. Ο σύλλογός μας ήταν μέσα στους πρώτους, που επικέντρωσε στην αξία του μητρικού θηλασμού -μαζί με το κέντρο υγείας- και των ευεργετημάτων του τόσο για τη μητέρα και το παιδί όσο και για το περιβάλλον, κι έκρουσε τον κώδωνα στην ανάγκη για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Εισηγήθηκε Υγιεινές Συμπεριφορές στη διατροφή, στην άσκηση, στο χώρο της εργασίας, διοργάνωσε πολλές φορές ημερίδες για το AIDS, όπου διαπιστώσαμε με θλίψη, ότι ο νομός μας είναι στις πρώτες θέσεις των νέων κρουσμάτων του ιού του HIV στα τελευταία χρόνια αλλά και στις πρώτες θέσεις της αύξησης των αφροδίσιων νοσημάτων, ειδικά στις νεαρές ηλικίες.Όπου διαπιστώνεται οποιαδήποτε ρύπανση ή στρεβλή πράξη κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, ο σύλλογος προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας είναι πάντα παρών.
Μέσα στο τέταρτο του αιώνα, μέσα σε μια γενιά ανθρώπων, ο σύλλογος πέτυχε να συνδυάσει τις πράξεις πολλών φορέων για το κοινό καλό. Εναρμόνισε θαυμάσια τις δράσεις του πρωτίστως με το κέντρο υγείας, με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τους αθλητικούς συλλόγους, την εκκλησία, τους γονείς και τους κηδεμόνες μαθητών, τους λειτουργούς της εκπαίδευσης, συνεργάστηκε με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολιτιστικούς συλλόγους ώστε να παραχθεί έργο, να αλλάξει η τοπική αντίληψη και να υπάρξει αποτελεσματικότητα στα αυξανόμενα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Όλοι μαζί οι φορείς να δράσουμε σφαιρικά σε κάθε πρόβλημα.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να θέσω δύο ρητορικά και καίρια ερωτήματα. Ποιος άλλος σύλλογος αγκάλιασε και υποστήριξε με τόση θέρμη τη δουλειά ενός κέντρου υγείας;- Δεν παραλείπω να αναφέρω- κι έχω ιερή υποχρέωση- την παρουσία και την δραστηριότητα του αδελφού συλλόγου, του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας, όπως λέγεται κι αυτός, ο οποίος προηγήθηκε του συλλόγου περιβάλλοντος, δημιούργημα κι αυτός του κέντρου υγείας, κι έχει φτάσει με τις πολύχρονες προσπάθειές του σε αξιοζήλευτα επίπεδα δράσης και συγκομιδής μονάδων αίματος. Τα τελευταία χρόνια συλλέγει πάνω από χίλιες μονάδες αίματος μέσα από 50 αιμοδοσίες που πραγματοποιεί κάθε χρόνο σε 25 δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς με αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται την πρώτη θέση των συλλόγων της περιοχής μας, του νομού Αχαΐας κι όχι μόνο. Ο σύλλογός αιμοδοτών βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με το κέντρο υγείας και προβάλει τις αγόγγυστες προσπάθειες του κέντρου υγείας πανελληνίως.
Ποιο άλλο κέντρο υγείας δε θα ήθελε να έχει δυο τέτοιους δραστήριους συλλόγους; Να ενημερώνουν τους πολίτες της περιοχής, να βοηθούν το έργο των εργαζομένων και να υποστηρίζουν τους σκοπούς της πρωτοβάθμιας υγείας, που υπηρετεί, άλλωστε, κάθε κέντρο υγείας. Η δωρεά αίματος έγινε πια μια πράξη αλτρουισμού παγιωμένη στη συνείδηση των φίλων, κι όχι μόνο, του συλλόγου. Χωρίς υπερβολή, το παραπάνω, θεωρούμε, ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί κι από την γενική Γραμματέα του συλλόγου αιμοδοτών του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, από την κυρία Αμαλία Λύτρα, που βρίσκεται απόψε ανάμεσά μας, εκπροσωπώντας το σύλλογο αιμοδοτών και τιμώντας μας με την παρουσία της.
Οι εργαζόμενοι του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας με άκοπη, διαρκή ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των ασθενών, με πραγματική ενσυναίσθηση των προβλημάτων των ασθενών κι όχι επιδερμική έγνοια, πέτυχαν το αυτονόητο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Οι ασθενείς προσέρχονται μαζικά στο κέντρο υγείας κι από την ευρύτερη περιοχή, κι όχι μόνο από την Χαλανδρίτσα και τα γύρω χωριά, με αποτέλεσμα την απόκτηση της εμπιστοσύνης και τελικά της αγαστής συνεργασίας μεταξύ του ασθενή και του θεράποντος ιατρού, ώστε να μειωθεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα και, το κυριότερο, να μειωθεί η διακομιδή των ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης μας.
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα είναι περιττές. Η πανελλήνια αναγνώριση, της οποίας χαίρουν και οι δύο σύλλογοι, και ο σύλλογος προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας και ο σύλλογος αιμοδοτών του κέντρου υγείας Χαλανδρίτσας αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει κοινό όραμα για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της ευεργεσία στο περιβάλλον, είναι εφικτή η ολιστική δράση. Πόσο μάλλον όταν οι προσπάθειες συντονίζονται από ένα πάντα μαχόμενο και ανθρωποκεντρικό κέντρο υγείας.
Οι άνθρωποι μέσα από τη συμμετοχή τους σε συλλόγους λειαίνονται, μαλακώνουν, κοινωνικοποιούνται και σκέφτονται το «εμείς» κι όχι το «εγώ». Κι αυτό είναι το στοίχημα της νέας εποχής, στην οποία διαβιώνουμε. Αυτό διαπιστώνω προσωπικά, ως εκπαιδευτικός, όταν κοιτάζω τα πρόσωπα των παιδιών του Συλλόγου. Πως φωτίζονται, όταν μαθαίνουν μέσα από τη μίμηση προτύπων, ότι η πρόληψη, η συνεργασία, η κατανόηση των αναγκών των άλλων συνανθρώπων, ο διάλογος, η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός σε κάθε ον του πλανήτη μας, η έννοια της δημοκρατίας και η αρχή της ισότητας, η αλληλεπίδραση και η προσφορά στον αδύναμο δεν είναι άψυχες λέξεις γραμμένες σε βιβλία αλλά είναι η «ψυχή» ενός τρόπου ζωής, που οφείλουμε να επιφέρουμε. Ή να επαναφέρουμε. Ειδάλλως η ζωή δεν είναι ανεκτή και το σύνθημα της αποψινής εκδήλωσης του συλλόγου προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος της περιοχής του Κ.Υ. Χαλανδρίτσας «αποτελεσματικότητα παντού, με ολιστική προσέγγιση», που ευαγγελιζόμαστε σήμερα, θα ξεχαστεί πριν καρπίσει.
* Από την εισήγησή της στο 19ο Forum Ανάπτυξης.