Επιμέλεια : Δρ.Ιωάννης Δετοράκης–Υγιεινολόγος
(1ος αντιπρόεδρος του συλλόγου Προστασίας Υγείας
και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας)
Αυτές τις ημέρες ζούμε μια παγκόσμια απειλή που ολόκληρος ο κόσμος την βλέπει με φόβο και αγωνία. Με αμηχανία στεκόμαστε απέναντι στην επέλαση του covid-19.
Είναι στο χέρι μας ν’ αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή εάν λάβουμε μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Δεν πρέπει να λησμονούμε τις προηγούμενες πανδημίες που βίωσαν εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο.
Όπως η Ισπανική γρίπη το 1918 με 50 εκατομμύρια θανάτους, η Ασιατική γρίπη το 1957 με 1 εκατομμύριο θανάτους, η γρίπη του Χονγκ – Κονγκ το 1968 με 1 εκατομμύριο θανάτους, και το HIV το 2018 που οδήγησε συνολικά στον θάνατο 770.000 ανθρώπους.
Τι προκαλεί η Πανδημία
- Αύξηση της νοσηρότητας κ’ θνητότητας
- Διαταραχή και ανεπάρκειαστην λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και γενικότερα του κοινωνικού ιστού
- Μεγάλο οικονομικό κόστος
Εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται γρήγορατότε το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί ν’ ανταπεξέλθει και θα βρεθούμε σε μια κατάσταση αντίστοιχη μ ’αυτή της Ιταλίας δηλαδή της ανάγκη επιλογής των ασθενών για ένα κρεβάτι της ΜΕΘ.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σ΄ άνθρωπο κατόπιν στενής επαφής μέσω σταγονιδίων, σιέλου, όταν ο ασθενής βήξει ή φτερνίζεται ή ακόμη κατά την ομιλία του.
Κατά την διάρκεια του φτερνίσματος και ομιλίας οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (π.χ. ιοί) εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 167 χιλιόμετρα την ώρα. Ο αριθμός των παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να είναι από 10.000-100.000.
Τα σταγονίδια αυτά προωθούνται σε αποστάσεις 2-3 μέτρων και μπορούν να μολύνουν τους βλεννογόνους της μύτης, των ματιών ή του στόματος.Αυτά όταν πίπτουν στο έδαφος, εξαιτίας του σχετικού βάρους επικάθονται στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς και μεταδίδονται με την επαφή των χέρια σ΄ άλλα άτομα. Ο covic-19 ζει έως και 3 ημέρες σε επιφάνειες πλαστικών και χάλυβα – 4 ώρες σε επιφάνεια χαλκού 24 ώρες σε χαρτί και 3 ώρες σε αερόλυμα.
Γενικά προληπτικά μέτρα
Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων των επιφανειών και των αντικειμένων.
Οδηγίες ατομικής υγιεινής :
- Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
- Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο που εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα η πταρμό.
- Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντηλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστούς κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
- Απαγορεύεται η πόση νερού απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
- Απαιτείτε τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν τη λήψη τροφής καθώς και μετά την επίσκεψη σε κοινόχρηστους χώρους ή στην τουαλέτα, και κατόπιν προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Μπουκάλι με αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται σε κάθε τουαλέτα και στους χώρους συναλλαγής κοινού. Εξυπακούεται ότι σε κάθε τουαλέτα πρέπει να βρίσκεται συσκευή υγρού σαπουνιού, καθώς και επαρκής ποσότητα χειροπετσετών.
- Η αποφυγή κοινής χρήσης σκευών και αντικειμένων (πετσέτες, πιάτα, ποτήρια, κουτάλια μαχαιροπήρουνα).
Οδηγός καθαρισμού και απολύμανσης
- Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων του σπιτιού. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή στις σκάλες η κιγκλιδώματα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό η διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
- Οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως.
- Θα πρέπει να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις του πληθυσμού και να κρατούνται αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστο 1,5 μέτρου σε δημοσίους χώρους.